A svédek megállították Kanadát

Kanadai mesterhármas he-lyett svéd öröm, a Tre Kronor rávezetések után győzte le 2:1-re a juharleveleseket a jégkorong-világbajnokság vasárnapi, késő esti döntő-jében.A svédek a playoff-rendszer bevezetése óta negyedszer találkoztak Kanadával a világbajnokság döntőjében.

Kanadai mesterhármas he-lyett svéd öröm, a Tre Kronor rávezetések után győzte le 2:1-re a juharleveleseket a jégkorong-világbajnokság vasárnapi, késő esti döntő-jében.

A svédek a playoff-rendszer bevezetése óta negyedszer találkoztak Kanadával a világbajnokság döntőjében. 1997-ben (2:1-re nyerte a sorozatot Kanada), 2003-ban (3:2 hosszabbítás után) és 2004-ben is (5:3) alulmaradtak, Kölnben azonban végül az északiak örülhettek, megszerezve tizedik aranyérmüket, összességében a 46. vb-érmüket.

A döntőben érdekes gólok estek: előbb a svédek a második harmad utolsó percében, az épp megkezdődött kanadai emberelőny során találtak be szerencsésen a kanadai kapuba, majd az észak-amerikaiak a harmadik harmad elején – egy erősen véleményes svéd kiállítás utáni létszámfölényben – egyenlítettek. S mivel több gól sem a rendes játékidőben, sem a sok helyzetet hozó húszperces hosszabbításban nem született, a maratoni csata rávezetésekkel végződött. Ott pedig a svéd lapok által egyszerűen csak Henrik királynak nevezett Lundqvist kapus pillanatai következtek, aki mind a négy kanadai próbálkozást hárította. Nicklas Bäckström és Oliver Ekman-Larsson azonban sikeres volt (lényegében ugyanazzal a manőverrel jártak túl Pickard kapus eszén), a svédek ezzel 2:1-re nyertek.

„Rendes infarktusos hajrá volt, de túl vagyunk rajta. Hihetetlen, izgalmas meccs volt. Nagyszerű hetünk volt” – nyilatkozta Henrik Lundqvist, aki a NY Rangers playoff-búcsúja után csatlakozott csak a válogatotthoz, és aki ott ikertestvére, Joel mellett játszhatott.

De más családi „összefonódásra” is volt példa az északiaknál: az egyik legjobbjuk, Bäckström (aki szintén csak a torna közben érkezett Washingtonból) 11 évvel ezelőtt is aranyérmet nyert, s akkor debütánsként Michael Nylanderrel hokizott egy támadósorban. Most pedig Michael fia, a torna legértékesebb játékosának választott William mellett rohamozta az ellenfelek kapuját. „Eszembe jutott, hogy az apa után a fiával, ezzel a hihetetlenül kedves kölyökkel is vb-t nyertem” – mondta Bäckström, aki revánsot vett a szocsi olimpiai döntőben a kanadaiaktól elszenvedett 3:0-s vereségért, amikor egy allergia ellen szedett gyógyszerében levő tiltott összetevő miatt nem léphetett jégre.

Most azonban ott volt a svéd csapatban ő is és – a Sedin testvéreket és Henrik Zetterberget kivéve – szinte minden, az NHL-ben már kiesett csapat sztárja, összesen 18 játékosuk érkezett a tengerentúlról. Bár a svédek a csoportban az oroszoktól és az USA-tól is kikaptak, a kieséses szakaszban már nem botlottak, a svájciakat (3:1), a finneket (4:1) és a kanadaiakat is legyőzték. „Nagyszerű dolgot értünk el, ez egész Svédország számára egy megvalósult álom. Ezért hokizunk, hogy együtt ünnepelhessünk az országgal” – jegyezte meg Jonas Brodin, a svédek egyik védője.

Az északiak 2013 után lettek újra elsők, az utóbbi két évben a negyeddöntőben búcsúztak. (ot, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?