A selecaót látni és meghalni

Budapest. A brazilokat látni és meghalni. Nem Rómát vagy Nápolyt. Ronaldinhót és Kakát. A riói karnevált a pályán, focival ötvözve. Ahogy kijönnek, ahogy a sarkukon dekáznak a meccs előtt, ahogy egy szempillantás alatt osztanak ki két kötényt, és fektetnek el három védőt, s mindezt könnyedén, alig érintve a labdát. Nem lehet fokozni. Alighanem itt számította el magát az MLSZ.

Végre futballt láthattunk a Puskás-stadionban, Ronaldinho és a brazil válogatott jóvoltábóllive!-felvételMert ha egy kicsit is szerényebb, akkor most mondjuk a hollandokat hívja meg, s nem a brazilokat. ĺgy azonban egy sikertelen vb-selejtezősorozat után, a következő nagy letargia idején már nem lesz mivel gerjeszteni a futball-lázat. A brazilokat nehéz tromfolni, ha csak az Aranycsapatot fel nem támasztják, akkora kapcsolatrendszere azonban se Puhl Sándornak, se a magyar sportdiplomáciának nincs. Ráadásul a hollandok egymillió dollár helyett talán ötszázezerért is vállalták volna a gálaelőadást, bár elismerem, Kluiverték kiszámíthatatlanok, és esetleg nem álltak volna meg négynél, hanem berámoltak volna hetet, mint tíz éve Eindhovenben. Az MLSZ azonban úgy gondolta, ha már egyszer showműsor, akkor csakis a legjava következhet, Matthäus már itt van, jöjjön a világbajnok.

Mezey jóslata

A világbajnok pedig jött. Teljes pompában: Ronaldinho, Kaká, Cafú, Dida, Roberto Carlos... Matthäus optimistán magyar győzelmet emlegetett, a Borsodi Sörgyár meccs előtti reklámszlogenje („egyelőre döntetlen”) már kétértelmű volt, Mezey György edzőguru szakmai éleslátása pedig („kizártnak tartom a gólzáporos brazil győzelmet”) ismét beigazolódott... Bár ki tudja, magyar viszonylatban talán már az 1:4 is szoros eredménynek számít, pláne egy világbajnok ellen.

Kötény Kaká-módra

Az évtized meccse lesz, hirdette büszkén a sajtó is, a szurkolók apraja-nagyja ünnepre készült, s a brazilok, ha nem is aprópénzért, de megtették azt a szívességet, hogy a sérült Ronaldót leszámítva a legjobb csapatukkal álltak ki, és amolyan edzésjelleggel még trükköztek is a nagyérdeműnek, ha úgy adódott. A szerdai este a selecaóról szólt, a statisztaszerepet becsülettel viselő magyarokra ezért nem is térünk ki, pedig olyat még talán a sokat megélt Zagallo mester sem látott, hogy valakitől tíz méterre pattanjon a labda egy ötméteres átadás után (mint Kenesei labdakezelési kísérleténél). Szégyenkezés helyett Molnár Balázs élménybeszámolót tarthatna arról a kötényről, amit Kaká osztott ki neki a második gól előtt, a Huszti, Bodor, Babos hármas pedig arról, hogyan lehet szájtátva figyelni Ronaldinho testcseleit (lásd például a negyedik brazil gólt).

Ki is az Gera?

Az évtized meccsére húsz ország négyszáz újságírója akkreditálta magát, elvégre a selecao nem játszik naponta Európában. Amikor egy külföldi kolléga azt kérdezte tőlem, hogy ki a mai magyar válogatott legjobbja, még tudtam válaszolni (Gera), de az újbóli kérdésnél, hogy ki is az a Gera, már gondban voltam. Hirtelen nevetségesnek tűntek a megszokott jelzők, egy brazil mecscsen, ahol Kaká röpköd a pályán, fura lett volna azt mondani egy magyarra: virtuóz.

Ki mit nyert?

Szakmai szempontból egyik fél számára sem volt hasznos a mérkőzés, ez nyilvánvaló. Hiába állította azt a találkozó utáni sajtótájékoztatón Lothar Matthäus, hogy „a hiányosságok felméréséhez szükség volt egy ilyen erős ellenfélre”. Ehhez nem kell a brazilokat hívni, megteszik a grúzok, de akár még az észtek is. Mint ahogy Carlos Alberto Parreira (aki 1994-ben vb-győzelemre vezette Brazíliát) sem tudott egyenes választ adni arra, hogy egy ilyen meccs megfelelő felkészülés-e az Argentína elleni, júniusi vb-selejtezőre. Edzésnek nem volt rossz, tette még hozzá, és udvariasan megköszönte a szíves vendéglátást, ha már egyszer a fiúk elfelejtettek tiszteletkört futni a meccs végén. S hogy megszakadt a brazilok elleni veretlenségi sorozat? Ez mellékes volt szerdán. Cserébe futballt láthattunk. Vérbeli futballt, a brazilok előadásában. Kakát, Cafút, Roberto Carlost. És Ronaldinhót, ahogy pimaszul átemeli a labdát Babos felett. Azért az egy mozdulatért is megérte volna kimenni, pedig a gólt les miatt nem adta meg a bíró.

Magyarország–Brazília 1:4 (0:3)

Puskás Ferenc-stadion, 45 ezer néző, Játékvezető: Massimo De Santis (olasz). Gólszerzők: Torghelle (57.), illetve Kaká (33.), Luis Fabiano (36., 45.), Ronaldinho (76.). MAGYARORSZÁG: Babos–Stark, Lipcsei (Juhász Roland a szünetben), Pető (Bodor a szünetben)–Bodnár (85. Hercegfalvi), Molnár B. (70. Farkas B.), Tóth B., Huszti–Gera (67. Dvéri)–Simek (Torghelle Sándor a szünetben), Kenesei (59. Szabics). BRAZĺLIA: Dida–Cafú (Mancini a szünetben), Juan (67. Bordon), Roque Junior, Roberto Carlos (Dedé a szünetben)–Juninho Pernambucano (61. Julio Baptista), Edmilson, Zé Roberto (Edu a szünetben)–Kaká (60. Alex)–Luis Fabiano, Ronaldinho (77. Felipe)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?