A salak és a Roland Garros királya

Rafael Nadal

Rafael Nadal vasárnap 12. alkalommal nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokságot. Ennek apropóján egy kis számmisztikát segítségül hívva áttekintettük a spanyol salakkirály eddigi karrierjét.

52 


Az ATP hivatalos honlapja szerint összesen ennyi nagy trófeát gyűjtött be a spanyol eddigi karrierje során. A nagy trófeák közé az ATP a Grand Slam-, az ATP 1000-es tornák és a vb-győzeleméért járó sikereket sorolja. Ez az egyes tornákra lebontva így néz ki Nadal vitrinjében: 18 GS-trófea (ebből 12 a Roland Garroson), és 34 ATP-serleg.


Nadal idei éve elég döcögősen indult, annak ellenére, hogy az Australian Openen egészen a döntőig menetelt, ahol csak Novak Djokovicstől kapott ki. Ám ezután megtorpant, salakon sem volt túl acélos, sem a monte-carlói, sem a barcelonai, sem a madridi tornát nem sikerült megnyernie. Az első trófeájára a májusi, római viadalig kellett várnia. A Garroson pedig már a régi, elnyűhetetlen Rafael Nadalt láthattuk, akit senki sem tud megállítani. Így ért el addig, hogy tucatszorra emelhette magasba Párizsban a győztesnek járó serleget, amivel egyedülálló a történelemben, soha senkinek nem sikerült még ennyiszer megnyerni egyazon Grand Slam-tornát. 
Nadal és a párizsi viadal gyümölcsöző kapcsolata 2005-ben kezdődött, amikor a spanyol mindössze 19 évesen először megnyerte ezt a tornát. Ezt követően csupán három olyan év volt, amikor nem ő diadalmaskodott. 2009-ben a nyolcaddöntőben Robin Söderlingtől kapott ki, 2015-ben a negyeddöntőben Novak Djokovics ütötte ki, egy évvel később pedig csuklósérülés miatt nem indult. A vasárnapi megnyert döntőjével a Roland Garros-mérlege 92 győzelem és 2 vereség. Az idei versenyen csupán David Goffin és Dominic Thiem tudott megnyerni ellene egy-egy szettet. 


A Garros mellett háromszoros US Open-győztesnek, kétszeres Wimbledon- és egyszeres Australian Open-győztesnek mondhatja magát. 
Az ATP 1000-es tornákból összesen 34-et nyert meg. Ezzel megelőzi Roger Federert (28) és Novak Djokovicsot (33) is. Az egyetlen trófea, amely még hiányzik a vitrinjéből, a világbajnokságért járó serleg. 
Ha az ATP 1000-es tornáknál kisebb megmérettetéseket is hozzáadjuk, akkor Rafael Nadal 82 trófeánál jár már. 


26


Rafael Nadal 33 évesen már a 16. évét tölti a Touron, vagyis a profi teniszezők között. Ezalatt a 16 év alatt körülbelül 26 hónapot kellett kihagynia kisebb-nagyobb sérülések miatt. A legtöbb szakértő szerint agresszív erőteniszével „széthajtotta” a testét, és harcos stílusa okozza ezt a sok egészségügyi problémát. Amiben bőven van igazság, ám a valósághoz az is hozzátartozik, hogy Nadal sorsa részben már a születésénél megpecsételődött. Ugyanis az ún. Köhler-betegségben szenved, ami azt jelenti, hogy – Nadal esetében a bal – lábfejben a sajkacsontja nem fejlődött ki megfelelően. Erre 17 évesen, élete első Roland Garrosa előtt derült fény, pár napig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán folytathatja-e a profi pályafutását. Végül a Nike kifejlesztett számára egy speciális, ortopédiailag tervezett teniszcipőt, melynek segítségével terhelést vesznek el az érzékenyebb bal lábfejről. Ezzel megoldódni látszódott a probléma. Ám az a terhelés, ami lekerült a lábfejéről, a bal térdére helyeződött, így profi pályafutását szinte végigkísérik a bal térdének krónikus sérülései. 


2012-ig nagyjából sikerült óvnia a térdét, ekkor azonban egy különösen kimerítő salakos szezon után Nadalnak az eddigi leghosszabb, 7 hónapos szünetet kellett beiktatnia. 2013-as visszatérése után árnyéka volt önmagának, hiányzott a dinamika és az erő a játékából. 2014-ben hát- és csuklósérülés is hátráltatta. Ebben az évben kezdték meg orvosával, dr. Ángel Ruiz-Cotorróval azt az őssejt-terápiát, melyet a hát- és térdsérüléseknél egyaránt alkalmaznak mind a mai napig. Az eljárás során Nadal saját őssejtjeit egy speciális eljárásnak vetik alá, majd visszajuttatják azokat a fájdalmas testrészbe. Ilyen módon felgyorsul a porcok regenerációja, és csökken a gyulladás esélye is.
 

18


Nadal rengeteg trófea és sok-sok megkeresett dollármillió után is végtelenül szerény ember maradt. Ezt bizonyítja, hogy szülővárosától, Manacortól mindössze 10 km-re fekvő Porto Cristo városában éli életét. Ha teheti, minden verseny után hazautazik, itt piheni ki a versenyek fáradalmait. Magánéletében is sztárallűröktől mentes, 14 éve él szerelmével, Mery Perellóval, akit az év elején vett feleségül. 
Manacor városában 2016-ban megnyitotta saját teniszakadémiáját. A 24 ezer négyzetméter alapterületű akadémián a 10–18 éves gyerekeknek létrejött Nemzetközi Iskola mellett kifejezetten a sportra és annak sérüléseire szakosodott klinika, fizioterápia és táplálkozási szakértők várják a gyerekeket, akik 26 fedett és szabadtéri teniszpályán sajátíthatják el a sportágat. Mindezek mellett fitneszterem, két medence, mini focipályák, három, több sportra is alkalmas sportpálya, étterem, kávézó és egy nagy kert is a része. „Itt van a jövőm, hiszen soha nem terveztem, hogy a visszavonulásom után ne Mallorcán éljek. A sport a szenvedélyem, ennek a teniszakadémiának a létrehozása ennek az egyik legfontosabb része. Remélem, hogy olyan intézményt hoztunk létre, amire tényleg szüksége van a gyerekeknek. Nemcsak a nevemet adtam ehhez a projekthez, hanem tevékenyen részt is fogok benne venni. Szeretném, ha ebbe a teniszközpontba a világ minden részéről jöhetnének gyerekek” – mondta a megnyitón Nadal. Az akadémiához tartozik egy múzeum is, amelyben a teniszező relikviáit, trófeáit lehet megtekinteni. A belépő 18 euró, amelyet teljes egészében jótékonysági célra fordítanak.

 

109 533 646


Nadal jelenleg a második a világranglistán. Eddigi karrierje során összesen 196 hetet töltött a világranglista élén, először 2008. augusztus 18-án állt az első helyen. Összesen 109 533 646 dollárt teniszezett össze. A profi pályafutása során 1146 meccset játszott le, ebből 951-szer győztesen hagyta el a pályát. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?