A pótselejtezőért harcolnak a szlovákok

Lobotka álomgólt lőtt, a szlovákok bátran játszottak, mégis megszakadt a győzelmi szériájuk.

Lobotka álomgólt lőtt, a szlovákok bátran játszottak, mégis megszakadt a győzelmi szériájuk. Az angolok 2:1-re nyertek a Wembley-ben, ezzel gyakorlatilag csoportelsők, Szlovákia a skótokkal és a szlovénokkal küzd a pótselejtezőt érő második helyért.

Lobotka gyors gólja

A szlovák labdarúgó-válogatott két vereséggel kezdte a vb-selejtezősorozatot, azután viszont sorozatban öt mérkőzést megnyert, így a Wembley-be azzal a tudattal utazhatott, hogy győzelme esetén a csoport élére ugrana.

Ján Kozák szövetségi kapitány két helyen változtatott a kezdőcsapatán a szlovénokhoz képest: a védelem tengelyébe visszatért Škrtel és Ďurica, Škriniar előrehúzódott Lobotka mellé szűrőnek, a kezdőből Kucka és Gyömbér maradt ki.

A szlovénok ellen remek teljesítményt nyújtó szlovák csapat Angliában sem szeppent meg, rárontott az angolokra, s ennek a 3. percben meg is lett az eredménye: Lobotka szerzett labdát Rashford hibája után, kényszerítőzött Nemeccel, majd jobbal lekezelte a labdát, ballal pedig Hart hóna alatt a hálóba bombázott – 0:1!

Az angol válogatott 1993 óta nem kapott ilyen gyorsan gólt, akkor San Marino már az első percben betalált a hálójukba…

Lobotka mindössze harmadik válogatott mérkőzésén szerezte meg első találatát, ezzel ő lett az első szlovák játékos, aki gólt rúgott a Wembley-ben. Az első pillanatban azonban nem is ünnepelte a találatot. „Azt hittem, hogy lesen állok, és valószínűleg ebben bízott az angol kapus is. De nem hallottam a sípszót, ezért igyekeztem elrúgni Hart mellett a labdát. Amikor a bíró azt mutatta, hogy a gól érvényes, visszafutottam a saját térfelünkre ünnepelni. Új érzés volt ez számomra, mert nem vagyok egy nagy gólvágó. Szerintem két éve nem rúgtam gólt” – nyilatkozta a Celta Vigo középpályása, akit Marek Hamšík is megdicsért. „Bizonyította, hogy helye van a kezdőcsapatban” – mondta válogatottbeli csapattársáról a nápolyiak klasszisa.

Semmirekellőből hős

Az első negyedórában a szlovákok jól játszottak, támadni is mertek, jól szűrték az angolok próbálkozásait, de aztán a hazaiak is kezdtek belelendülni. A 37. percben Rashford laposan belőtt szöglete után az ötös sarkán álló Dier a rövid sarokba, a léc alá perdített – 1:1.

Szünet után Nemec újra vezetést szerezhetett volna a vendégeknek, de Hart reflexszerűen kiütötte a labdát. Három perccel később pedig az angolok eldöntötték a meccset, Rashford húsz méterről szabadon lőhetett, és megpattanó lövését nem védhette Dúbravka – 2:1.

„Nagyon fontos gól volt. Lassan lendült bele az egész csapat, de főleg én” – nyilatkozta önkritikusan Rashford. A Manchester United fiatal játékosát a meccs után ünnepelte a brit sajtó („Semmirekellőből hős” – írta a Telegraph), és csapattársa, Dier is megdicsérte. „Nem kezdődött számára ideálisan a meccs, de aztán nagyon feljavult. Megmutatta, milyen erős jellem, hogy egy ilyen hiba után ő hozta elérhető közelségbe a világbajnoki részvételt” – mondta Dier.

Gareth Southgate szövetségi kapitány pedig úgy fogalmazott: „Az, hogy fordítani tudtunk, nagy előrelépés.”

Ki-ki meccs Glasgow-ban

„Tudtam, hogy a Wembley-ben nem lehet a 0:0-s eredményt őrizni. A felállásunk is azt tükrözte, hogy focizni akarunk, nem rombolni. Biztos voltam benne, hogy gólt kell rúgnunk ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el. Kár, hogy nem sikerült még egyszer betalálnunk, nekünk is voltak még helyzeteink. Egy ilyen meccsen akkor lehetünk sikeresek, ha a szerencse is mellénk áll, és legalább a helyzetek felét belőjük. De mi nem tettük ezt meg” – mondta a mérkőzésről Ján Kozák.

Nem véletlenül emlegette a kimaradt helyzeteket, a szlovákok ugyanis még 2:1 után is egyenlíthettek volna, egy felívelt szabadrúgás után Hubočan elé pattant a labda, ám a jó helyzetben álló hátvéd eltörte a labdát. A cserék sem tudták felpörgetni az egyre fáradó szlovákokat, ezzel szemben az angoloknál a kispad is komoly minőséget képviselt, Sterling és Welbeck is nagy lendülettel állt be.

Az angolok így végül behúzták a három pontot, és immár öt pont az előnyük az F csoport élén.

A szlovákoknak 15, mögöttük a skótoknak és a szlovénoknak 14-14 pontjuk van. A következő fordulóban a szlovákok Skóciába utaznak, a szlovénok pedig Angliában lépnek pályára. Az utolsó fordulóban skót–szlovén összecsapás lesz, a szlovákok pedig Máltát fogadják.

Ha tehát Hamšíkék nem kapnak ki Skóciában, Máltát pedig a papírformának megfelelően legyőzik, akkor valószínűleg megszerzik a csoport második helyét, vagyis jó esélyük van a pótselejtezőre.

„Nem lesz egyszerű dolgunk” – ismerte el Kozák, aki Glasgow-ban sárga lapok miatt nem számíthat a legutóbbi két meccsen remekül helytálló Škriniarra. „Az azonban nagyon jó, hogy a saját kezünkben van a sorsunk, nem függünk a többiek eredményeitől. Glasgow-ban igazi ki-ki meccs vár ránk ránk” – hangsúlyozta a szlovák kapitány. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?