A pénz tönkre tette az olimpiát

A 78 éves Tuska János több mint 100 maratoni futóversenyen vett részt a veteránok között, és több tucat elsőséget szerzett.

A 78 éves Tuska János több mint 100 maratoni futóversenyen vett részt a veteránok között, és több tucat elsőséget szerzett. A komáromi örökifjú hosszútávfutó, aki naponta tréningezik a Duna-parton, pontosabban az Erzsébet-szigeten, legnagyobb diadalát Athénban könyvelhette el: 1998-ban, a 70 évesek atlétikai Európa-bajnokságán nagy fölénnyel megnyerte a maratoni távot. Hat évvel ezelőtt tehát aranyéremmel és babérkoszorúval tért haza a görög fővárosból, a nyári olimpia színhelyéről. Felhívta szerkesztőségünket, hogy elmondja véleményét az ötkarikás játékokkal kapcsolatban.

„A pénz tönkre tette az olimpiát, elferdítette az olimpiai eszmét, s lassan megöli a sportot. A világ legjobbjai – tisztelet a kivételnek – a hatalmas összegek elnyeréséért mindent megtesznek, csalnak, doppingolnak. ĺgy volt ez eddig is, s a jövőben sem lesz máshogy. Mi pedig őket ünnepeljük. Évekkel ezelőtt azért harcolt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy a profik ne indulhassanak az ötkarikás játékokon. Aztán szép lassan, minden sportágban megjelentek. Megjelentek, mert az olimpia is egy nagy üzlet, mindenki számára hasznot hoz, méghozzá nem is keveset. Övön aluli ütést kapott az olimpiai eszme, de ez ma már kit érdekel. A pénz, a nyereség került az első helyre. Sajnos! Elítélem, hogy egy-egy győzelemért horribilis összegeket vágnak zsebre az olimpiai győztesek. Én senkitől sem irigylem a milliókat; kapjanak pénzt a sztárok, de ne ennyit és ne az olimpiai győzelemért! Azok az egyszerű emberek, akik évtizedeken át becsületesen dolgoznak, alig tudnak megélni. Ezen is el kellene gondolkodni, mialatt Athénban lobog az olimpiai láng, és folyik a harc a milliókért...”

Tuska János befejezésként csak annyit mondott, hogy egészen biztos, sokan nem értenek vele egyet, s lesznek olyanok is, akik elítélik őt, de ennek ellenére lapunk hasábjain hangot adott véleményének. Azzal búcsúzott, hogy sportteljesítményért soha senkitől sem fogadott volna el pénzt, s akkor volt a legboldogabb, amikor Athénban a nyakába akasztották az Eb-aranyérmet, amelyet semmi pénzért sem adna el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?