A pechszérián is átlendültek a magyarok

Csehország 59 év után rendezhetett kajak-kenu világbajnokságot, a račicei pályán igazi fesztiválhangulat uralkodott.

Csehország 59 év után rendezhetett kajak-kenu világbajnokságot, a račicei pályán igazi fesztiválhangulat uralkodott. Az olimpiai program átírása hatással volt a versenyekre is, a magyar csapat pedig megmutatta, hogy egy kemény pechszéria sem tudja megtörni őket.

Átrajzolt mezőny

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság márciusban hozta nyilvánosságra a tokiói olimpia kajak-kenu versenyeinek végleges programját. A legfőbb változás, hogy immár a nők is ugyanannyi érmet szerezhetnek, mint a férfiak, ennek köszönhetően megjelent a műsorban a női kenu (C1 200 m, C2 500 m), és kiesett két férfiszám (K2 200 m és C1 200 m), a férfi K4-esek pedig 2020-ban már nem ezer, hanem ötszáz méteren mérik össze erejüket.

Ez a világbajnokság mezőnyét is némileg átrajzolta. A kenu egyes 200 méteren bronzérmes magyar Takács Kincső is ezzel magyarázta, hogy társával, Balla Virággal ötszáz méteren lemaradt a dobogóról. „Nagyon kemény lett a mezőny. Nagyon sokat gyorsultunk ebben az évben, de mások is meg tudtak újulni. Ez azonban nem baj, jobb ez így, hogy nem azt várjuk, mikor taszítanak le a csúcsról, hanem folyamatosan fejlődnünk kell” – mondta a 2014-ben C2-ben világbajnok Takács Kincső.

A Rióban még ezer méteren ezüstérmes Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor összeállítású kajak négyes is megszenved az 500 méterre való átállással. „Nem mondanám, hogy nekünk nem fekszik ez a táv, de sokkal több ország tud benne jó lenni. Az ötszáz méter megfelel a kétszázasoknak, az ötszázasoknak és az ezreseknek is, míg az ezer méterhez négy fanatikus kell, akik brutális edzésmunkát végeznek, ilyeneket nehezebb találni” – magyarázta Likér Péter, az egység edzője.

Račicében 500 méteren 29 négyes állt rajthoz (gyakorlatilag minden résztvevő ország felállított egy négyest), ezren viszont csak tizenhárom hajó versenyzett. „Az élmezőny ugyanolyan erős, de könnyebb kvalifikálni a döntőbe” – mutatott rá Kammerer Zoltán, aki a magyar a négyes tagjaként ezüstérmes lett ezen a távon.

Szlovákia a Martin Nemček, Milan Fraňa, Samuel Baláž, Jakubík Gábor összetételű hajót nevezte ezer méteren a vb-re, amely végül 5. lett. Az első három versenyző Botek Ádámmal kiegészülve az U23-as vb-n 500-on versenyzett, Botek azonban kikerült a hajóból, mert Gelle Péterrel K2 1000 méteren indult – és szerzett nagyszerű ezüstérmet.

Jakubík Gábor elégedett volt az ötödik hellyel, szerinte az újonnan összeállt négyes a döntőben nyújtotta a legjobb teljesítményt. „Mindenki azt kérdezi, van-e jövője ennek az egységnek, de ezt egyelőre nem tudom megválaszolni. A srácok még fiatalok, az U23-as korosztályban is akarnak indulni, jól is teszik. Meglátjuk, mint mondanak az edzők” – mondta a somorjai Jakubík.

Igazi sportemberek

Magyarország öt aranyat, három ezüstöt és két bronzot gyűjtött Račicében, az olimpiai számokat tekintve egy arany, egy ezüst és egy bronz a mérleg. Majdnem teljesült Hüttner Csaba szövetségi kapitány kívánsága, hogy mind a négy szakágban legyen érem olimpiai számban: női kajakban a K4-es nyert 500 méteren, férfi kajakban 200 méteren Horváth Bence ezüstérmes lett, Takács Kincső pedig harmadikként zárt női kenu egyesben, 200 méteren. Csak a férfikenuszakág maradt érem nélkül Račicében.

„Ez a fiatal csapat nagyon jól teljesített. Az volt a cél, hogy elkezdjük építeni az olimpiai csapatot, és hogy egy négy lábon álló válogatottunk legyen. Látszik, hogy van miből építkezni. Az egyéni teljesítmények megvannak, most az lesz a következő feladat, hogy a csapathajókat is megtaláljuk” – hangsúlyozta Hüttner.

A magyar kapitány hozzátette, az egész csapatot visszavetették a szerencsétlen események: Medveczky Erika szerdán éjjel rosszul lett, gyomorpanaszai annyira legyengítették, hogy egyesben nem is jutott döntőbe, majd Kopasz Bálint hüvelykujjára esett rá a hajó.

Medveczky a kezdeti gyengélkedés után K2 1000 méteren Farkasdi Ramónával, K4 500 méteren pedig Takács Tamarával, Fazekas-Zur Krisztinával és Vad Ninettával kiegészülve világbajnok lett, Kopasz pedig összezúzódott ujjal is vállalta a versenyzést, ezer méteren ötödik lett, ötszázon pedig megnyerte

a B döntőt.

„Nagyon büszke vagyok erre a csapatra, hogy ezen a pechszérián átlendültek. Hihetetlen sportemberi teljesítményt láthattunk a lányoktól és Bálinttól is. Amikor a hajó ráesett a kezére, konkrétan elájult a fájdalomtól, utána mégis remekül helytállt” – mondta Hüttner.

A kapitány számára a negatív meglepetést az Európa-bajnok Molnár, Tótka, Nádas, Mozgi összeállítású négyes okozta, amely 500 méteren csak a B döntőben szerepelhetett, és ott is csak hatodik lett. „Nem tudom, mi történt, érthetetlen, hogy hogyan romolhattak egy hét alatt három másodpercet” – nyilatkozta Hüttner, ám hozzátette, biztos benne, hogy a csapat évről évre fejlődni fog, és mire eljön az olimpia ideje, minden a legnagyobb rendben lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?