A paradicsomot hozta el Manchesterbe az ítéletnap

Teljes lehet a boldogság: a Manchester City a BL-sorozat legnagyobb esélyesévé lépett elő a CAS döntése után

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn bejelentette, törölte az Európai Labdarúgó-szövetség korábbi súlyos döntését, és megsemmisítette a Manchester City Bajnokok Ligájából való kizárását.

Az UEFA a Football Leaks szivárogtatása nyomán indított vizsgálatot a Manchester City ellen. A honlap által nyilvánosságra hozott belső levelezésből és klubdokumentumokból az derült ki, hogy az arab tulajdonú egyesületet szabálytalanul finanszírozták és éveken keresztül megtévesztették az UEFA-t, bár mindezt a klub tagadta.

Az európai szövetség február közepén úgy döntött, hogy a pénzügyi fair play megsértése miatt a Bajnokok Ligája következő két idényéből kizárja a Manchester Cityt (úgy vélte, az angol klub 2012 és 2016 között a szponzori bevételeinél a valósnál magasabb összeget tüntetett fel), emellett 30 millió eurós büntetést is kiszabott.

Az ítélet semmis

A City nem sokkal a döntés után jelezte, él a szabályok adta lehetőséggel, és a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul jogorvoslatért. A CAS hétfőn a korábbi ítéletet semmisnek nyilvánította, ugyanakkor a pénzbüntetésből 10 milliót érvényben hagyott, mert az angolok hátráltatták az UEFA-vizsgálatot.

A CAS honlapján megjelent közlemény hangsúlyozza: „Az UEFA Pénzügyi Ellenőrző Testülete (CFCB) által felhozott vádak legtöbbje alaptalan vagy már elévült. Mivel a vádak a tőkefinanszírozás tisztességtelen elhallgatásával kapcsolatban jelentősebbek voltak, mint a CFCB vizsgálatának hátráltatása, nem lett volna helyénvaló kizárni a Manchester Cityt az UEFA versenyrendszeréből a nyomozás akadályozása miatt. Figyelembe véve a Manchester City pénzügyi forrásait, a klubok együttműködésének fontosságát a CFCB által végzett vizsgálatokban, valamint azt, hogy az MCFC figyelmen kívül hagyta ezt az elvet és akadályozta a nyomozást, a CAS testülete úgy ítélte meg, hogy jelentős bírságot kell kiszabni a klubra, és helyénvalónak tartotta az UEFA által kiszabott pénzbüntetést kétharmadával csökkenteni, azaz 10 millió euróra.”

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rövid közleményt jelentetett meg a CAS döntésével kapcsolatban, melyben azt írja: „Az UEFA tudomásul veszi, hogy a CAS megállapította, hogy nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték a CFCB állításainak alátámasztására, és hogy több jogsértés elévült az UEFA által előírt ötéves határidő miatt.”

Tények és kérdések

Ezek a tények a Manchester City és az UEFA közötti jogi eljárást illetően. Nem kell azonban ügyvédnek lenni ahhoz, hogy néhány kérdés szöget üssön az ember fejében.

Kezdve például azzal, hogy a jogsértések tényét nem tagadta a CAS sem – sőt megállapította azokat – csak „sajnos” az elmúlt öt év nem volt elegendő azok feltárására, így „sajnos” azok elévültek. Már csak az a kérdés, mi történt akkor az elmúlt öt évben?

A másik kérdés azzal kapcsolatban merülhet fel az emberben, hogy ha egy klubnak nincs takargatnivalója egy vizsgálattal kapcsolatban, akkor miért hátráltatja minden lehetséges eszközzel annak lefolytatását? Ha az embert megállítja a rendőr, és meg kell fújnia a szondát, akkor nem kezd ügyvédért telefonálni, és nem tapos a gázba sem – hacsak nincs rá alapos indoka.

A CAS azt is állítja közleményében, hogy úgy ítélte meg, „jelentős bírságot kell kiszabni a klubra”, majd kétharmadával csökkentette a ManCity pénzügyi lehetőségeit illetően egyébként is nevetséges 30 millió eurót.

Érdekes

A számok a ManCity végső sikerét jósolják

A FiveThirtyEight nemzetközi szakportál SPI erősorrend indexe szerint a Manchester Citynek van a legnagyobb esélye (33%) megnyerni a Bajnokok Ligáját. Az adatelemzők a Bayern Münchennek adják a második legtöbb esélyt, (21%), a német klubot a PSG (14%) követi a rangsorban.

 

  • Manchester City: 33% esély a BL-címre
  • Bayern München: 21%
  • PSG: 14%
  • Barcelona: 8%
  • RB Leipzig: 8%
  • Atlético Madrid: 6%
  • Atalanta: 5%
  • Real Madrid: 2%
  • Juventus: 2%
  • Lyon: 1%-nál kevesebb
  • Napoli: 1%-nál kevesebb
  • Chelsea: 1%-nál kevesebb

 

A BL 2020/2021-es kiírása a nyolcaddöntőket követően egy kieséses rendszerű tornával ér véget Portugáliában, a mérkőzéseket a Benfica (Estádio da Luz) és a Sporting (Estádio José Alvalade) stadionjában rendezik.

Hazai pályán játszhat a City

Lehet lamentálni az ítéleten, de az ítélet végleges, a CAS döntéseit nem lehet megtámadni, így maradnak a tények: a CAS és az UEFA döntéseinek értelmében a Bajnokok Ligája és az Európa-liga nyolcaddöntőinek még hátralévő mérkőzéseit a pályaválasztó csapatok a saját stadionjukban rendezhetik meg – beleértve a Manchester Cityt is. A rendezés feltételei között az UEFA megemlíti, hogy azok a csapatok fogadhatják ellenfeleiket saját otthonukban, amelyek a bajnokságban is hazai pályán játszanak, illetve azt is kikötötte az európai szövetség, hogy az idegenbe látogató csapatok számára korlátozások (pl. kötelező karantén) nélküli utazásra legyen lehetőség.

Ezzel sem lesz probléma: a brit kormány bejelentése szerint ugyanis „kiválasztott sportsztárok” mentesülnek a karanténintézkedések alól.

Az általánosan érvényes rendelkezés miatt – amely a legtöbb Nagy-Britanniába érkező utazó számára kéthetes karantént ír elő – felvetődött annak a lehetősége, hogy semleges pályára kényszerül a City, amely 2–1-es előnyt szerzett február végén Madridban, de végül minden adott lesz ahhoz, hogy az angol csapat ott lehessen a legjobb nyolc között.

Hiányzók mindkét oldalon

Minden, kivéve Sergio Agüero. Az argentin csatár a Burnley elleni, 5–0-ra megnyert bajnokin sérült meg, amikor az első félidő végén Ben Mee szabálytalanul próbálta meg szerelni. Agüero már néhány perccel korábban is fájlalta a térdét, ám a játékrész hosszabbításában kapott rúgás után rögtön le is kellett cserélni. A játékost két nappal később megműtötték, s bár a beavatkozás jól sikerült, Pep Guardiola megerősítette, hogy a csatár biztosan kihagyja a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóját.

Elképzelhető, hogy Real Madrid kerete sem lesz teljes: a csapat hivatalos honlapján számolt be róla, hogy Marcelo combközelítőizom-sérülést szenvedett, de arra nem tettek utalást, milyen hosszú kihagyás vár a 32 éves brazil védőre.

Luka Jovicsnak ennél is rosszabbul áll a szénája, de más okból: a 22 éves szerb támadó remek előző idénye után tavaly nyáron 60 millió euróért érkezett az Eintracht Frankfurttól Madridba, de eddig csupán 770 játékperc jutott neki a klubban, a bajnokságban pedig mindössze 391, vagyis ötmeccsnyi időt sem töltött a pályán a La Ligában. Összességében két gól mellett két gólpasszt osztott ki, ami még egy kiesés ellen küzdő csapatban is gyenge teljesítmény lenne, nemhogy a Realnál.

A Marca sportlap beszámolói szerint a klub átadólistára is tette a játékost, vagyis könnyű szívvel megválnának tőle, ha van kérő. Zinédine Zidane vezetőedző a múlt héten sajtótájékoztatót tartott a spanyol média képviselőinek, amelyen Jovicsról is kérdezték. Zidane elmondta: a csatár valóban nem játszott sokat, de még fiatal, és számítanak rá a következő idényben is, a teljes helyzetet nézve azonban sokkal valószínűbb, hogy ezzel a kommunikációval a klub csak a csatár piaci értékét szeretné stabilizálni.

És aki várhatóan még nem lesz ott a csapatban, az a BL egyenes kieséses szakaszában sokszor parádézó, a döntőkön villogó Gareth Bale. A walesi támadó eddig mindössze 20 mérkőzésen lépett pályára a 2019/2020-as idényben minden sorozatot figyelembe véve, és ezeken a találkozókon három gólt szerzett, mellette két gólpasszt jegyzett. Legutóbb is csak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Deportivo Alavés elleni bajnokin alvást színlelt a kispadon.

Mindettől aligha rémül majd meg a Manchester City, amely a CAS-tól kis túlzással történelmi lehetőséget kapott, hogy megszerezze történetének – és az arab világ pénzügyi tőkebefektetéseinek – első Bajnokok Ligája-trófeáját.

Érdekes

A negyeddöntők párosítása

Augusztus 12. (Estádio da Luz)

Atalanta–Paris Saint-Germain

 

Augusztus 13. (Estádio José Alvalade)

RB Leipzig–Atlético Madrid

 

Augusztus 14. (Estádio da Luz)

Napoli/FC Barcelona–Chelsea/Bayern München

 

Augusztus 15. (Estádio José Alvalade)

Real Madrid/Manchester City–Olympique Lyon/Juventus

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?