52 órát úszott megállás nélkül a Loch Nessben

edgley

A 36 éves Ross Edgley szeptember második felében indult neki legújabb nagyszabású rekordkísérletének. Edgley azzal a céllal ugrott a vízbe, hogy megdöntse a leghosszabb tavi úszás rekordját áramlatok nélküli vízben.

Bár a kitűzött célt nem sikerült elérnie, a brit kalandor 52 órás és 39 perces teljesítménye (mely során 79 km-t úszott) így is a leghosszabb úszásnak számít a skóciai Loch Nessben.

Edgley az élményt élete megpróbáltatásaként írta le fizikai és mentális szempontból is. Az extrém kihívás rosszul is végződhetett volna, a brit úszó kórházi ellátásra szorult. Edgley, miután több mint két napja nem ért szárazföldet, sem hajót, kénytelen volt feladni az úszást súlyos émelygés és a neoprén ruha okozta felsebzett bőre miatt – nem beszélve a kialvatlanságról, kimerültségről, a 37 km/h-ás szélről és a néhol mindössze 5 fokos vízről.

Az úszás célja többek között az volt, hogy felhívják a figyelmet a skót vizek és az óceán védelmére, az akcióban egy nonprofit környezetvédelmi szervezet is közreműködött.

Edgley már számos ehhez hasonló, első hallásra lehetetlennek tűnő fizikai próbát kiállt. A Guiness-világrekordok könyvébe is beírta magát, amikor 2016-ban a Mount Everest magasságának megfelelő kötélmászást produkált 24 óra alatt. Ross ezen túl úgy futott maratont, hogy magával húzott egy Mini Coopert, és egy triatlont is teljesített (1,5 km úszás, 40 km biciklizés, 10 km futás) egy 45 kilós farönkkel magára kötve.

Az angol sportoló legkiemelkedőbb próbatétele azonban valószínűleg a Great British Swim volt: 2018-ban a világon elsőként körbeúszta Nagy-Britanniát. 157 napot töltött a tengeren felváltva vízben és hajón, ahol aludt és étkezett. Ezen mutatványa nyerte el a világ leghosszabb tengeri úszás címet (2883 km).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?