160 éves a világ első labdarúgóklubja

<p>Százhatvan éve, 1857. október 24-én alakult meg a világ legelső labdarúgóklubja, a mind a mai napig működő angol Sheffield F.C.</p>

A yorkshire-i Sheffield krikettcsapatának tagjai - ahogy Angliában akkoriban oly sok helyen - 1855-től rendeztek saját kedvtelésükre labdarúgómeccseket, majd két játékos, William Prest és Nathaniel Creswick úgy döntött, hogy futballklubot hoz létre. Az alakuló ülésre 1857. október 24-én került sor egy külvárosi házban, a klub elnöke a ház tulajdonosa, alelnöke Prest, titkára és pénztárosa Creswick lett. Székhelynek egy melegházat tettek meg, a szomszédos mezőt pedig sportpályának nevezték ki.

A korabeli meccseknek nem voltak szabályai, illetve ahány helyen játszották a játékot, annyiféle módon tették. Előfordult, hogy egy mérkőzés több napig tartott, olykor 500-an is voltak egyszerre a pályán, a vitatott helyzetek pedig nemegyszer tömegverekedésbe torkollottak. Prest és Creswick a zűrzavar kiküszöbölése érdekében papírra vetette a futball első szabálykönyvét, amelyet a Sheffield F.C. első éves közgyűlésén, 1858. október 21-én fogadtak el. A 11 pontból álló "sheffieldi szabályok" fektették le a ma ismert labdarúgás alapjait. A kézzel írott kódexben olyan fogalmak szerepelnek, mint a bedobás, a közvetett szabadrúgás, a szöglet, a középkezdés vagy éppen a felső kapufa. Azért voltak benne olyan regulák is, amelyek meglehetősen durva játékot engedtek, így szabad volt lökni és kézzel elkapni a labdát.

A klub három évig ellenfél nélkül focizott, többnyire házon belüli meccsek zajlottak, például a nős és a nőtlen férfiak között. Aztán igazi ellenfél is került, 1860. október 9-én a helyi Hallam csapatával játszották a futballtörténelem legrégebbi helyi mérkőzését. Az esemény a klubalapítások sorát indította el, a Sheffield F. C. városon kívüli csapattal, a Nottinghammel először 1865-ben játszott. 1863-ban Londonban megalakult a világ legrégibb labdarúgó-szövetsége, a Football Association (FA), melynek a Sheffield is tagja lett, négy évvel később hozták létre a tucatnál is több klubot tömörítő regionális Sheffieldi Labdarúgó Szövetséget.

Az FA 1867-ben alkotta meg a saját hivatalos szabályzatát, amely egy évtizeden át az Észak- és Közép-Angliában elterjedt sheffieldi szabályokkal párhuzamosan létezett. A két szövetség tagjai rendszeresen megmérkőztek egymással, s mindig a hazai csapat szabályrendszerét alkalmazták. Az egységes, a továbbiakban már nem vitatott szabálykönyvet 1877-ben a két kódex összefésülésével alkották meg, s ez indította be igazán az angol futballéletet.

A Sheffield csak 1873-tól játszott a két évvel korábban alapított FA Kupában, addig azt kifogásolták, hogy a mérkőzéseken az FA szabályai voltak érvényben. Az 1870-es években háromszor is a negyeddöntőig jutottak a kupában, melynek történetében csak egyszer fordult elő, hogy a pályán született döntetlen után pénzfeldobással döntötték el a továbbjutást: 1873-ban a Shropshire Wanderers ellenében a Sheffieldet segítette a vakszerencse.

A klub lassú hanyatlását a profizmus 1885. évi bevezetése indította el, abban az évben az Aston Villa, a Nottingham Forest és a Notts County hivatásos játékosaitól is súlyos vereséget szenvedtek. Az amatőrizmus szellemét őrizni akaró klub javaslatára alapította az FA az Amatőr Kupát, amelyet a futballpionírok 1904-ben nyertek el, a döntőben hatezer néző előtt 3-1-re múlták felül az Ealing együttesét, azóta is ez az egyetlen országos sorozatban elért sikerük.

A klubból hárman kerültek be a nemzeti tizenegybe, mindannyian még a 19. század végén, és mindhárman csak egyszer: Charles Clegg 1872-ben az angol válogatott első, skótok elleni mérkőzésén, John Owen 1874-ben, John Hudson pedig 1883-ban kapott lehetőséget; Clegg később az FA elnöke is volt.

A Sheffield F.C. amatőr csapata ma az angol nyolcadik osztályban, a Northern Premier League Division One South csoportban játszik. Hazai mérkőzéseiken piros-fekete, idegenben kék-fehér mezben lépnek pályára, utánpótlás, öregfiúk, női, futsal és fogyatékkal élőkből álló csapatot is működtetnek. A klub 2001-ben szerezte meg első saját tulajdonú pályáját, melynek befogadóképessége 1200 fő. A Sheffield F.C. fennállásának százötvenedik évfordulóján, 2007-ben rendezett ünnepségen a FIFA akkori elnöke, Sepp Blatter is részt vett, a jubileumi évben az Internazionale és az Ajax ellen is játszottak, az első mérkőzésen a kezdőrúgást Pelé végezte el. A Dinoszaurusznak becézett amatőr egyesület a Real Madrid mellett az egyetlen klub, amely FIFA Érdeméremmel büszkélkedhet. A sheffieldi szabályok őspéldányát 2011-ben árverezték el, és a befolyt 881 250 fontot (csaknem 270 millió forintot) fejlesztésre fordították.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?