A jegybank szerint a kettő-, három- és négyszobás szlovákiai lakások ára már most történelmi csúcson van  - Képarchívum

Régiónkban gyorsabban drágulnak a lakások

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 22. 15:52

Pozsony | Régiónkban jóval gyorsabban drágulnak a lakóingatlanok, mint a nagy uniós tagországokban – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Szlovákiában az árak már a történelmi csúcsokhoz közelítenek.

A lakóingatlanok árának a legnagyobb éves növekedését Csehországban mérték, ahol egy év alatt több mint 12 százalékkal ugrottak meg az árak. Több mint 10 százalékos volt a drágulás azonban Magyarországon is, Szlovákiában pedig 7,3 százalék. Németországban és Franciaországban ezzel szemben nem egész 4 százalékos drágulást mértek, Olaszországban pedig csaknem 1 százalékkal csökkent a lakóingatlanok ára.

Régiónkban dinamikusabb gazdasági növekedésnek lehetünk tanúi. Látványosan nőtt a foglalkoztatottság és a bérek, ráadásul továbbra is viszonylag olcsón lehet hitelhez jutni, így nem csoda, hogy a lakóingatlanok iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, ami az árakon is meglátszik

 – nyilatkozta Martin Lazík, a Nehnuteľnosti.sk portál elemzője. Szlovákiában a lakóingatlanok ára lassan a 2008-as csúcshoz közelít. Míg akkor egy négyzetméter átlagosan 1550 euróba került, manapság ez 1350 euró. Az egyes ingatlanok között azonban látványos különbségek vannak. Míg a családi házak ára még mindig nagyjából 12 százalékkal alacsonyabb, mint 2008-ban, a lakások esetében a különbség már csupán 1 százalék. A jegybank elemzése szerint a kettő-, három- és négyszobás lakások esetében pedig már most történelmi csúcson vannak az árak.

2017. november 27. 16:34

Az adóhivatal a lakásunkra is ráteheti a kezét

„Jó hír, hogy idén várhatóan lelassul az ingatlanárak növekedési üteme” – nyilatkozta Jozef Futrikanič, a ČSOB ingatlanfinanszírozási osztályának a vezetője. Az UniCredit Bank például az idei évre már csak 2,4%-os drágulást jósol. (SITA, TASR, mi)

Önnek ajánljuk
  • 24 óra
  • 3 nap
  • 1 hét