Régió

Zöldet kapott a város jövő évi büdzséje

Vágsellye | Kiegyenlített a jövő évi büdzsé, a bevételi és a kiadási tétel is 27 503 000 euró. Rövid vitát követően nagy tapssal reagáltak a vágsellyei képviselők a 2022-es évre szóló költségvetés csaknem egyhangú elfogadására a testület csütörtöki ülésén.
author
Száz Ildikó

2021. december 4. 10:24

Vágsellye
- Száz Ildikó felvételei

Hosszas előkészületek

Idén is több fázis előzte meg a költségvetés kidolgozását és tervezését. A városi hivatal szakértői átfogó analízist végeztek, amelyben elsősorban a büdzsé kiadási tételét elemezték az egyes szakbizottságok bevonásával, illetve az áruszállítókkal és szolgáltatókkal kötött szerződési feltételek áttekintésével. Az analízis eredményeivel a november 4-i ülésen ismerkedtek meg a képviselők. Tőke jellegű kiadásokra jövőre 5 millió eurót fordíthat a város, tőke jellegű bevételekből 1,8 millió euróra számítanak. A városi idősek otthonát és a társadalom peremén élők krízisközpontját üzemeltető Szociális Szolgáltatások Intézete 809 210 euróból gazdálkodhat, ebből a város támogatása 569 ezer euró, a fennmaradó összeg a munkaügyi minisztériumtól kapott dotáció. Az esetleges bevételkiesést 500 ezer euró áthidaló hitelből fedezi a város. A tartalékalapban lévő 266 280 euróból 60 ezer eurót a városi utak felújítására felvett hitel törlesztésére fordítják, erről még idén júniusban döntött a testület. A fennmaradó összegből kisebb városfejlesztési beruházásokat fedeznek. A képviselők elfogadták a 2023-as és 2024-es évre szóló költségvetési-tervjavaslatot. A tervezett beruházások közül az egyik legjelentősebb tétel a városi utak felújításának a folytatása. Erre a célra 227 ezer eurót különítettek el a büdzsében, a közvilágítás felújításának a folytatására 115 ezer eurót, a konténerállomások építésére 100 ezer eurót fordítanak.

Megtartani az uszodát

Az uszoda felújítására 1,4 millió eurót szán a város. Jozef Belický, Vágsellye polgármestere a sportlétesítmény korszerűsítése, a tetőszerkezet felújítása kapcsán elmondta, nem mondhat le a város a fedett uszodáról. „A fedett uszoda a város szerves részét képezi. Már nincs kórházunk. Most lehetőségünk van megmenteni az uszodát. Az államtól egymillió eurót kaptunk. A Duslo vegyi gyár, az uszoda korábbi tulajdonosa, elengedte a városnak a bérleti díjat arra az időszakra, míg az uszoda zárva marad. A Duslo vezetőségétől ígéretet kaptunk, hogy hulladék hőnek megfelelő árat fizetünk majd az energiafogyasztásért” – mondta Belický. A városi kultúrház már megkezdett felújításának folytatására 1,2 millió eurót fordítanak a büdzséből és csaknem egymillió eurós támogatást kérnek. A mozi terem üléseit 62 ezer euróból cserélnék újakra. A parkerdő revitalizálására 575 840 eurót fordítanak, a temető eddigi urnafalainak megépítése 20 ezer euróba került, jövőre a bővítés 10 ezer eurót emészt fel.

Vágsellye

Gondban a szállásadók

Jócskán megváltozott a szállásadóktól behajtandó illetékből származó bevételi tétel. Vágsellyén 2016-ban vezették be ezt az illetéket, amely azokat a szállásadókat érinti, akik átmeneti szállást nyújtanak. 2017-ben 22 784 euró bevétele volt a városnak, 2018-ban 29 688 euró, és 2019-ben már az összeg elérte a 41 299 eurót. A járványhelyzet következtében csökkent a szállásadók bevétele, így a városkasszába is csak 18 ezer euró folyt be. A jövő évi tervezett bevétel sem haladja meg ezt az összeget. A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos tennivalók is helyet kaptak a költségvetésben, fertőtlenítőszerek, védőkesztyűk, öltözékek vásárlására legalább 18 ezer eurót fordítanak jövőre Vágsellyén. 2022-ben eladásra kínálják az egykori városi üveges műhelyt, telekkel együtt 100 ezer eurót kérnek érte. Jozef Belický a jövő évi büdzsé kapcsán megjegyezte, szkeptikus a város vezetése, mert ilyen bizonytalan helyzetet még nem éltek meg.

Hosszú órákat töltöttek a városi hivatal szakemberei a 2022-es évi költségvetés kidolgozásával, hogy a város lakosainak legalább olyan szolgáltatásokat nyújtsunk, mint ahogy az eddig megszokták, ugyanakkor jusson pénz a város fejlesztésére is” – tette hozzá Belický.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koaliciokisebbsegikormany

Még el sem kezdődtek a tárgyalások, de már búcsúznak a koalíciótól

Igor Matovič

Az OĽaNO határozott: Ha törik, ha szakad, Matovič marad a pénzügyminiszter

dac

1:0-s vereség után búcsú az EKL-től – csak ziccerekig jutott a DAC Bukarestben

időjárás meleg

Csapadékosabb lesz a hétvége, jövő héten újabb hőhullám érkezik

Vizes Eb – A férfi 4x200 méteres gyorsváltóé a 100. magyar arany, harmadik lett a női váltó
Frissítve

Vizes Eb – A férfi 4x200 méteres gyorsváltóé a 100. magyar arany, harmadik lett a női váltó

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.