Régió

Virtuális látogatás a galántai múzeumban

Galánta | A koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tartó Galántai Honismereti Múzeum idei első kiállítása online formában tekinthető meg április végéig. A háromdimenziós program segítségével úgy érezhetjük magunkat, mintha ott lennénk a kiállítóteremben.
Tornyai Bianka

2021. április 7. 20:00

Galánta
- Tornyai Bianka felvételei

Nemcsak a kiállítás témája, hanem a tárlat megtekintésének módja miatt is érdemes látogatást tenni a galántai múzeumban. Igaz, hogy erre csak virtuálisan van lehetőség. A Harmadik út – A Hanza hagyatéka című tárlat az 1925 és 1945 között a városban működő szövetkezeti mozgalom történelmét mutatja be, de a megszokott történeti kiállítás helyett elsősorban Nagy Csilla helyi képzőművész alkotásain keresztül.

„Az egyes alkotások kísérletek a Hanza munkásságának felidézésére, azonban végig ügyelve az egyszerűsítő nosztalgia elkerülésére. A Hanza története ugyanis különösen alkalmas arra, hogy egyszerűsítő narratívák mentén értelmezzék: láthatjuk benne a falusi ember felemelésén munkálkodó, szolidáris gazdasági környezetet megteremteni vágyó szövetkezeti propagandistákat; máshonnan nézve pedig láthatóvá válik, hogy a Hanza által is terjesztett, népi-nemzeti retorikával párosuló szövetkezeti propaganda hogyan lett a 20. század első felében egyre erősödő antiszemitizmus hordozója”

– olvasható a kiállításról szóló közleményben.

A kiállítás azzal a céllal készült, hogy rámutasson, a Hanza mozgalom akkor is sikertörténet a csehszlovákiai magyar kisebbség életében, ha ellentmondásos ideológiák mentén szerveződött, hiszen amellett, hogy jelentős árutermelés és -csere zajlott Galántán, itt alakult meg a Hanza Hitelszövetkezet és a város strandját is ekkor építették. A háromdimenziós térbejárás során az érdeklődők április 30-ig Nagy Csilla képzőművészeti munkái mellett a Hanzához kötődő tárgyakat és korabeli dokumentumokat is megtekinthetik. Az online tárlat a Galántai Honismereti Múzeum honlapján és Facebook-oldalán található linken érhető el, ahol a kiállításról szóló leírások, fotók, Gaučík István és Roman Holec történészek szövegei is megtalálhatóak. A kiállítás kurátora Nagy Zsófia, aki Nagy Csillával közösen sokat kutatott a témában, az ő munkájuk eredménye látható a tárlaton.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Adófelajánlás a hónap végéig

Adófelajánlás a hónap végéig

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

Andrej Babiš

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

online rendelés

Júliusban vége az adómentes online rendeléseknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.