Régió

Vesztegzár alatt František Skála mágikus erejű védőpajzsai

Érsekújvár | Lakat került a Zmeták Ernő Művészeti Galéria kapujára a jelenleg érvényben lévő járványügyi előírások miatt, holott a megyei fenntartású intézmény vezetése egyedülálló, ünnepváró kiállítással szerette volna megajándékozni a közönséget.
Száz Ildikó

2021. december 8. 20:43

Helena Markusková
- Száz Ildikó felvételei

Legnagyobb szlovákiai bemutató

Nagyot mert álmodni Helena Markusková, a művészeti galéria igazgatója, amikor felkérte František Skála jeles cseh képzőművészt, grafikust, animátort, előadóművészt, hogy mutatkozzon be az érsekújvári és régióbeli közönségnek.

Érsekújvár

„Egy selmecbányai, 2016-os részvételen kívül, ahol a monumentális Selmecbányai vászonnal szerepelt, ez lett volna az alkotó eddigi legnagyobb szlovákiai bemutatója – tehát első nagyobb önálló kiállítása is. Maga az alkotó nyitotta meg az érsekújvári kiállítást, de néhány napra rá be kellett zárnunk a galériát” – panaszolta Helena Markusková, aki külön tárlatvezetéssel ajándékozta meg így, virtuális módon lapunk olvasóit. Skála nagy utazó hírében áll, kiadta saját, kézzel illusztrált útinaplóját is az ausztráliai barangolásokról. Emellett hulladékokból különleges gitárokat készít, és rendkívül környezettudatos, csaknem minden civilizációs eszközről lemondott. Fiatalon fafaragónak tanult a Prágai Iparművészeti Szakközépiskolában, később megismerkedett a televíziós grafikával, képregényei jelentek meg, és tankönyveket illusztrált mesterfokon. Amikor 2005-2006-ban Skála műveit a brünni Morva Galériában mutatták be, Helena Markuskovát szíven ütötte az alkotó rendkívül gazdag kifejezésmódja. Hatalmas volt az érdeklődés, és amikor néhány évvel előtte Prágában, a Rudolfinumban mutatták be alkotásait, hosszú sorokban álltak az érdeklődők, hogy megismerkedjenek a műveivel. Érsekújvárban ezt a jelenlegi vírushelyzet miatti megszorító intézkedések nem teszik lehetővé.

Érsekújvár

Skála a dolgok mélyére hatol

Néha az az érzésem, mintha egy felsőbb erő által minőségi ellenőrnek választottak volna ki, akinek feladata a dolgok valódi értelmének felfedezése. Felhívni a figyelmet az anyagok és anyagi jelenségek spirituális tulajdonságaira” – vallja František Skála. Helyettünk is kutat, például a Földközi-tenger mélyén növő posidonia tengeri fű után, amelynek elsorvadt részei a hullámverés során fennakadnak a vízben úszó köteleken. Mindez a nemez- és posztógyártásnál alkalmazott módon, de természetes úton történik. Helena Markusková elmondta, Csehországban, a Ruda nevű falu lápos rétjein opalizáló bevonatú rozsdás vastartalmú iszapot szedett fel Skála, ami lenolajjal vegyítve telített, rozsdás színt kapott. A barnás tónusú apokaliptikus tájképsorozatán a megrepedezett földkéreg, a vulkanikus kitörés így válik hitelessé. 2019-ben Ausztráliában az őslakosok rítusainál felhasznált természetes festőanyagot gyűjtött, sárgától, egészen a vöröses okkerig. A pigmentekkel készült alkotások a vékony rétegű agyag szomszédságában zöldes, lilás ragyogást kaptak. Az Álomház, a Krétaház képek születése ezekről, és még ennél is többről mesél.

 

Érsekújvár


Légújvár és a hiedelmek világa

Az érsekújvári kiállításra készült Skála újabb alkotása, a Légújvár. Régi tárgyakból, huzalokból készült a légiesen szép világáról álmodó régió jelképe. Mágikus hiedelmekbe, kultuszokba nyerhetünk betekintést František Skála jóvoltából. Minden alkotása az ember és a természet közösségéről szól. Festményeihez, Helena Markusková elmondása szerint, nem nagyon fűz magyarázatot, szereti, ha szabadon értelmezik azokat. Skálát foglalkoztatja a szépség kultusza, a természet elemi ereje, amely előtt meghajol. Az ősmitológia, a kereszténység is megjelenik a képein, de megérkezik a megváltó is, akinek eljövetelét angyalok hirdetik. „Sajnos nem tudjuk meghosszabbítani a kiállítást, ami miatt álmatlan éjszakáim is voltak, mert arra vágytam, hogy minél többen láthassák Skála műveit. Ebben a helyzetben az iskolák sem jöhetnek a galériába, hogy helyben tartsanak képzőművészeti órákat” – mondta Helena Markusková. Hivatalosan december 11-ig lett volna megtekinthető a kiállítás, az érdeklődőknek jelenleg csak a galéria portáján adhatnak Skála-katalógust és ajándék képeslapokat.

Érsekújvár


Beavatás evezőlapáttal

Szivárványos, az idő múlásával megszépülő gyerekkori emlékek, régi játékok, rongybabák elevenednek meg az alkotásokon. Megtörténhetett volna a nézők jelképes beavatása is, mint ahogy az evezősök világában szokás, mert a sarokban ott a díszes evezőlapátok. Deszkalapokra feszített vászon mögül figyelhetnénk a csodákat, melyeket elénk tár az alkotó, például az Oltalmazó pajzsot, ahol a mindenség ura vigyázza a bizalommal hozzá forduló vakondot. A galériában látható a kozmo-istenség, az audio-istenség, vagy a feledés félelmetes démona. A szerző utal arra, hogy eredetileg a pajzsra festett motívumok fokozták annak védelmező funkcióját – az ellenség elrettentésére szolgáltak. František Skála gyakran használja az ultramarin, azaz lazúrkék fényt, amely az érzékelhető valóságon túlinak is helyet, teret kínál. Azt sugallva, hogy a mindenben benne van a mindenség, a kicsi és a nagy, a mikro és a makro. „Érezni, milyen kegyetlen ajándék az, amikor az alkotó tele van képekkel, melyeket a világra kell hoznia, de ettől még nem oldódik a telítettsége. Ezt a fajta termékenységet, túlnyomást nagyon racionálisan tudja kezelni Skála, mert mindezt alkotói sokoldalúságával ellensúlyozza” – hangsúlyozta Helena Markusková.

Érsekújvár

A Zmeták Ernő Művészeti Galéria közösségi oldalán a kiállítás hivatalos ideje alatt bemutatnak néhány alkotást, egyfajta táv-tárlatvezetésként azok számára, akiket érdekel František Skála művészete. Ha csak az Ismeretlen elődök című monumentális, pigmentekkel készített festményét láthatta volna élőben a közönség, már megtörtént volna a „beavatás”.

Galéria
1-1
2-2
3 -3
4 -4
+5
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

Bántalmazzák a gyerekemet – mit tegyek?

Gyimesi György

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

iskolai zaklatás k

Kiből válhat zaklató? – az iskolai zaklatás forrásai

Juraj Šeliga

„Háború fenyeget” – véli Šeliga, aki továbbra is támogatja az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást

A rendőrség részleteket közölt Lég és Csallóközcsütörtök között történt tragikus balesetről (KÉPEK)
Frissítve

Két áldozatot követelt a Lég és Csallóközcsütörtök között történt baleset (KÉPEK)

Vlhova

14 magyar és 50 szlovák sportoló utazik Pekingbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.