Régió

Vágsellyén mozgalom indult a hatékonyabb szeparálás érdekében

Érsekújvár/Vágsellye | Környezettudatos szemétosztályozással csökkenthetik a kommunális hulladék mennyiségét a lakosok, ami idővel remélhetőleg a szemétdíj összegén is megmutatkozhat.
Száz Ildikó

2021. február 26. 09:45

Szemét osztályozás az óvodában
- A szerző illusztrációs felvétele

Vágsellyén előzetes felmérést végeztek a biohulladék mennyiségét, tárolását illetően. Peter Gomboš városi képviselő, az Együttes erővel megoldjuk mozgalom egyik alapítója arról tájékoztatott, hogy a Vág lakótelepen kísérleti jelleggel megkezdett biohulladék osztályozás biztatóan indult. A konténerekhez 120 literes barna gyűjtőládákat helyeztek ki, és hetente szállítják el a konyhai hulladékot. Vágsellyén a lakosok alig negyven százaléka osztályozta eddig a hulladékot, a mozgalom elindítói szeretnék elérni, hogy legalább a lakosok hatvan százalékát bevonják a környezettudatos osztályozásba.

A műanyag-hulladék osztályozását már elsajátították, a papírhulladékot még nem elegen szeparálják. A felvilágosító, tájékoztató jellegű kampány részét képezi, hogy a mozgalom közösségi oldalán rendszeresen tájékoztatják a lakosokat a szemét osztályozásának módjáról. Több képviselő és önkéntes csatlakozott a vágsellyei mozgalomhoz, céljuk folyamatosan ellenőrizni a szemét-osztályozás hatékonyságát a városban, és a kapott számok tükrében dönteni arról, hogyan lehetne még több lakost bevonni az aktivitásba. Érsekújvárban a napokban osztották ki a 120 literes szeméttárolók matricáit a családi házakban élőknek.

A városi hivatal tájékoztatása alapján, néhány lakó a nemtetszését fejezte ki a piros matrica miatt. Ilyet azok kaptak, akik egyedül, vagy ketten élnek egy háztartásban, az ő házuk elől már csak kéthetente szállítják el a szemetet. Akadtak azonban olyan háromtagú családok is, akik jelezték, hogy a kukán lévő zöld matrica ellenére nem kell tőlük hetente elszállítani a szemetet, és a kukát nem is fogják kirakni. Nekik elég volna a piros matrica, és a kéthetenkénti szemét-elszállítás, mert szeparálnak. Minden háztartás színes szemeteszsákokat kap az osztályozott hulladék gyűjtésére. Érsekújvárban a biológiailag lebomló konyhai hulladék egyelőre a gyűjtőudvarba hordják a lakosok, amely a Bethlen Gábor utca végén található.

A városi hivatal tájékoztatása alapján, várhatón idén júliusban változna a biológiailag lebomló konyhai hulladék begyűjtésének módja a járási székhelyen. Ez év második felétől minden családi ház elől, illetve a lakóházaknál lévő szemétgyűjtőktől is elszállítanák a konyhai hulladékot.

Biohulladék

Tavaly kísérleti projektet indítottak Érsekújvárban, amelybe huszonhárom lakóházat és tizenhat családi házat választottak ki, a lakosok két hónap alatt három tonna konyhai hulladékot adtak le. Emellett civil kezdeményezésre egy vasútállomáshoz közeli lakóház három bejáratából mintegy tizenöt család folyamatosan komposztál.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.