Régió

Ünnepségek sorozata a Csallóközben (KÉPEK)

Vajka/Nemeshodos/Nagypaka | Az elmúlt hétvége több csallóközi faluban is a szórakozás, a vigasság, a jókedv és a finom falatok jegyében telt, és ez még csak a kezdet, mert a vigalom a következő, augusztus 20-ai hétvégén tovább folytatódik.
Somogyi Katalin

2022. augusztus 18. 07:00

Megáldották az új kenyeret Vajkán
Megáldották az új kenyeret Vajkán. - Somogyi Tibor felvétele

Ez volt a 18. alkalom, hogy Szent István-napi ünnepségeket tartottak Vajkán, hűen a hagyományhoz, mely szerint ez a térség egykor fejedelmi birtok volt és nevét I. István király régi pogány Vajk nevéről kapta. „Nálunk nem falunap van, hanem államalapítónk ünnepnapja, és mindig az augusztus 20-át megelőző hétvégén tartjuk” – magyarázza Álló Donát, a falu polgármestere. A lényeg nagyjából hasonló, hiszen itt is arról szól a rendezvény, hogy összejön a falu népe, találkoznak a szomszédok, hazalátogatnak az elköltözött vajkaiak. Az eseménysorozat szentmisével kezdődött, amelyet Író Sándor plébános, a falu szülöttje tartott a Szent Mihály-templomban, majd következett az új kenyér megáldása a templomkertben Lipcsey György domborműve előtt. Eljöttek a magyarországi testvérközségek képviselői is Lesenceistvándról és Dunaszigetről. A községháza udvarán, ahol már befejezéséhez közeledik az amfiteátrum megépítése, pedig mindenkire vártak a különböző finom falatok, valamint a kultúrműsor: Polgár Peti, Dóka Zsuzsa, a Pósfa zenekar és Kovács Koppány.

Ünnepségek sorozata a Csallóközben (KÉPEK)
   - Somogyi Tibor felvétele

„Immáron 12. alkalommal tartjuk kisasszonyok havának második hétvégéjén Nemeshodos község Nagy Lakomáját, ahol bendő még nem maradt éhesen!” – hirdették már napokkal a lakoma előtt a közösségi oldalakon. A két napon át tartó esemény gazdag programmal várta a vendégeket, hiszen a Lakoma már nem csupán egy rendezvény, hanem igazi fesztivállá fejlődött az évek során, sokan célirányosan, erre az alkalomra időzítik hodosi látogatásukat. Pénteken este kezdődött a „Meseautó” előadással, amelyet a komáromi MagyaRock színház mutatott be. A falu önkormányzatának hála, valamennyi hodosi nyugdíjas ingyen tekinthette meg. Másnap jótékonysági futással indult a reggel, ismét összefogott a falu, hogy Méry Ádámka rehabilitációs kezelésére gyűjtsenek. Ezzel szinte egy időben kezdődött a gulyásfőző verseny, Gáspár Bea vezényletével, majd következett a csilievő, merész bevállalók versenye, ami tavaly is nagy népszerűségnek örvendett. De minden fellelhető volt a kultúrház körüli térben, akár a gyerekek szórakozását szolgáló ugrálóvárak, tűztámadás a helyi tűzoltókkal, vagy a Glamour zenekar, illetve a Kuttyomfitty Társulat Cirkusz Folklorikusz előadása. A felnőtteket pedig várta a piac a helyi árusok friss portékáival, és az oly népszerű kézművesvásár. A délután és az este már csakis a jó hangulatról, a szórakozásról és a kihagyhatatlan finom lakomai falatokról szólt. A hajnalig tartó vigalomban fellépett a Csallóközi Táncegyüttes a Pósfa zenekarral, a Hodosi Citerazenekar és még sokan mások. A sztárvendég Molnár Ferenc Caramel volt.

Ünnepségek sorozata a Csallóközben (KÉPEK)
   - Somogyi Tibor felvétele

A nagypakai falunapnak is megvolt a maga pluszértéke, nem csak a szórakozásról és a jó falatokról szólt az idei falunap. Ünnepélyesen felavatták a csukárpakai emlékművet, amelyet Nagyszombat megye Műemlékhivatala műemlékké nyilvánított. A műemlék leleplezésénél a magyarországi Péteri testvérközség képviselői is jelen voltak, Petőné Vizi Valéria polgármesterrel az élen. Megérkezett a másik magyarországi testvérközség, Vaskút küldöttsége is, Alszegi Zoltán polgármesterrel az élen. Vaskúttal újra megerősítette és meghosszabbította együttműködési szerződését Nagypaka. Péteri községgel pedig pontosan augusztus 20-án fogják aláírni a testvértelepülési szerződés folytatását. Az ünnepélyes ebéd és az aláírások után következett az istentisztelet a Szent László-templomban, ezt követte a koszorúzás a Szent László- emlékszobornál a parkban. Majd elkezdődött a szabadtéri műsor, ahol valamennyi jelen lévő polgármester köszöntötte az egybegyűlteket és elkezdődhetett a program, amelyet Gizka Oňová nyitott. Szerepelt továbbá a fiatal selyei dobosok csapata, Šrámek Péter és a Forward helyi együttes. A falunapot ebben az évben is nagyban segítették a helyi szervezetek és természetesen a Csemadok alapszervezete, amely ösztökélésére 18 évvel ezelőtt elkezdődött a pakai falunapok hagyománya.

Galéria
Ünnepségek sorozata a Csallóközben
Ünnepségek sorozata a Csallóközben
Ünnepségek sorozata a Csallóközben
Ünnepségek sorozata a Csallóközben
+22
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Tűzkeresztség

70 éve alakult meg a Magyar Területi Színház

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.