Régió

Újabb szennyezés veszélyeztetheti a csallóközi vizet

Pozsony | Két évvel az atrazinszennyezés, valalmint a vereknyei hullaédklerakatból szivárgó szerek után újabb környezetvédelmi teher veszélyezteti a csallóközi ivóvizet az aktivisták szerint. A környezetvédelmi minisztérium azonban cáfolja a hírt.
Kiss Bartalos Éva

2020. január 29. 15:30

kút

A környezetvédelmi tárca már elkezdte az évek óta szivárgó vereknyei lerakat lezárását, de nem csak az egykori vegyüzem területén lehetek veszélyes anyagok a fővárosban. Egy polgári társulás szerint egész Pozsonyt behálózhatja a szennyezés.

Időzített bomba

A Mi vizünkért Polgári Társulás a héten hívta fel a figyelmet arra, hogy nem csak a vereknyei veszélyes hulladéklerakatból szivároghatnak vegyi anyagok a felszín alatti vizekbe, hanem a Récse városrész ipari zónájában, a kiskertes övezet közelében található lerakatból is. „Az egykori vegyi üzemekből feltehetően a kezdetektől, 1873-tól Miklós-majorba (Žabí majer) szállították a hulladékot egészen 2006-ig, a lerakat nem szakszerű helyreállításáig” - mondta Annamarie Velič a polgári társulás elnöke hozzátéve, hogy a Miklós-majorból induló kanálisból a Kis-Dunába és az egész Pozsonyon keresztülfolyó, ún. Smradľavky kanálisba, és ezáltal a csallóközi talajvízbe kerülnek a veszélyes anyagok.

Mérgek a vízben?

A polgári társulás közölte, főként illékony, de rákkeltő és már betiltott anyagokat mutattak ki a kanális vizében. Egyebek mellett lindán rovarirtó szer maradványait, valamint  2-Methylbenzothiazolt, benzolt, triklóretént, diklórbenzolt és triklórbenzolt.

„Sok anyag koncentrációja tízszerese a szanációra vonatkozó limitnek. A lerakaton kiskertes övezet van, kutakkal. A kertészek nem isznak az innen nyert vízből, mert tudják, hogy egy hulladéklerakaton van a kiskertjük” - folytatta Annamarie Velič.

Az aktivisták azt állítják, hogy a levegőben is érezték a szerek bűzét. Az általuk felsorolt vegyszerek egyike, a diklórbenzol belégzés esetén szem- és tüdőirritációt okozhat. A lindán rovarirtó növényvédő szer, amely belélegezve köhögést, torokfájást, lenyelve hányingert, hasmenést, fejfájást, szédülést okozhat. Hosszútávú káros hatása egyelőre nem bizonyított. A benzol oldószer erősen mérgező és rákkeltő. A triklóretén szerves vegyület, nagy mennyiségben mérgező.

Hiányzó ellenőrzés

A polgári társulás tagjai rámutattak, hogy a fővárost átszelő kanálisból Pozsony más részein is szivároghatnak szennyező anyagok a vízbe, és egészségügyi kockázatot jelenthetnek a lakosokra nézve. „Meg kell jegyezni, hogy ez csak egyike a veszélyes szennyező anyagok forrásának Pozsony területén. Mivel nincs működő ellenőrzőrendszer, ezért nem ismert a szennyezés, valamint a lakosság veszélyeztetettségének valódi mértéke. Alkotmányos jogunk ismerni a környezetet és elképzelhetetlen, hogy a fővárosban élők ne tájékozódhassanak arról, mi lehet veszélyes az egészségükre, ha az állami szervek már rég tudnak róla” - folytatódik a társulás közleménye utalva arra, hogy mivel nincs ellenőrzés, a lakosságot sem lehet tájékoztatni az esetleges egészségügyi kockázatokról.

Tiszta víz

Pozsonyban tiszta víz folyik a csapból, így reagált Peter Podstupka a Pozsonyi Vízművek (BVS) kommunikációs vezetője a Mi vizünk sajtótájékoztatójára. Podstupka leszögezte, hogy a társulás által említett szennyezés nem fenyegeti a vízművek forrásait. Emellett a Regionális Közegészségügyi Hivatal rendelkezései alapján rendszeresen ellenőrzi a vezetékes víz minőségét.

„A szennyezéshez eső legközelebbi kút is több mint 18 kilométerre van az említett lerakattól és valamennyi forrásunkat rendszeresen ellenőrizzük. Biztosítjuk az embereket, hogy jelenleg semmi nem fenyegeti a vezetékes víz minőségét” - folytatta  Podstupka.

Sok lerakat

A Miklós-majori lerakat a Pozsony területén található 223 regisztrált környezeti teher egyike. „Legkevesebb 10 közülük nagy kiterjedésű környezeti teher, amely egyértelmű egészségügyi kockázatot is jelenthet” - vélik az aktivisták hangsúlyozva a hatékony ellenőrző rendszer kiépítésének szükségességét.

A minisztérium kutat

A környezetvédelmi minisztérium a polgári társulásra reagálva közölte, hogy a Miklós-major területén már folyamatban vannak a mentesítést megelőző munkák.

„Csallóköz ivóvízkészletét ez a régi teher nem veszélyezteti. A szóban forgó csatorna ugyanis nincs kapcsolatban a csallóközi ivóvízzel” - tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium.

A tárcától megtudtuk, hogy mivel a vereknyei lerakó tényleges veszélyt jelent a vízkészletre, ezért előbb ott láttak munkához. A Miklós-majorban is történtek előrelépések, befejeződött a földtani kutatáshoz szükséges közbeszerzés és fúrásokat is végeztek. „A kivitelező jelenleg a megszerzett adatokat elemzi, melyekből megállapíthatók a terhelés pontos paraméterei, vagyis a szennyeződés mértéke és kiterjedése. A jelentés alapján születik majd döntés a kármentesítés lehető legjobb módjáról. Közben pedig a szükséges eljárások is folynak” - tette hozzá a tárca sajtóosztálya, amely a Lex Csallóköz vízvédelmi törvény fontosságát is kiemelte.

A kapszula nem elég

A tárca kapszulát épít az egykori vegyüzem szivárgó lerakata köré Vereknyén. A tervek szerint így gátolnák meg azt, hogy az ott tárolt anyagok tovább szennyezzék a vizet. A polgári társulás azonban csak részmegoldásként tekint a kapszulás lezárásra, amelynek fenntarthatóságát jelentősen befolyásolja az, hogy hogyan tisztítják meg a szennyezett vizet, valamint a föld alatt, 5-7 kilométeres kiterjedésű körzetben áramló anyagok is veszélyt jelenthetnek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
egyetem k

Sokba kerül a szülőknek az egyetem

útzár

Autómentes nap Dunaszerdahelyen – holnap lezárják a Fő utcát

Branislav Gröhling

Eddig 17 iskolának kellett bezárnia a koronavírus miatt

rendőrség k

Őrizetbe vették Dušan Kracinát

Somorja

Újabb fertőzöttek a somorjai Madách Imre Gimnáziumban

regiojet

Újraindult a vonatközlekedés Pozsony és Komárom között

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.