Régió

Továbbra is csökken Vágsellye lakosainak száma

Vágsellye | Kevesebb gyerek születik a járási székhelyen az utóbbi években, mint a rendszerváltást követő időszakban, és jóval többen költöznek el a városból, mint ahányan Vágsellyét választják új lakhelyüknek. Vágsellyének húsz évvel ezelőtt még 25 201 lakosa volt, a múlt év végi statisztikai adatok alapján jelenleg 21 529-en élnek a Vág menti városban.
Száz Ildikó

2020. január 14. 18:47

Vágsellye
- Száz Ildikó felvételei

A legfrissebb statisztikai adatokat az önkormányzat hivatalos honlapján tették közzé a városi hivatal dolgozói, akik a lakosok nyilvántartásával foglalkoznak. 

Kevesebb gyerek születik

Az adatok alapján 1990-ben 395 vágsellyei gyerek született, és 136 lakos halt meg, 2010-ben 243 gyerek jött a világra és 180-an haltak meg. Múlt évben 194 újszülöttet üdvözölhettek a vágsellyei városházán, de csaknem ugyanennyi temetés is volt. Aggasztóak a költözésekkel kapcsolatos számadatok is a járási székhelyen. Míg 1990-ben 661 lakos költözött Vágsellyére, és csaknem ugyanennyien költöztek el, addig 2000-ben 293 új lakosa lett a városnak, de több mint 400-an másutt telepedtek le. Az utóbbi két évben még markánsabb lett a különbség, tavaly 540-en költöztek el más településre, és csak 250 új lakosa lett a városnak.

A fiatalok távoznak

Vágsellye szociális és fejlesztési tervének kidolgozói azzal indokolják a lakosság csökkenését, hogy elsősorban a fiatalok távoznak, költöznek el a városból. Általában valamelyik közeli településen kezdenek új életet, vagy a munkahelyi kötelezettségeik miatt a nagyvárosok valamelyikét választják új lakhelyüknek. 

Egyre több az idős lakos

Vágsellyének a legutóbbi adatok alapján jelenleg 21 529 lakosa van, ebből 10 457 férfi és 11 072 nő. A Vágvecse városrésznek 6778 lakosa van, és a városhoz tartozó Hetményben 52, Kilicsen 34 javarészt idős lakos él. Az összlakosságból 14 299 a produktív korban lévő (15 és 59 év közötti) vágsellyei, és csaknem 4 ezer lakos hatvan évnél idősebb. A szociális szolgáltatások fejlesztési tervében a város vezetése foglalkozik ezzel a problémával. Néhány éve megnyitották a városi idősek otthonát, amely hetvenöt férőhelyes, ám további vágsellyei és régióbeli igénylőket tartanak nyilván. 

Jozef Belický, Vágsellye polgármestere a szociális fejlesztési terv és az egyre idősödő lakosság kapcsán komoly eredménynek tartja, hogy két évvel ezelőtt a nádszegi Solidaritas társulás is megnyitotta a csaknem negyven férőhelyes idősközpontját a járási székhelyen. Az önkormányzat által fenntartott nappali foglalkoztató központok mellett olyan centrumok is működnek a városban, melyeket magánszemélyek üzemeltetnek az idős lakosoknak. 

Vágsellye

Lakossági felmérés

A városi hivatal munkatársai minden évben lakossági felmérést készítenek arról, mennyire elégedettek a vágsellyeiek a városban lévő szolgáltatásokkal, illetve arról, hogy miben szenvednek hiányt. A megkérdezettek közül a legtöbben azt nehezményezik, hogy évekkel ezelőtt bezárták a kórházat, emiatt a fekvőbetegeket Nyitrán a megyeszékhelyen, vagy Érsekújvárban fogadják. Többen kérik a szociális taxi üzembe helyezését, hogy a mozgáskorlátozottak gond nélkül eljussanak a más városokban lévő egészségügyi központokba. Vágsellyén a közelmúltban 116 bérlakást adtak át, pályázati pénzből felújították az önkormányzati óvodákat és iskolákat, és hamarosan megkezdhetik a fedett műjégpálya építését, a sportközpont bővítését. 

Ezer szabad állás

A vágsellyei térségben a munkanélküliség két százalék alatt van. Helena Bohátová, az Érsekújvári Körzeti Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal igazgatója elmondta, a térségben múlt év második felében mintegy 890 álláskeresőt tartottak nyilván, és több mint ezer szabad munkahely van a térségben. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián, Sólymos László és Mózes Szabolcs ⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Sok még a nyitott kérdés a Híd, az MKP és az Összefogás együttműködése körül

Fórum a vágsellyei városházán

Nem akarnak plazmaíves hulladék-feldolgozót a Vág mentén

dac sajtó

Kalmár Zsolt: Túlszárnyalni az előző szezont

rétes

VIDEÓ: Így készült a rétes a Határtalan Kemencék fesztiválon, Alszószeliben

sertéspestis jánok

Minden disznót leölnek Jánokon a sertéspestis miatt

Az ökofarmon a tulajdonoson kívül még négy család gazdálkodik

Közösségi biokertészet Galánta mellett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.