Régió

Szülőfalujában fogadták Pónya Józsefet

Felsőszeli | A paksi atomerőmű egykori vezérigazgatóját, Pónya Józsefet köszöntötték 90. születésnapja alkalmából szülőfalujában. Tiszteletére az élete fontos mozzanatairól szóló könyvet is kiadtak.
author
Tornyai Bianka

2022. június 28. 12:22

Póny József Felsőszeliben
A szervezők kiemelték, azért is volt nagy jelentőségű a találkozó, mert ez volt az első alkalom, hogy a mérnököt szülőfalujában ilyen módon fogadták (A szerző felvétele. Balról jobbra: Oros László, Lanz Roland, Pónya József, Szalai Gyöngyi)

Pónya József márciusban töltötte be 90. életévét. Szülőfalujában, Felsőszeliben tiszteletére életrajzi könyvet adott ki Oros László helytörténész a Pannónia Polgári Társulás támogatásával. A szervezet elnöke, Lanz Roland és Oros László a község és az alapiskola bevonásával egész napos programsorozatot szervezett a hazalátogató ünnepeltnek. Fogadta a polgármester, Dobosy Pál, majd látogatást tett a Széchenyi István Alapiskolában. Délután a kultúrházban Szalai Gyöngyi, az alapiskola pedagógusa, Pónya József rokona köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy rendkívül meghatározóak voltak számára a kislányként Jóska bácsiéknál töltött nyaralások, számára ő jelenti az embert, köszönettel tartozik mindazért, amit tőle kapott, a legmélyebb tisztelettel és szeretettel gondol rá. 

Oros László a könyv egyes részleteinek bemutatásával röviden összefoglalta Pónya József életének meghatározó mozzanatait, illetve elmondta, miről szól a róla kiadott könyv. A találkozó családias légkörben folytatódott, Pónya József nemcsak a paksi atomerőmű vezérigazgatójaként megélt élményeiről beszélt. Bevallotta, hogy nem szereti, ha érdemeit, sikereit taglalják, azt sem akarta igazán, hogy könyv jelenjen meg róla. Úgy fogalmazott, egész életében csak tette a dolgát, aztán vagy sikerült, vagy nem, amit eltervezett. A hosszú élet titkát nem tudja, szerinte leginkább szerencse kell hozzá, ami amellé szegődik, aki tesz érte és megragadja. Úgy véli, az öregedés sem érdem, sokkal inkább szerencse, neki szerencséje volt, hogy eddig minden betegség elkerülte. A frissességet véleménye szerinte a kiművelt emberek tudják jobban megtartani, ők viszik előre a világot. Elárulta azt is, hogy sosem vágyott a vezérigazgatói posztra, gyerekként kétlovas paraszt szeretett volna lenni leginkább, mert úgy látta, ők jól éltek. Utált tanulni, nem tartotta fontosnak, mert ahhoz, hogy paraszt legyen, elég volt, hogy kaszálni tudott. A kitelepítés, amely a családját is elérte, mindent megváltoztatott, újra kellett kezdeniük az életüket, miután Mányra kerültek. Vasesztergályos inas volt, amikor rájött, hogy nem neki való a szakma és tud tanulni. Meglátott a gyárban egy hirdetést, hogy szakérettségit lehet szerezni, amikor úgy döntött, kohómérnök lesz, végül egy gyerekkori barátjával való pécsi találkozása után az ő hatására beiratkozott az elektromérnök szakra. A budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnök szakának elvégzése után Tatabányán kezdett dolgozni villamosmérnökként, majd később a paksi atomerőműben vezérigazgatóként. Mindig szeretett a kétkezi munkások között járni, hogy lássa, a valóságban is megvalósítható-e mindaz, amit az íróasztalnál a mérnökök elméletben megalkottak. Fontosnak tartotta, hogy az alkalmazottakkal jól és barátságosan bánjon, mert azt vallja, hogy mindegyiküknek érezniük kell, hogy fontos, amit csinálnak, akkor fognak jó teljesítményt nyújtani. A közel kétórás beszélgetés alatt Teller Edéről és Wigner Jenőről is érdekes történeteket mesélt el, akikkel baráti kapcsolatot ápolt. Elárulta azt is, hogy többször lett volna alkalma elhagyni Magyarországot és például Londonban vagy Svájcban letelepedni, de erős magyarságtudata, a családjához és az anyanyelvéhez fűződő erős kötődése miatt ezt sosem tudta megtenni. A hallgatóság lenyűgözve tapasztalta, mennyire naprakész a szakmai kérdésekben is Pónya József, annak ellenére, hogy több mint harminc éve nyugdíjas. A találkozó kötetlen beszélgetéssel és a könyv dedikálásával ért véget. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Sulík

Sulík szerint már ma újraindulhat a kőolajszállítás, a Slovnaft rendezte a számlát

tasr, tankolás

Fordulhat a kocka – egyre több magyarországi autós érkezhet a szlovák benzinkutakra

SÚLYOSAN megsérült egy 47 éves motoros, mentőhelikoptert riasztottak

SÚLYOSAN megsérült egy 47 éves motoros, mentőhelikoptert riasztottak

Barátság vezeték
Frissítve

Újraindulhat a kőolajszállítás Szlovákiába és Magyarországra

moszkvics

FOTÓK: Visszatér Oroszországba a Moszkvics

kisbaba

A jóslat nem vált be: nem született több gyerek a pandémia alatt Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.