Régió

Szlovák–magyar fúzió a Bardfa porondján

Kassa/Bártfa (Bardejov) | Kristóf Bálinttal, a rozsnyói táncossal bővült a 2017-ben alakult, és a Dalol a föld (Zem spieva) televíziós vetélkedőből ismertté vált Bardfa szlovák néptánccsoport. A csapat repertoárját elsősorban a szlovák néptáncok töltik ki, de nem zárkóznak el más nemzetek kultúrájától, sőt, az általuk jóval előrehaladottabbnak vélt magyar néptáncmozgalom kimondottan inspirálja őket.
Németi Róbert

2021. február 23. 11:30

Bardfa kassa
Az együttest Kassán kaptuk lencsevégre, amikor megálltak egy rövid pihenőre, épp egy pozsonyi klipforgatásra tartottak. - Németi Róbert felvételei

„A táncegyüttesünk megalakulása igazából annak köszönhető, hogy míg mindhárman valamilyen csoportban táncoltunk, az évek óta tartó szoros barátságunkra való tekintettel közösen szerettünk volna elérni valamit. Egy bizonyos szintig a Dalol a föld című televíziós vetélkedő második évada motivált minket, teoretikusan innentől számítjuk a működésünket. Az együttes neve szülővárosunk történelmi megnevezéséből ered, ugyanis a település egykoron a Bardfa, később a Bártfa nevet is viselteˮ – mondta el lapunknak Marek Sabol, a tánccsoport alapító tagja.

Az együttest Kassán kaptuk lencsevégre, amikor megálltak egy rövid pihe- nőre, épp egy pozsonyi klipforgatásra tartottak

 

Regionális identitástudat

A fiúk meglátása szerint a szlovák néptáncosok többségére egyre nagyobb hatással vannak a profi társulatok, s ennek köszönhetően nemcsak az amatőr csapatok színpadi előadása, hanem mozgáskultúrája is egyre színesebb. „Ettől függetlenül mi úgy gondoljuk, hogy a feltörekvő amatőr táncosok, táncegyüttesek többsége nem fektet elég hangsúlyt a hagyományos néptánc megismerésére, regionális jellegzetességeinek, sajátosságainak stilisztikai értelmezésére. Fontos megemlíteni, hogy fiatal korunk ellenére nem valami régiségként tekintünk erre a hagyományra, hanem éppen ellenkezőleg, a néptánc szerintünk egy olyan dolog, ami kiválóan jellemzi szülővárosunk és országunk jelenlegi arculatát. Bízunk benne, hogy ezzel nem vagyunk egyedülˮ – mondta Vladimír Kendra, a Bardfa táncosa.

Kulturális fúzió

Mivel a csapat egyik tagja nemrégiben kivált, egy olyan táncost kerestek, akivel eddigi stílusukban és gondolkodásmódjukban is képesek megtalálni az összhangot. A választás végül a rozsnyói születésű Kristóf Bálintra, a budapesti Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatójára esett, akinek munkásságával már korábban is találkoztak.

„Bálintot ismerve tudjuk, hogy egy jó ember és egy nagyon ügyes táncos került a csapatba. Hasonlóak a nézeteink és a gondolkodásmódunk, ezért a közös munka is gördülékeny. Mivel mindkét nemzet tánckultúrája hosszú éveken át fejlődött, a szlovák és a magyar néptánc sok mindenben hasonlít egymáshoz. Ezért is van az, hogy a magyar néptánc egyes elemeit mi is nagyon megkedveltük, sőt mi több, néhányat el is sajátítottunk”

– közölte lapunkkal Róbert Sabol, a Bardfa táncosa.

Az együttest Kassán kaptuk lencsevégre, amikor megálltak egy rövid pihe- nőre, épp egy pozsonyi klipforgatásra tartottak

 

Rossz berögződések nélkül

Kristóf Bálint elmondása szerint látásból már valóban ismerték egymást, és mivel korábban már Kassán is tagja volt egy szlovák táncegyüttesnek, a csapat tagjai tudták, hogy nyitott a szlovák néptáncra, de otthon van a magyar, illetve az erdélyi táncokban is.

„Én is tudtam róluk, hogy ők a magyar, különösen az erdélyi férfitáncokat csodálják nagyon, s szinte az egész magyarországi mozgalmat nyomon követik. Számomra hamar egyértelművé vált, hogy milyen vonalat kíván képviselni az együttes a néptánc terén, ezért nem is gondolkodtam sokat, amikor a fiúk megkerestek az ötlettel, hogy csatlakozzam hozzájuk. A táncokat csak autentikus és hiteles formában, magas előadói színvonalon kívánják elsajátítani és előadni a szlovák folklórra jellemző rossz berögződések elhagyásával. A színpadi néptáncművészetet is szeretnék előbbre lendíteni Szlovákiában. Ezt hivatott hangsúlyozni az együttes épp most készülő előadása is, amit Vlado Michalko – a szlovák folklór egyik legnagyobb szakembere, aki szintén szeretne változásokat elérni a szlovák néptáncmozgalomban – rendez és koreografál. Ha a járványhelyzet engedi, a műsort Planéta Bardfa címmel május 9-én mutatnánk be. A fiúk látják a különbséget a szlovák és magyar néptáncmozgalom, illetve a táncházmozgalom között, s a magyarok előrehaladottságát, szakmai színvonalát mintegy példaként, mintaként kitűzve szeretnék a szlovák néptáncot népszerűsíteni minél szélesebb körben, különféle rendezvények, táncházak, tánctanfolyamok szervezésévelˮ – magyarázta Kristóf Bálint.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balról jobbra: Gyimesi György (OĽaNO), parlamenti képviselő, Forró Kisztián, az MKP elnöke, Berényi József, az MKP alelnöke. Fotó: Somogyi Tibor

MKP és Gyimesi: Klus kérjen bocsánatot a kaukázusi párhuzamért

Zuzana Čaputová

Čaputová javasolt néhány válságkezelő intézkedést a nők megsegítésére

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

caputova

Čaputová reméli, hogy a kormány önreflexiót fog gyakorolni

Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

VIDEÓ + GALÉRIA: Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

érsekújvár

Készülhetnek a playoff-selejtezőre az érsekújvári hokisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.