Régió

Sziklák közt elbújó kápolna, ahol majd megfordul a nyár

Barka | Majdnem napra pontosan fél év múlva a Máriaáéneket éneklő búcsúsokkal telik meg a Csermosnya patak völgye, és a jámbor istenfélő hívek a falu feletti 560 méter tengerszint feletti magasságban lévő kis kegykápolnához is elzarándokolnak.
Szászi Zoltán

2020. február 19. 17:46

Barka
- Szászi Zoltán felvétele

Ma is sokan viselik még a skapulárét, ezt a megszentelt ruhadarabot, olyanok, akik a Kármel-hegyi Szűzanya segítségét és védelmét kérik. Élő kultusz, élő búcsújáróhellyel. Figyelemreméltó, érdekes, megindító. 

Egykor szegény völgy volt
A Csermosnya-patak völgye rendkívül szép, maga a patak tulajdonképpen a Gömör–Szepesi-érchegységet és a Gömör–Szepesi-karsztot választja el egymástól. Leegyszerűsítve: jobb part érchegység, bal part karszt. Lakosságának mindig is zord életkörülményekkel kellett megküzdenie, itt nehéz a megélhetés. A völgyben kevés az intenzív mezőgazdasági művelésre alkalmas terület, jobbára kaszálókon, réteken, az irtások után megművelt szűk parcellákon dolgoznak a helyiek. Jobb megélhetést adott ennél az erdő, a vidéken őshonos tölgyek és bükkök közt igen szép, 150 éves példányokat is találni helyenként, olyanokat, mint a kegykápolnát körbeölelő négy, hatalmas és méltóságteljes tölgyfa. Alattuk egyszerű kis kápolna áll, szolgálva évente egyszer a liturgikus célokat, hogy a Kármel-hegyi Boldogasszonyt imádók, a skapulárésok itt imádkozhassanak védőszentjükhöz. 

A búcsújárás joga 
Maga a búcsútartás joga is azzal függ össze, hogy a vidék egykor igen szegény volt. Bár már a 15. században megépült gótikus stílusban a falu temploma, a rendkívül nehéz megélhetés miatt volt olyan időszak is, amikor alig félszáz hívő lelket tartottak számon. A 18. század felezőjén bizonyos Valassik János érkezett ide plébánosnak, egy igen elszánt, nagy műveltségű és erős hitű ࠃ pap, aki teológiai, tudományos munkákat is írt, a szentek életét írta meg egy olyan könyvben, amely 1768-ban Nagyszombatban meg is jelent. Ő volt az, aki 1758-ban a budai karmelita kolostor priorjától engedélyt kért skapulárés társulat szervezésére. A hitbuzgó pap ügyét egy évvel később maga a pápa is felkarolta, XIII. Kelemen pápa a társulat tagjainak külön búcsúkiváltságokat adott. Valassik Jánost Zborovszky János követte néhány év múlva, ő volt az, aki a falu régi gótikus templomát átalakíttatta kegytemplommá, s ott helyezték el az oltáron azt a képet, amelyet a hagyományok szerint egy Kuchta nevű, Lucska faluból származó ember hozott haza római zarándoklatáról. A festmény azt a pillanatot ábrázolja, amikor Kármel-hegyi Boldogasszony átadja a skapulárét, azaz a vállruhát a karmelita rend alapítójának, Stock Szent Simonnak. A skapulárét viselők hitük szerint nem juthatnak a pokol tüzére, ha ezt a vállruhát viselik. Barkán külön ének is keletkezett ezekkel a kezdő sorokkal: „A barkai boldog völgy kegyelmek helye / Itt tündöklik, itt ragyog az Egek Gyöngye”

 

 

Tájoló

Barka községbe a Pozsony– Kassa közti E 571-es főútról Hárskútnál északkeleti irányba letérve a 3015-ös harmadrendű úton juthatunk el, a kegykápolna a 48.633/20.782 GPS-koordinátáknál található. 

A búcsúsok hite 
A Jeles Napok honlap szerint egykor megírták egy okiratot és ez „a XXII. János pápától kiadott bulla sabbatina, amely abban a kiváltságban, illetőleg ígéretben részesíti mindazokat, akik az előírt követelményeket megtartják, hogy megszabadulnak az örök tűztől, kárhozattól. Ha pedig tisztítóhelyre kerülnének, akkor a halálukat követőn szombaton maga Mária száll le oda érettük, és a mennyekbe vezeti őket”. Érdekesség, hogy a Habsburg királyok közül is sokan viseltek skapulárét, sőt a haza bölcsének mondott Deák Ferencről is tudni, hogy viselte ezt a vállruhát. 

Barka búcsújáróhelye páratlanul szép természeti környezetben várja a híveket július 16-án, ha az vasárnapra esik, vagy a 16-a utáni első vasárnapon tartott búcsúra. Van egy olyan mondás helyben, hogy ez az a nap, amikor ebben a völgyben megfordul a nyár, azaz július felezőjén túl már mindig csak hűvösebb idő várható itt. A csodásan szép Csermosnya-patak völgyében, amelynek vízválasztóján áthaladva északkeleti irányba haladva tovább a Szár-patak vájta Szádelői-völgybe jutunk el. Felettünk az a Holló-kő magasodik 770 méterre, amelynek az északi oldalán levő üregekben olykor egész évben megmarad a jég. Hideg vidék ez, ám ha oda a csúcsra feljut az ember, onnan páratlan szép kilátás várja. Jó esetben egészen az Ökör-hegy masszívumáig, a Som-hegyig, vagy a barkai kápolnáig is ellátni. Érdemes kipróbálni! 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí
Frissítve

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.