Súlyos bírság néhány bérlakásokat építő önkormányzatnak

vágsekkye
Vágsellye |

Százötven bérlakást épített a város az Állami Lakásfejlesztési Alap támogatásával a Vágkirályfai úton, a beruházással kapcsolatos problémák még 2018-ban kezdődtek. Kiderült, hogy súlyos, 339 ezer eurós bírságot kell kifizetni a városnak, amiért megszegte a közbeszerzési eljárással kapcsolatos előírásokat.

2021 júniusában Jozef Belický, Vágsellye polgármestere a városházán találkozott azoknak az önkormányzatoknak a vezetőivel, akiket ugyancsak bírsággal fenyegetett a Közbeszerzési Hivatal.

Van, aki fizet, mások nem

A vágsellyei munkaértekezleten Garamkeszi, Zsére, Kiskoszmály, Ipolybalog, Szántó, Köpösd, Szenc és más érintett községek polgármesterei vettek részt. Belický elmondta, mintegy negyven olyan településről van tudomásuk, ahol megbírságolták az önkormányzatokat. Egy részük részletekben már fizeti a büntetést, mások értetlenül állnak a helyzet előtt. Jozef Belický a sajtótájékoztatón megmutatta azt a köszönőlevelet is, melyet az Állami Lakásfejlesztési Alaptól kapott a város. 150 városi bérlakásra 6,5 millió euró támogatást kaptak az Állami Lakásfejlesztési Alaptól, és a meghatározott időn belül adták át a lakosoknak az új otthonokat. Később a Közbeszerzési Hivatal 339 ezer euró bírságot rótt ki Vágsellye önkormányzatára, az állami támogatás öt százalékát, azzal az indokkal, hogy a város illegálisan jutott a lakásokhoz, a közbeszerzési eljárás megkerülésével. Vágsellye vezetése a bérlakások építésekor el akarta kerülni a spekulánsokat, és az akkor hatályos jogszabállyal összhangban úgy döntött, már kész, beköltözhető lakásokat vásárol a támogatásból.

Még harcolnak

A legfelsőbb bíróság a közelmúltban megerősítette a kerületi bíróság korábbi döntését, és helyt adott a közbeszerzési hivatal beadványának. Vágsellye önkormányzati honlapján és közösségi oldalán Jozef Belický a napokban reagált a történtekbe írásan és kisvideóban. „Vágsellye egyelőre nem fizeti ki a büntetést, hanem további jogi lépéseket fontolgat. Az akkor érvényes jogszabályokkal összhangban más településekhez hasonlóan Vágsellye is úgy döntött, kész lakásokat vásárol, amit az akkor érvényes közbeszerzési törvény lehetővé tett. Öt hónappal az adásvételi szerződés aláírását követően kiegészítették a közbeszerzési törvényt azzal, hogy ez az eljárás a már létező ingatlan esetében nem lehetséges. A 150 bérlakást Vágsellye önkormányzata a legjobb hiszemben, fiatal családok számára vásárolta, hogy a lehető legolcsóbb lakhatási lehetőséget nyújtsa nekik. A város egyetlen centet sem különített el a megvalósításra, egy bérlakás ára 43 ezer euró” – áll Belický nyilatkozatában. A város birtokában van két ügyvédi iroda nyilatkozata is, melyek szerint megfelelő módon jártak el. A polgármester szerint további, mintegy 300 település vásárolta hasonló módon a bérlakásokat, de csak 43-at bírságolnak. A város vezetése szerint ennek az az oka, hogy ezeket a községeket jelentette fel a Közbeszerzési Hivatal.

Kiszűrni a spekulánsokat

Vágsellye az érintett, megbírságolt települések közül a legmagasabb büntetést kapta. Már a 2021 nyarán megtartott munkaértekezleten, amelyen lapunk is jelen volt, elhangzott, hogy a közbeszerzési hivatal ajánlása szerint a városnak olyan módon kellett volna kiválasztania a kivitelezőt, mint a városi idősek otthona esetében. A kiválasztott Eurobuilding társaság azonban félbehagyta az építkezést és elállt a szerződéstől. A városnak döntenie kellett, vagy visszaadja a vissza nem térítendő 2 millió eurós támogatást, és nyakán marad a félig megépített idősotthon, vagy önerőből befejezi a munkálatokat. Végül több mint félmillió eurót fordítottak az idősotthon befejezésére. A város a bérlakások esetében pont az ilyen fajta kellemetlenségeket próbálta elkerülni.

Vágsellye
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!