Régió

„Sok ügyes ember dolgozott a híd körül” – Díjeső a Monostori hídnak

Komárom | A komáromi Monostori híd a 2020/2021-es megkapta az „Év Építménye” (Stavba roka) díjat a „kiváló és progresszív építészeti megoldásokért”. Az alapötletért és a tervezésért is felelős Nagy László nagyra értékeli az elismerést.
author
Vataščin Péter

2022. május 16. 13:17

monostori híd
Balról: Mátyássy László és Nagy László, a Monostori híd tervezői a szlovákiai díjjal.  - Képarchívum

A Monostori hídnál nem is olyan régen, április végén leplezték le a magyarországi Építőipari Nívódíj tábláját. Gyakorlatilag ezzel párhuzamosan az is eldőlt, hogy a szlovákiai oldalon sem marad elismerés nélkül a legújabb karakteres komáromi építmény.

Az év építménye

Az ABF Slovakia által minden évben szervezett verseny 2020/2021-es évadába bekerült a Monostori híd is, amely 19 másik befejezett, már működő szlovákiai építménnyel mérkőzött meg a szakmai elismerésekért. A nyolc díjtípus közül a komáromi híd végül azt nyerte el, amelyet a „kiváló és progresszív építészeti megoldásokért” ítél oda a bizottság.

monostori híd
Zavarba ejtő szimmetria: a Monostori híd varázsa - Képarchívum

A tervezés kapta

A Monostori híd nyilván több generáció számára határozza majd meg a két Komárom által közrefogott dunai látképet. Ez nem kis részben azért lehet így, mert az építészeti megoldások, illetve a stílus rendkívül egyedivé teszi az építményt. Lapunknak Nagy László, a híd alapötletéért és a tervezésért is felelős mérnök elmondta, számára a szlovákiai díj azért „kedvesebb” valamivel, mert az kimondottan a tervezésre vonatozik, míg a nívódíjat inkább a kivitelezés alapján nyerte el a híd. Összességében úgy látja, az elismerések egy „16 éves küszködést” zártak le.

Nagyon egyedi

Nagy László számára ez volt a harmadik Duna-híd, amelynek a tervezésében fontos szerepet vállalt. Ugyan a korábbi építményeknek is megvolt a maga egyedi mivoltuk, ám ezt most túlszárnyalta a Monostori híd, köszönhetően a keresztirányban megdöntött pilonnak. „Erről gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy nagyon egyedinek számít a világban” – mondja Nagy László. A tőle származó építészeti megoldásban, vagyis az atipikus hídszerkezet kialakításában egyebek mellett a terepadottságoknak is döntő szerepük volt.

„Atipikus és nagyon meglepő az elosztás a környezet miatt. Sík területen vagyunk, ugyanakkor a szlovák oldal magassága 106 méter a tengerszint fölött, míg a Duna feneke pont 100, a magyarországi oldalon viszont már 123. Ebből több dolog következik. A szlovák oldali töltést úgy kellett kezelni, mint a »szent grált«, ki kellett kerülni” – fejtegeti, ráadásul a hajózási vonal sem a Duna közepénél található.

Galéria
(képarchívum)
(képarchívum)
(képarchívum)
(Vataščin Péter felvétele)
+1

A kivitelezésnél is nem kevés furfangra volt szükség, ugyanis ahogy egyre magasabb és súlyosabb volt a pilon, úgy hajlott el folyamatosan, amely a végén csaknem egy métert tett ki. Ezzel természetesen számoltak a tervezésnél, ám a helyzetet bonyolította, hogy a pilon megépítéséhez magában a Dunában kellett egy teljes darut felépíteni, majd azt a hídhoz kellett erősíteni. Ebből adódóan az emelőszerkezet is megdőlt, de egy bonyolult művelettel sikerült úgymond visszahajlítaniuk.

Nagy László számára ezzel sem érnek véget a büszkeségre okot adó eredmények. Hozzáteszi: a súlypróbánál az előzetesen 480 milliméternyire kalkulált lehajlás csak egy egységgel tért el a tervezettől. A pontosságot ezen felül bizonyítja az is, hogy amikor elkészült a pilon, öt helyen mérték meg véletlenszerűen, és a kapott adatok szinte teljesen megegyeztek azzal, amelyek a tervekben szerepeltek.

„Borzasztóan sok ügyes ember dolgozott a híd körül”

– ismeri el az egész tervező- és építőcsapat munkáját utólag is a szakember. Hozzáteszi: az „év építménye” megítéléséért felelős egyik bizottsági tag, amikor meglátta a hidat, kijelentette, hogy addig számos ellenvéleménye volt, de ott a helyszínen ez teljesen megváltozott.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sefcovic

Jöhetnek a százmilliók a helyreállítási alapból

d

Visszatérhet a kötelező maszkhordás?

szárazság

Extrém szárazság uralkodik Szlovákiában, mi lesz így a mezőgazdasággal?

földgáz

Súlyos gazdasági válsághoz vezethet az európai gázhiány

ukrán válság k

Elege lett a kormányból és a menekültekből a határ menti falunak, júliustól már nem segítenek

boris johnson k

Johnson: Nem engedhetjük, hogy Putyin felhajtsa az árakat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.