Régió

Rétes minden mennyiségben

Vásárút | Ismét sikerült megdönteni saját rekordját a réteshúzó csapatnak. 51,61 méter hosszúra nyújtották a rétestésztát. A legfinomabb rétest pedig a vásárúti Pilates Trio csapata sütötte.
Somogyi Katalin

2019. május 21. 17:35

- A szerző felvételei

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg szombaton a rétesfesztivált. Délelőtt zajlott a csapatok versenye, délután pedig a rétesnyújtó rekordkísérlet. A rétes húzásához külön sátrat állítottak fel, ám a rétes jóval hosszabbra sikeredett, mint ameddig elért a sátor. A főszervező Bugár Krisztina elmondta, hogy a tésztát 25 kg lisztből készítették, a töltelékhez pedig ötven kiló almát és hatvan kiló meggyet, valamint száz kiló diót és mákot vegyesen használtak fel. „Már egy hete gyakoroltuk a húzást, hogy összeszokjon a csapat, mert a legfontosabb először kiteríteni a tésztát és csak utána kezdeni a húzását, különben a szélein kiszakad”- magyarázta Bugár Krisztina, aki még édesanyjával együtt indította el ezt a hagyományt Vásárúton.

A rétessütés versenyébe tizennégy csapat nevezett be. A sztárséf Gianni Annoni által vezetett héttagú zsűri a vásárúti Pilates Trio csapat rétesét találta a legfinomabbnak, a második helyezett, azaz Medve község csapata csupán három ponttal maradt le a győztestől, a harmadik helyen a vásárúti nyugdíjasok végeztek. Két rétes, túrós és almás kötelező volt, a harmadikat minden csapat szabadon választhatta. „Valahol mindenki a nagymama rétesének az ízeit keresi, mert emlékeinkben ez a legfinomabb, annak ellenére, hogy napjainkban valóban sokféle újszerű töltelékkel készülnek a rétesek is. Az a fontos, hogy meglegyen a megfelelő egyensúly a tészta és a töltelék között” - foglalta össze versenybéli tapasztalatait a sztárséf.

A hivatalos rekordot Igor Svítok a szlovák rekordokat rögzítő szervezet szakembere délután hivatalosan is bejelentette. Több mint hét méterrel győzték le a vásárútiak saját tavalyi rekordjukat. Az 51,61 méteres rétest végül feldarabolták és így sütötték meg, bár a nézelődők közt akadt olyan, aki megkérdezte, mekkora kemencébe fogják ezt így egyben megsütni…

Végezetül pedig álljon itt Gianni Annoni receptje, amit csak az Új Szó olvasóinak ajánl: „Spárgaszezonban egy köteg zöldspárga végeit, hegyét levágni (végét eldobni, hegyével a kész ételt díszíteni), majd leforrázni, pár percig párolni, és végül fokhagymás olívaolajban roppanósra sütni. Bármilyen tészta jó hozzá. Ha valaki szeretné, parmezánnal is megszórhatja, de anélkül is igazi friss, tavaszi étel.”

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+1
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Továbbjutás esetén az Atromitosz vár a DAC-ra

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Robert Fico meghátrálhat a csütörtöki szavazás kapcsán

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?