Régió

Próbaüzemben a bozitai fotovoltaikus erőmű

Bozita. Besztercebánya megyében, a losonci járásbeli Bozitán az elsők közt kezdte meg az energiatermelést a tavaly év végén átadott fotovoltaikus erőmű.
ÚJ SZÓ ONLINE

2010. január 19. 19:00

hacker

ÚJ SZÓ-INFORMÁCIÓ

Óránként egy megawatt áramot képes termelni a Bozita község határában épülő napenergiapark első blokkja. A Solar részvénytársaság több mint száz hektárnyi területen tervezi fotovoltaikus elemek kihelyezését, a második szakasz építése napokon belül elkezdődik. Teljes kiépítés után óránként tizenkét megawatt villamosenergiát lesz képes termelni a környezetbarát technológiával működő erőmű.

Bozita önkormányzata minden lehetséges módon támogatta a Solar részvénytársaság elképzeléseit, elsősorban az új munkahelyek kialakítása miatt. Azzal is számolnak a községben, ha kiépül a mintegy százhektárnyi területen az erőmű, a látványosság a turizmus és az idegenforgalom fellendülését is magával hozhatja.

A beruházó most a napenergiapark építkezési engedélyére vár, májusban fognának hozzá a betervezett maximális felület beépítéséhez. Ez a napenergiapark komoly tőkét igényel, a most beindított első szakasz 3,18 millió euróba (95,8 milió korona), az épülő második pedig 3,12 millió euróba (93,9 millió korona) kerül. A teljes beruházási költséget 11 millió euróra (331 millió korona) tervezik.

Az eredeti elképzelések szerint tavaly év végén két energiatermelő részt szerettek volna átadni, de a kedvezőtlen időjárási és terepviszonyok miatt csak most tudtak belekezdeni a munkálatokba. A Solar részvénytársaság a szükséges technológiát már beszerezte, az ütemterv szerint február végéig kell elkészülnie az erőmű második részének. További terjeszkedés is várható, a nap- és fényenergia felhasználására szakosodott társulás egy, szintén Bozita kataszterében lévő, befejezetlenül maradt bionaftaüzem megvásárlását is tervezi. A környezetkímélő üzemanyagot gyártó üzem befejezését azért tervezik, hogy az itt gyártott bionaftával áramfejlesztőt működtethessenek. Így kiegészítve a nappal termelhető fényenergiát akár napi huszonnégy órán át tudnának olcsón áramot előállítani. (szasz)

Önnek ajánljuk

Napokkal a robbanás előtt is már erős gázszag érződött az eperjesi tömbházban

Kalavská törvénye elbukott, a nem beoltott gyermekek is mehetnek óvodába

Új módszerrel lopják el a pénzünket a hackerek

Megbízhatatlan vallomás

Kisorsolták a pártok sorszámait

Čižnár felfüggesztette az ügyészt, aki Kočnerrel kommunikált

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.