Régió

Próbaüzemben a bozitai fotovoltaikus erőmű

Bozita. Besztercebánya megyében, a losonci járásbeli Bozitán az elsők közt kezdte meg az energiatermelést a tavaly év végén átadott fotovoltaikus erőmű.
ÚJ SZÓ ONLINE

2010. január 19. 19:00

Bill Gates 50 millió dollárt adományoz az Alzheimer-kór legyőzésére

ÚJ SZÓ-INFORMÁCIÓ

Óránként egy megawatt áramot képes termelni a Bozita község határában épülő napenergiapark első blokkja. A Solar részvénytársaság több mint száz hektárnyi területen tervezi fotovoltaikus elemek kihelyezését, a második szakasz építése napokon belül elkezdődik. Teljes kiépítés után óránként tizenkét megawatt villamosenergiát lesz képes termelni a környezetbarát technológiával működő erőmű.

Bozita önkormányzata minden lehetséges módon támogatta a Solar részvénytársaság elképzeléseit, elsősorban az új munkahelyek kialakítása miatt. Azzal is számolnak a községben, ha kiépül a mintegy százhektárnyi területen az erőmű, a látványosság a turizmus és az idegenforgalom fellendülését is magával hozhatja.

A beruházó most a napenergiapark építkezési engedélyére vár, májusban fognának hozzá a betervezett maximális felület beépítéséhez. Ez a napenergiapark komoly tőkét igényel, a most beindított első szakasz 3,18 millió euróba (95,8 milió korona), az épülő második pedig 3,12 millió euróba (93,9 millió korona) kerül. A teljes beruházási költséget 11 millió euróra (331 millió korona) tervezik.

Az eredeti elképzelések szerint tavaly év végén két energiatermelő részt szerettek volna átadni, de a kedvezőtlen időjárási és terepviszonyok miatt csak most tudtak belekezdeni a munkálatokba. A Solar részvénytársaság a szükséges technológiát már beszerezte, az ütemterv szerint február végéig kell elkészülnie az erőmű második részének. További terjeszkedés is várható, a nap- és fényenergia felhasználására szakosodott társulás egy, szintén Bozita kataszterében lévő, befejezetlenül maradt bionaftaüzem megvásárlását is tervezi. A környezetkímélő üzemanyagot gyártó üzem befejezését azért tervezik, hogy az itt gyártott bionaftával áramfejlesztőt működtethessenek. Így kiegészítve a nappal termelhető fényenergiát akár napi huszonnégy órán át tudnának olcsón áramot előállítani. (szasz)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
hotel

Folytatódtak az elbocsátások, továbbra is csökkennek a bérek

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

Zuzana Čaputová

Čaputová kíváncsi Gröhling diplomamunkájával kapcsolatos érveire

Branislav Gröhling

Gröhling nem mond le, de ma már másképp írná meg a diplomamunkáját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.