Régió

Vigadóbál Pozsonyban – „Mulatni bolondulásig”

A hagyomány és az új báli trendek találkozása egy gyönyörű helyszínen, ahol együtt mulathat a felvidéki magyarság.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. december 29. 10:28

- Képarchívum

Mi kell ahhoz, hogy színvonalasan, de kötetlenül mulathassunk bolondulásig – mint ahogy az a bál szlogenjében áll? Egy impozáns helyszín, ínyenc menü, szórakoztató műsor, kiváló zene... és a legfontosabb: A hagyományokat ugyan tiszteletben tartó, de teljesen új báli rend. Mindezt egyben kínálja a Pozsonyi Magyar Vigadóbál, amit immár kilencedik alkalommal szerveznek meg a Szlovák Filharmónia épületében.

Elődeink azért alkották meg azt gyönyörű helyszínt, a Pozsonyi Vigadó épületét, hogy itt tartsa báli és egyéb rendezvényeit a város lakossága. Ez a helyszín jár nekünk pozsonyi magyaroknak, s ezért határoztunk úgy, 14 évvel ezelőtt, az első Pozsonyi Magyar Vigadóbál megszervezésekor, hogy a külvárosi termek viszontagságos körülményeit elhagyva, egy minket megillető, múltunkhoz méltó helyszínt választunk. Persze ez támogatók nélkül nem megvalósítható, s ezért van az, hogy ez alatt az időszak alatt csak kilencszer tudtuk megszervezni a Vigadóbált. A jó híre viszont oly messze szállt, hogy a rendezvény a felvidéki magyarság egyik legjelentősebb társadalmi eseményévé vált. Vendégeink az egész országból, sőt a határon túlról is érkeznek – mondta el a szlovákiai magyarság legimpozánsabb báljáról a főszervező, Balla Igor.

Hogy mi adja a bál egyediségét? Egyrészt maga a helyszín, másrészt a színvonalas műsor és zene, de leginkább a rendezvény sajátos, sok új elemet tartalmazó műsorrendje. Ezen a bálon ugyanis többször is „megbomlik az etikett”. Több olyan újítást vezettünk be, amelyekkel pergőbbé tettük az estét. Nálunk nincs egy, sőt másfél órás tombolahúzás, ami teljesen meg tudja ölni a hangulatot, de még a fő menüt sem szolgáljuk fel egyszerre. A főétkezés és a desszert között a nyitótánccal és az első tánckörrel már kezdetét is veszi a mulatozás. Érdekes színfoltja bálunknak ezután a desszertidő, amikor egyfajta meghitt, kávéházi hangulatot alakítunk ki a Vigadóban. A fekete és az édességek ízlelgetése közben neves instrumentális, vagy acapella-énekegyüttesek zenélnek. Ez évben a Princess modern vonós triót hallhatják a bálozók, méghozzá élő zenekaros formában. Ezen kívül persze egész éjjel több érdekes műsor is szórakoztatja a vendégeket, hogy azok se unatkozzanak, akik nem szeretnek táncolni.

A bál két szinten zajlik, az egyik teremben a cigányzenekar, a másikban pedig egy nagy báli zenekar muzsikál, húzza a talp alá valót. Éjfélkor idén egy kis ráadás Bon Bonnal is kedveskedünk a vendégeinknek – a zenekarral.

A Pozsonyi Magyar Vigadóbálnak ugye az a mottója, hogy: Mulatni bolondulásig, ezért az uraknak éjféltől megengedett a zakó- és nyakkendőmentes viselet, hogy felszabadultan szórakozhassanak - persze a kulturáltság keretin belül. De egyébkent se szempont, hogy a bál egyfajta divatbemutató legyen. Elég a szmoking vagy egy a sötét öltöny a hölgyeknek meg egy elegáns estélyi ruha, de így is nagyon szép ruhákban érkeznek. A vendégek nagy részét a harminc fölötti korosztály alkotja, azonban nagy örömünkre egyre gyakrabban érkeznek hozzánk a fiatalabbak is” - tudtuk meg Balla Igortól.

Azt, hogy a pozsonyi és a szlovákiai magyarság együtt mulathasson, egyre inkább magáénak érzik a vállalkozók, a tehetősebb iparosok és a polgári családok is. Az ő hozzájárulásuknak köszönhetően a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium (akik egyben a rendezvény társszervezői) tanulóinak szülei jelentős kedvezménnyel válthatnak belépőjegyet az impozáns eseményre.

A jegyek 70 és 110 euróért kaphatók, amelyek magukban foglalják az aperitífet, a vacsorát kávéval-desszerttel, az éjféli büfét és a műsort. Az olcsóbbak azonban nem vesznek részt az éjféli sorsolásban, kevésbé jó kilátást biztosítanak a pódiumra, és nem tartalmazzák az iskola támogatásának hozzájárulását. A szervezők ezért azt kérik, hogy aki teheti a magasabb áru belépőt vásárolja, s ezzel járuljon hozzá a bál költségeinek és a kedvezményes jegyek árkülönbözetének fedezéséhez, hogy együtt mulathasson Pozsony magyarsága - anyagi helyzetétől függetlenül.

Mindenkit szeretettel várunk!

Információ, jegyrendelés: vigadobal@gmail.com.

Telefonos elérhetőségünk: 0910 326 333

Külföldről: +421 910 326 333

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?