Régió

Porciunkula vásár koncertekkel és óvintézkedésekkel

Érsekújvár | Rendhagyó módon idén nem a főtéren rendezik meg a Porciunkula egyházi ünnephez kapcsolódó rendezvényeket. A pénteki és szombati kirakodóvásárt a város központjában lévő Majzon téren nyitják meg, és a közeli kertmoziban lesznek a koncertek.
Száz Ildikó

2021. július 28. 16:35

Érsekújvár

Az önkormányzat és a városi Novovital cég a Porciunkula egyházi ünnephez kötődő vásárt az Érsekújvári Regionális Közegészségügyi Hivatallal folytatott egyeztetés alapján ezerfős tömegrendezvényként valósítja meg. Emiatt szükség lesz bizonyos óvintézkedések betartására. A kirakodóvásár és a frissítős standok a Majzon téren lesznek, emiatt lezárják a forgalmat a Törökszalasztó utca egy részén az Ernő bástya kereszteződésétől az uszodáig. A területre való belépéskor kötelező lesz a kézfertőtlenítés és az arcvédő maszk viselése, amit fogyasztáskor levehetnek a vendégek. A látogatóknak nem kell felmutatniuk sem Covid-tesztet, sem oltási igazolást, de a létszámkorlátozás miatt ellenőrzik a vásári területre való belépést, illetve kilépést a szervezők. Pénteken a kertmoziban fellép a népszerű magyarországi Irigy Hónaljmirigy együttes, majd Eva Máziková és az Akcent Live szórakoztatja a közönséget. Szombaton is zenei csemegékre számíthatnak a vendégek, este hat órától az Iný Štýl együttes, majd a Betty Love koncertje, és kilenc órától Dominika Mirgová, az Addis és Šorty, végül a Desmod együttes és Robo Šimko lép színpadra. A porciunkulai búcsú elnyerhető augusztus 1-jén déltől másnap estig. Kovalcsik Zoltán Cirill ferences szerzetes arra kéri a zarándokokat, hogy a megfelelő védettségűek vegyenek részt az ünnepen. Az érsekújvári ferencesek közösségi oldalán követhetők lesznek élő adásban a szentmisék. Augusztus 1-jén 14 órától lesz gyóntatás, 17 órától keresztút a kálvárián, majd 19 órától szentmise, és ezt követően szentségimádás. Augusztus 2-án hajnali 5 órakor lesz szentmise a megholtakért és 8 órakor szentmise a hivatásokért. Celanoi Tamás, Szent Ferenc életrajzát összefoglaló könyvében ez olvasható. „Isten szolgája, Ferenc, termetre alacsony, lélekben alázatos, hivatásában kicsi, egy darabka földet hasított ki magának és övéinek a világból, mivelhogy csak úgy szolgálhatott Krisztusnak, ha volt valamije a világon. Bizonyára nem isteni rendelés nélkül történt, hogy időtlen idők óta Portiunculának nevezték azt a helyet, mely azok osztályrészéül volt kiszemelve, akik a világból semmit sem akartak magukénak mondani“. Innen ered a Porciunkula megnevezés, amelynek üzenete, hogy valamennyien vándorok és jövevények vagyunk, semmit se tulajdonítsunk a magunkénak. Széchényi György esztergomi érsek 1691-ben emelte városi rangra Érsekújvárt és engedélyezte, hogy neves egyházi ünnepeken vásárokat tartsanak.

A Porciunkula vásárokban imakönyveket, szentképeket árultak, és a hagyományos vásárfiák egyike a faragott fakanál volt. A kifestett, évszámmal ellátott fakanalat színes szalagokkal díszítették. Akit a vásárfiaként beszerzett új fakanállal megütögettek, annak egész évben jól szolgált az egészsége, talán érdemes lesz kipróbálni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Eduard Heger
Frissítve

Munkacsoportot hoznak létre az emberek jogállamba vetett bizalmának visszaállítására

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.