Régió
A lakosok attól tartanak, veszélybe kerülhet a gényei ipari parkhoz közeli halastavak élővilága   - Képarchívum

Petíció indult Léván a hulladékfeldolgozó ellen

Száz Ildikó

2018. február 20. 18:40

Léva | Petíciót indítottak a lakosok a folyékonyhulladék-feldolgozó létesítése ellen.

Eddig 980 aláíró tiltakozott az ellen, hogy a Génye városrészben levő ipari parkban veszélyes folyékony hulladékot tároljanak és dolgozzanak fel. A lévai lakosokhoz csatlakozott néhány Nagysallóban, Garamkálnán, valamint Léva Hontvarsány városrészében élő lakos, majd újabbak Garamkesziből, Felsőszecséről, Zselízről, Kereskényből és Bátról. A petíció része azoknak a kockázatoknak a felsorolása, amitől a lévai és a térségbeli lakosok leginkább tartanak. „Lévára naponta mintegy 150 köbméter, azaz 140 tonna veszélyes folyékony hulladékot szállítanának. Naponta huszonhat tartálykocsi, évi 50 ezer tonna veszélyes hulladékról van szó.

Továbbra sincs megoldás arra, mi legyen a feldolgozás során keletkezett szilárd hulladékkal. A térségben már így is több, environmentális szempontból kockázatos beruházás van, ilyen a regionális hulladéktároló, az atomerőmű, valamint a radioaktívhulladék-tároló” – olvasható a petícióban, amelynek egyik kezdeményezője Miloš Zaujec városi és megyei képviselő. A pozsonyi székhelyű Grizzly Slovakia Kft. a Génye városrészben levő ipari parkban még ebben az évben megkezdené az építkezést. A folyékony hulladék elszállítását, valamint korszerű technológiával való ökológiai feldolgozását vállaló Eztol komplexum terveiről nyilvános fórumot tartanak február 28-án 16 órakor a városházán, Štefan Mišák Léva polgármestere szervezésében. 

2018. február 20. 14:06

Ismeretlen elkövető támadott meg és rabolt ki egy 64 éves nőt Léván

A petíciót aláíró lakosok nem szeretnének újabb olyan beruházást, amely veszélyes az emberekre. A város vezetése arra kérte a leendő beruházót, bár a tervek összhangban vannak a területrendezési tervben foglaltakkal, figyeljen a regionális jelentőségű halastavakra, illetve gondoskodjon róla, hogy megfelelő utak épüljenek. A cég vezetésének válaszából kiderült, hogy tárgyaltak a lévai halastavakról a természetvédőkkel, és minden szükséges óvintézkedést megtesznek, vastag zöld sövénnyel választják el a vegetációt az iparteleptől.

A központban két műszakban mintegy harminc személyt alkalmaznának. A környezeti hatástanulmányban az áll, hogy az Eztol komplexumban feldolgozzák, elemzik, majd megfelelő műszaki-vegyi eljárással megsemmisítik az ipari termelés során keletkező folyékony hulladékot. Léva száz kilométeres körzetében nincs ehhez hasonló ökológiai feldolgozó komplexum, a beruházás mintegy hatmillió euróba kerül.

2018. február 20. 16:49

Műanyaghulladékot mutattak ki az Atlanti-óceánban élő halak gyomrában
Önnek ajánljuk