Régió

Pénzügyi ismeretek alapiskolásoknak

FARKASD | Pénzügyek a gyakorlatban címmel tartanak webináriumot ma 17.00 órától az érdeklődőknek. Az alapiskola hetedikeseinek készült azonos címmel munkafüzet. A magyar változatot Szarka Beáta mutatja be.
Tornyai Bianka

2020. november 25. 13:00

pénz euró
Illusztráció - Fotó: pixabay

Az ABCedu tankönyvkiadó kiadásában jelent meg Pénzügyek a gyakorlatban címmel tankönyv és munkafüzet a hetedik évfolyam számára. A magyar nyelvű változatot Szarka Beáta, a farkasdi magyar tannyelvű alapiskola matematika szakos pedagógusa lektorálta, és ő mutatja be a szerdai webináriumon a kollégáknak a taneszközöket. Az oktatásügyi minisztérium előzetesen jóváhagyta a forgalmazást, a tervek szerint már a következő tanévben igényelhetik az alapiskolák és elkezdhetik a pénzügyi ismeretek oktatását. Keresztesi Ildikó, az iskola igazgatója elmondta, a pénzügyi ismeretek nem létezik önálló tantárgyként, csak bizonyos órákon, általában matematikán építik be a tananyagba, de átfogó témaként bármilyen más órákon is foglalkoznak vele. A webináriumon részt vesz Filip Mónika oktatásügyi államtitkár és Gajdács Mónika, az Oktatásügyi Minisztérium nemzetiségi osztályának vezetője, valamint a kiadó vezetője, Mária Okálová is. Szarka Beáta szerint azért fontos a pénzügyi ismeretek oktatása már az alapiskolában, mert a gyerekeknek nincs nagyon alkalmuk megtanulni a pénzzel való gazdálkodást, pedig ezt is időben el kellene kezdeni ahhoz, hogy mire kikerülnek a munkaerőpiacra, legyenek meg az alapismereteik ezen a területen. “A munkafüzet elsősorban azzal foglalkozik, hogyan kell gazdálkodni a pénzzel, hogyan lehet például előnyösen vásárolni, amit gyakran a felnőttek sem tudnak. Ezenkívül a pénzügyi ismeretek alapfogalmait is tisztázza a segédanyag, és ami a lényeg, hogy mindezt magyar nyelven. Nekünk, pedagógusoknak ez egy hatalmas segítség, mert egy abszolút használható, más tantárgyakba beépíthető tananyagot kapunk. Nagyon sok keresztmetszeti téma van benne, több tantárgyat köt össze, akár történelem- vagy földrajzórán is foglalkozni lehet velük. Nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek, mert a benne található feladatok életszerűek, a mai korhoz illőek, és nem mellesleg a tanulók szövegértési készségeit is fejlesztik” - mondta el a munkafüzetről Szarka Beáta. A tanító kifejtette, a pénzügyi ismeretekkel háromféle formában lehet foglalkozni az órákon. Az egyik a blokkosított oktatási forma, ami azt jelenti, hogy például minden második hónapban egy egész napon keresztül ezzel foglalkoznának az iskolában. A másik, hogy a 7., a 8. és a 9. évfolyamban be lehetne vezetni önálló tantárgyként. Szarka Beáta szerint viszont ez a magyar tannyelvű iskolákban nem a legszerencsésebb megoldás. “Csak egy szabadon mozgatható óra van, amelyiket úgymond fel lehetne áldozni a pénzügyi ismeretekre, de akkor vagy a magyar nyelvet, vagy a matematikát kellene heti ötről heti négyre csökkenteni az említett három évfolyamban” - magyarázta. A harmadik megoldás az lehetne, hogy a munkafüzetben lévő témaköröket szétosztanák a különböző tanórákon, például történelem-, földrajz-, matematika- vagy polgárinevelés-órán. 

A szerdai webináriumba az ABCedu honlapján történő bejelentkezés után kapcsolódhatnak be az érdeklődő pedagógusok.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Joe Biden beiktatása
Frissítve

ÉLŐ: Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

TIS

Transparency International: csalnak a bérleti díjakra nyújtott támogatásokkal

koronavirus

A Szlovák Orvosi Kamara útmutatót kér a Covid-19-ből való felgyógyulás igazolásához

Érsekújvár

Fejlesztések az érsekújvári kórház szülészetén

Igor Matovič

4 millió vakcina megvásárlására kötött szerződést a kormány

koronavírus

Már novemberben jelen volt Szlovákiában a koronavírus brit mutációja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.