Régió
Járásonként már csak egy-egy olyan mentőállomás maradt, ahol orvos is teljesít szolgálatot (Illusztrációs felvétel)  

Orvost is akarnak a mentőkbe a gútaiak

V. Krasznica Melitta

2018. január 20. 13:45

Gúta | A „gyors orvosi segítségnyújtásért” indítottak aláírásgyűjtést Gútán, miután január elsejétől a gútai állomáson lévő mentőkocsin már csak mentőtiszt teljesít szolgálatot, orvos nem.

A probléma nem kizárólag Gútát érinti, a szaktárca döntése alapján januártól járásonként csupán egy olyan mentőállomás működik, ahol orvos is teljesít szolgálatot (stanica rýchlej lekárskej pomoci – RLP), a többin csupán mentőtiszt (stanica rýchlej zdravotnej pomoci – RZP).

„A gyors reagálás, a szakszerű beavatkozás életet menthet, van, hogy perceken múlhat egy ember élete. Ezért tartom felháborítónak a szaktárca döntését és ezért gondoltam, hogy petícióban kell tiltakozni ellene – mondta Halász Béla civil aktivista, az aláírásgyűjtés kezdeményezője, a petíciós bizottság elnöke. – A közösségi oldalon tettem közzé a felhívást, és nagyon sokan támogatták kezdeményezésemet. Néhány napon belül összeállt a petíciós bizottság, amelynek tagjai Németh Iveta és Angyal Béla városi képviselő, valamint Papáček Ildikó körzeti orvos.” 

Az aláírásgyűjtés február végéig tart, elektronikus formában is lehet csatlakozni, vagy a papíralapú íveket aláírni a város több pontján. Nem csak a gútaiak, hanem a környező falvakban élők támogatására is számítanak. Az íveket az egészségügyi minisztériumba juttatják el.

A város szintén tesz lépéseket az ügyben. Viola Miklós sebész, az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottsága elnökének indítványozására Horváth Árpád polgármester február elején találkozót szervez az alsó-csallóközi települések polgármesterei részére, ahol közös nyilatkozatot készülnek elfogadni. Arra kérik a szaktárcát, állítsa vissza a korábbi állapotokat, azaz, hogy ismét olyan gyorsmentő teljesítsen szolgálatot a városban, amelyen orvos is van. „Az utóbbi években egyre csökkent az RLP-állomások száma. Ennek főleg gazdasági oka van, de véleményem szerint mára olyan mértékű lett a csökkenés, ami már veszélyeztetheti a gyors egészségügyi ellátást. Egy 116 ezres lélekszámú járásban, mint amilyen a Komáromi, kevésnek tartom, hogy csak egy RLP-állomás legyen Komáromban. Tudni kell, hogy bár a mentőtiszt is megkezdheti az újraélesztést, gyógyszeres beavatkozást csak orvos végezhet. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyorsmentők dolga is egyre több, ők szállítják a betegeket a kórházak közt” – mutatott rá Viola Miklós. Hozzátette, ezért tartja fontosnak, hogy a régió polgármesterei egységesen lépjenek fel az ügyben, ezzel is jelezve kérésük megalapozottságát, fontosságát. A lakossági petíció ennek adhat nyomatékot.

Önnek ajánljuk