Régió

Odafigyeléssel csökken a hulladék

Nagyfödémes | Egy évvel ezelőtt kezdte meg munkáját a község környezetvédelmi osztálya önálló osztályként. Azóta számos lépést tettek a nagyközségben a tisztább környezetért.
Marosi Bianka

2020. július 4. 18:30

Nagyfödémes
- Képarchívum

etője, Farkas Zsolt és Gőgh Ferenc polgármester fontosnak tartja a környezet megóvását, a környezettudatos életmódot. Tavaly júliusban a legfőbb céljuk az volt, hogy megreformálják a hulladékgyűjtés módját, és hogy elérjék, minél nagyobb mértékben szelektálják a szemetet a lakosok. Ehhez sok felvilágosító, tájékoztató munkára volt szükség, de az eredmények alapján úgy tűnik, sikeres a szakosztály. 

Tökéletesítik a rendszert

„Egy év alatt több mint ötvenszer szedjük össze a szelektált hulladékot a faluban. Minden szeméttípust előre elkészített terv szerint gyűjtünk, amelyet minden háztartás megkapott. Minden kategóriát más napokon, külön gyűjtjük, hogy kiküszöböljük az egyes szeméttípusok összekeveredését” – vázolta fel Farkas Zsolt. A lakosok különböző színű zsákokba gyűjtik a hulladékot. A zsákokat a község biztosítja számukra a gyártói felelősségvállalói szervezet (OZV, vagyis organizácia zodpovednosti výrobcov) támogatásával. Korábban a kihelyezett és elszállított zsákokért cserébe ugyanolyat osztottak szét a hulladékszállítók, ám az osztályvezető szerint ez nem volt jó megoldás, hiszen nem lehetett mindenhol a kapura, kerítésre beakasztani a zsákokat, előfordult, hogy elfújta a szél. Hogy ezt elkerüljék, azt vezették be, hogy minden háztartás egy egész tekercs műanyag zsákot kap, amelyekre QR-kóddal ellátott matricát ragasztanak. A kód segítségével nyomon lehet követni, ki mennyi zsákot adott le, illetve hogy milyen típusú hulladékból mennyit szállítottak el az adott háztartásból. Ha valakinek elfogy a zsákja, újabb tekercset kérhet a községi hivatalban. Ez a megoldás arra is jó, hogy ellenőrizni lehessen, mi kerül a zsákokba, illetve a lakosok és a környezetvédelmi osztály közötti kommunikációt is elősegíti.

Nagyfödé

Kényszerből újítás

„A szemét összegyűjtését és elszállítását a község saját alkalmazottai végzik. A koronavírus-járvány miatt úgy kellett a munkát elvégezni, hogy minél kevesebbet találkozzanak a munkások, ezért kisebb csoportokba osztottuk őket. A kommunális hulladéknál a heti szemétszedést kéthetes intervallumokra váltottuk. Azt tapasztaltuk, hogy bevált ez a rendszer, teljesen elegendő, ha csak kéthetente gyűjtjük össze a szemetet. A kommunális hulladék aránya már korábban is csökkent azzal, hogy komposztálókat osztottunk ki a lakosoknak, illetve a szelektálásra is egyre többen térnek át. A karantén alatt azonban még inkább csökkent a kommunális hulladék arányaˮ – mondta el Farkas Zsolt. 

Igényekhez igazodva

Jelenleg Nagyfödémesen azon dolgoznak, hogy amit a karantén idején kényszerből bevezettek, a későbbiekben állandósuljon, hiszen látják, hogy jól működött. Az elképzelés szerint lesz egy standard kéthetes gyakoriságú hulladék-elszállítás. Akinek ez nem felel meg, az hetente is kérheti az elszállítást, azonban magasabb illetéket kell érte fizetnie. A nyugdíjasok, egyedülállók számára lehetővé teszik a havi rendszerességű szállítást, amiért értelemszerűen kevesebbet fognak fizetni. 

Nagyfödémes

Folyamatos tájékoztatás

„Állandóan ismételni kell, melyik zsákba mi kerülhet, hogy a hulladékot össze kell nyomni, hogy minél kisebb helyet foglaljon, vagyis, hogy milyen módon kell helyesen szelektálni. Sajnos vannak olyan lakosok, akiket sehogy sem tudunk elérni. A község honlapját és Facebook-oldalát nem olvassák, a hirdetést nem hallgatják, az SMS-küldő rendszert nem aktiváltatják. A falu újságját ingyenesen eljuttatjuk minden háztartásba, de úgy tűnik, azt sem olvassa el mindenki, így mindig vannak, akik nem foglalkoznak a szelektálással. Minden adandó alkalommal próbáljuk előhozni újra és újra ezt a témát, mert szükséges. A három hónapos karantén alatt, amikor áttértünk a kéthetes szemételhordásra, állandóan azt kérdezgették az emberek, mikor térünk már vissza a régi rendszerhez. Sokan úgy vélték, a falu emiatt fog meggazdagodni, hiszen a 19 eurós szemétilletéket befizették, de a szemetet csak kéthetente hordtuk el. Tudatosítania kellene mindenkinek, hogy tavaly is ugyanennyi volt az illeték, de 52-szer gyűjtöttük össze a kommunális hulladékot, 12-szer a szelektált hulladékot. Az idei évben több mint 50-szer szállítjuk el a szelektált hulladékot, és ha kéthetes rendszerben működnénk, 26-szor szállítanánk el a kommunális hulladékot. Ez mindenképpen többet jelent a tavalyinál, tehát szó sincs spórolásról” – magyarázta Farkas Zsolt. 

Nagyfödémes

Sokrétű szolgáltatás

Az osztályvezetőtől megtudtuk, a 19 eurós illeték a kiadásoknak nagyjából az 55 százalékát fedezi. Egész évben működik a gyűjtőudvar, ahol a biohulladék ledarálását és az építkezési hulladék feldolgozását végzik. A községnek éves szinten nagyjából 10 ezer eurójába kerül ez a tevékenység. Tavasszal lomtalanítást is tartanak Nagyfödémesen, amikor a nagy méretű hulladékot szállítják el a házak elől. Ezért a szolgáltatásért sem kell külön fizetniük a lakosoknak. A biohulladékot ugyancsak hetente szedték a településen, de amióta kiosztották a kerti komposztálókat, ebben is változás történt. „A lekaszált füvet könnyen lehet komposztálni, ezért leállítottuk a szedését. Csak a faágakat, növényszárakat fogjuk összegyűjteni. Tavasszal és nyáron gyakrabban, ősszel kéthetente, télen pedig ritkábban tervezzük elszállítani. A lakosokat mindig arra kérjük, legyenek tekintettel egymásra, és mindenki legfeljebb nagyjából egy köbméternyi biohulladékot helyezzen ki a háza elé. Amennyiben valaki nagyobb mennyiséget szeretne elszállíttatni, 20–25 euróért egész hétvégére kibérelheti a község teherautóját erre a célra és kivitetheti a gyűjtőudvarra” – fejtette ki az osztályvezető.

Feldolgozás

Az összegyűjtött hulladék további feldolgozásra kerül. A papírt tovább válogatják. Az egyik csoportba a karton kerül. Korábban 200 eurót kellett fizetni minden elszállított tonnáért, de mivel összepréselték, ezért nagy mennyiséget el tudtak raktározni, így ki tudták várni, amíg ingyenesen elszállították Nagyfödémesről. A másik csoportba a többi papír kerül, amelynek kilójáért 2–3 centet kapnak. Az üveget egy feldolgozóba hordják el ingyenesen. A Tetra Pak elszállításáért 150 eurót fizet a község tonnánként. Évente 2–3 tonnányi gyűlik össze belőle a több mint 4500 lakosú nagyközségben. A fémet ugyancsak kétfelé osztják. Az egyik csoportba az alumínium, a másikba a vas kerül, amelyekből szintén nem gyűlik össze nagyon nagy mennyiség. Ezeket is összepréselve tudják eladni. „Talán az lenne optimális, ha Nagyfödémes több környező faluban is gyűjtené ezeket a típusú hulladékokat, mert a nagyobb mennyiséggel már érdemes lenne foglalkozni, nem kellene más szemétszállító cégektől függenünk. Működtethetnénk például szelektáló futószalagokat. Erre már több pályázatot is beadtunk, de egyelőre még nem bírálták el” – egészítette ki Farkas Zsolt. 

Nagyfödémes

Hatalmas előrelépés

A környezetvédelmi osztály vezetője az elmúlt három év adatait összehasonlítva megállapította, hogy jelentősen csökkent a kommunális hulladék aránya. „Ami nagyon segített ezen a folyamaton, az a rendszeres ellenőrzés. A szemétszedést végző alkalmazottak is magukénak érzik a feladatot. Meg vannak győződve arról, hogy ez egy jó dolog, lelkiismeretesen végzik a munkájukat, és nagyban segítik az én munkámat is, például azzal, hogy tájékoztatnak a lakosok szokásairól, az esetleges hibákról. Szerencsére elmondhatom, egyre ritkábban fordul elő, hogy nem megfelelő dolgok kerülnek a zsákokba, és ez jórészt a szemétszállítók érdeme is. Egyre jobban odafigyelnek az emberek a szelektálásra. Az utóbbi időben feltűnt, hogy egyre több ház előtt nem zsákban, hanem csak összekötve helyezik ki az egyes hulladéktípusokat, hogy ezzel is csökkentsék a felesleges hulladék mennyiségét, amit a zsákok jelentenek” – mondta el Farkas Zsolt. Érdekességként kiemelte, a karantén időszakában jelentősen megnőtt a kartonok, csomagolóanyagok mennyisége, hiszen az emberek otthon voltak és rengeteg árut rendeltek csomagküldő szolgálatokon keresztül. 2018-ban 2000 tonna hulladék került Nagyfödémesről lerakatra. A 2020-as évre azt a célt tűzte ki a község, hogy 1200-ra csökkenti ezt a számot azzal együtt, hogy a lakosok száma folyamatosan növekedik. 

További feladatok

Farkas Zsoltnak sokrétű a munkája, több más feladatért is felel. A környezetvédelmi minisztérium által kiírt pályázatok elkészítését is ő végzi. Jelenleg például traktort és pótkocsit, valamint nagy teljesítményű darálót szeretne vásárolni a falu, erre készült a legutóbb pályázat. Ő helyettesíti a „kisüzem”, vagyis a közhasznú szolgáltatások vezetőjét is, ha kell, hiszen az ő munkájuk is szükséges ahhoz, hogy a faluban minden olajozottan működjön. További pályázatokat adtak be parkosításra, vízelvezetésre, tó és kültéri workout edzőpálya kialakítására. „Ezen kívül az eladást kell intéznem és az alkalmazottak irányítását, továbbá a gyűjtőudvar működtetését. Az illegális szemétlerakók felszámolása, a tettesek leleplezése is sok fejtörést okoz, ezekkel is foglalkozni kell” – tette hozzá Farkas Zsolt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
autók

Az autóipar mentheti meg a szlovák gazdaságot

Veronika Remišová
Frissítve

Remišová lett a Za ľudí új elnöke

szemét k

Szigorúan lépnek fel a szemetelőkkel szemben Galántán

Kigyulladt egy panelház, tizenegyen meghaltak

Kigyulladt egy panelház, tizenegyen meghaltak, köztük gyerekek

bejrúti robbanás
Frissítve

Előrehozott választásokat javasol a libanoni miniszterelnök, halálos összecsapások Bejrút belvárosában

Vénusz

Oroszország visszatérne a Vénuszra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.