Régió

Nincs tétje a választásnak

Alsószeli/Pered | Két mátyusföldi településen máris eldőlt, kik irányítják majd a falut a következő négy évben. A két polgármesternek nincs kihívója, a képviselőjelöltek száma éppen annyi, amennyit választani kellene.
author
Tornyai Bianka

2022. szeptember 23. 14:32

Pered-községi hivatal
A 3700 lakosú Pereden már eldőlt az idei helyhatósági választások eredménye, ahogy a közel 2000 lelket számláló Alsószeliben is. - A szerző felvétele

A Galántai járásban fekvő Alsószeli önkormányzati testülete 9 képviselőből áll. Az október végi választásokra csak a Szövetség állított jelölteket, éppen annyit, amennyi a testületbe szükséges. A választásnak így nincs tétje. Kovács Lajosnak, az első hivatali idejét töltő polgármesternek nincs kihívója. Ezzel kapcsolatban elmondta, olyan többször is előfordult, hogy csak egy polgármesterjelölt volt, de olyan még nem, hogy ugyanannyi képviselőjelölt indult volna, amennyit választani kellene. Erről bővebben nem kívánt nyilatkozni.

A szomszédos kataszterben lévő, de a Vágsellyei járáshoz tartozó Pereden is ugyanez a helyzet alakult ki, immár másodszor az 1989-es rendszerváltás óta. A jelenlegi és a majdani polgármester, Agócs Kőrösi Ildikó második hivatali idejére készül, a Szövetség színeiben indul a 11 képviselőjelölttel együtt. Úgy véli, nehéz megmondani, miért alakult így a jelöltek állítása. „Nem számítottam rá, hogy így alakulnak a választások. Arra számítottam, hogy ha nem is lesz 31 jelölt a 11 képviselői posztra, mint 2018-ban, de négy-öt plusz jelölt biztosan lesz. Nem tudom, mi lehet az oka. Talán attól tartanak az emberek, hogy az előttünk álló nehéz és bizonytalan pénzügyi időszakban kérdéses, hogy lehet-e reális eredményeket elérni, illetve félő, milyen kihívások állnak előttünk. Eleve a közügyek iránt kicsit csökkent az érdeklődés, és az előző évekhez, évtizedekhez képest manapság sokkal intenzívebb visszajelzéseket kapnak a képviselők a lakosoktól, például a közösségi oldalakon keresztül. A lakosoknak nagyobb a betekintésük az önkormányzati munkába, és talán nem sokan szeretnék vállalni azt, hogy kritika érje őket” – fejtette ki. Agócs Kőrösi Ildikó majdnem az összes jelenlegi képviselővel tárgyalt a jelöltállítás előtt. Sajnálja, hogy néhányan közülük nem folytatják a közös munkát, mert véleménye szerint a folytonosság kulcsfontosságú az önkormányzati munkában, hiszen vannak ismétlődő témák, vagy olyan projektek, amelyek megvalósítása több évig tart. Döntésüket tiszteletben tartja. „Sajnos megvan a veszélye, hogy ha valamelyik jelölt visszalépne, vagy más okból nem tudná folytatni a képviselői munkát, nincs egyetlen póttag sem, így időközi választásokat kellene tartani, ami egy nagy teher a képviselők számára. A 11 jelölt egy meglehetősen színes csapat, igyekeztünk sokféle területről, a sport, a kultúra, a közgazdasági, vagy a vállalkozói szférából érkezőket megszólítani. A legtöbben a munkájuk révén, vagy a civil szférában megtapasztalták, hogyan kell egy-egy rendezvényt megszervezni, többen aktívan tevékenykednek különféle szervezetekben. A jövőben kiderül, mennyire tudunk együttműködni és megtalálni a közös célkitűzéseket. Ebben fontos kérdés, hogy mennyire lesznek nyitottak és befogadóképesek az iránt, amit jómagam és a község hivatal képvisel” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, bízik benne, hogy nyílt kommunikációval a közeljövőt meghatározó nehéz anyagi helyzet ellenére is tudnak majd sikereket elérni, fejlesztéseket megvalósítani. Ehhez szerinte az kell, hogy a majdani képviselők kezdeményezőek legyenek, és indítványozzák a községben megoldandó feladatok elvégzését.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián szerint át kell értékelni az Oroszországgal szembeni szankciókat (Somogyi Tibor felvétele)

Feszültség a Szövetségben a szankciók miatt

 Matovič

Matovič még nem tudja, kik segíthetnek a költségvetés megszavazásában

tornaóra

Sport, művészet és különórák

Igor Matovič

Matovič: Oktatási utalvány helyett készpénz

közúti baleset

SOKKOLÓ videóval figyelmeztet a rendőrség egy fontos szabályra

SZÖRNYŰ TRAGÉDIA: A forgalommal szembe hajtott a gyorsforgalmi úton, életével fizetett a figyelmetlenségéért

SZÖRNYŰ TRAGÉDIA: A forgalommal szembe hajtott a gyorsforgalmi úton, életével fizetett a figyelmetlenségéért

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.