Régió

Modernizálják a bősi zsilipkamrákat

Bős | Hivatalosan is elkezdődött a bősi vízerőmű zsilipkamráinak teljes körű felújítása. Három év alatt 150 millió euróból modernizálják a kamrákat, hogy folyamatosabb és biztonságosabb legyen a hajóforgalom a Dunán.
Bartalos Éva

2019. június 20. 18:00

Az erőmű megnyitása óta eltelt huszonöt év alatt több mint 400 ezer hajó haladt át a zsilipkamrákon, ezért elengedhetetlen azok felújítása. Sólymos László környezetvédelmi miniszter az alapkő letétele után közölte, hogy a beruházás nagy részét, 123 millió eurót az Európai Unió támogatásából finanszírozzák. Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter rámutatott, hogy a következő években a hajóforgalom korlátozása nélkül végzik el a felújítást. A Vízgazdálkodási Építővállalat (VV) június elején kapta meg az építési engedélyt, a jobb kamrában kezdik el a munkát. Július közepén elkezdik bontani a felső kapukat és a hozzájuk kapcsolódó műszaki elemeket.

„2020 végére befejeződhet a jobb kamra felújítása, a bal kamrát egy évvel később, 2021 decemberében adnánk át” - nyilatkozta Daniel Kvocera a VV vezérigazgatója, ezután még további kiegészítő munkákat végeznek el.

Hozzátette, hogy a projekt előkészítésekor és a kivitelező kiválasztásakor is különösen ügyeltek az átláthatóságra. Ezt ugyanis az EU-is megkövetelte. A vezérigazgató elmondta, a felújítás után gyorsabb, kényelmesebb, folyamatosabb és biztonságosabb lesz a forgalom a Dunán. Karla Peijs a Rajna-Duna folyosó koordinátora közölte, hogy közel tíz évig dolgoztak a projekten. A modernizáció mellett a Duna élővilágának megóvására is felhívta a figyelmet. „Azt akarjuk, hogy a folyó megőrizze az arculatát, de közben hajózható is legyen” - fogalmazott Peijs.

Bős

A bősi modernizáció az egyetlen olyan folyami projekt, amelyet ekkora mértékben támogat az unió. A felújítás után a jelenlegi mintegy 45 perc helyett csak 20 percig tart majd az átkelés a zsilipkamrákon. Nemcsak a kamrák lesznek biztonságosabbak, hanem a folyam is, a tegnap megkeresztelt Katka és Katka II, az egyik mérőhajó, amellyel folyómeder-mérést végeznek. A másik egy kitűző hajó, ennek segístégével kijelölik a hajózási útvonalakat. A hajókat szintén uniós támogatásból, a FAIRway Danube program keretében vették meg.

 

Bős

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?