Régió

Méry Margit, az értékmentő

Galánta | Méry Margit neve fogalom a hazai néprajzkutatók között. A pedagógusi oklevél megszerzését követően levelező tagozaton végezte el a néprajz szakot. Egyebek mellett a szlovákiai magyar népviselet feltérképezése terén alkotott maradandót.
Ibos Emese

2020. január 21. 16:45

Méry Margit
- Somogyi Tibor felvétele

Több évtizeden át gyűjtött népdalokat, népszokásokat, népviseleteket. Mit szeretett jobban?
Nagyon nehéz megmondani. Mindent nagyon szerettem. Én egy polgárosult faluban, Tardoskedden születtem, ahol már a viseleteknek híre-hamva sem volt. Csodálatos élmény volt a számomra, amikor más falvakban láttam, hogy az asszonyok milyen alázattal, szeretettel és tisztelettel vették magukra és hogyan viselték a hagyományos öltözékeket. Nagy szerencse és egyben a jó istentől nagy adottság volt, hogy egész Dél-Szlovákiában fel tudtam térképezni a hagyományos öltözeteket, ehhez időt, erőt és megfelelő embereket is kaptam. De ugyanilyen nagy öröm a népzenegyűjtés is. Újakat hall, újakat ismer meg az ember, és nagy öröm volt a falusiaknak is, hogy továbbadhatják azt, amit megörököltek és a következő generációnak érték marad. Külön öröm, hogy mindezt sikerült közreadni, a népdalokat és a népszokásokat hangszalagokon rögzíteni, és sikerült eljuttatni a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének, ahol digitalizálták és szakszerűen kezelik. Ez hatalmas hanganyag, hiszen több mint ezer műsorom hangzott el a rádióban, mindig más településről, más szokásról, más dalokról. 

Az értékmentő és értékmegőrző munka során sikerült minden felvételt feldolgozni, vagy van még feldolgozásra váró anyag?
Ez hangzó anyag, mely az intézetben van, de ezt meg lehetne jelentetni nyomtatott és hangfelvételek formájában, hogy itt is elérhető legyen. Hiszen ha csak a népszokásokat vesszük, karácsonytól a következő karácsonyig rengeteg szokás van. Az anyag feldolgozásához persze időre, anyagi támogatásra és segítségre is szükségem lenne, egyedül már nem tudnám elvégezni. Remélem, erőt és időt is kapok hozzá. 

Gyakorlatilag az ország összes, magyarok lakta települését bejárta a gyűjtőmunka során. Van olyan település vagy történet ebből az időszakból, amelyre ma is szívesen emlékszik vissza?
Rengeteg ilyen van, fel se tudnám sorolni mindet. Óriási élmény volt például, amikor közösen gyűjtöttem Martin György néptánckutatóval Kéménden és Tardoskedden, de még ennél is nagyobb élmény volt, hogy olyan géppel képesek voltunk ketten rögzíteni a néptáncokat, melyhez három ember kellett. Zsérére ugyanis csak ketten mentünk gyűjteni. Három nap alatt kettőnknek sikerült rögzíteni az egész falu táncanyagát. Rengeteg érdekes történetre emlékszem, az idős asszonyok például először mindig lekádereztek, tudni akarták, férjnél vagyok-e, hány gyerekem van, hány éves vagyok, és persze ők is elmondták a saját famíliájukat. Erre persze szükség volt, hogy megnyíljanak, hogy simán menjen a közös munka. Nincs olyan magyarok lakta település, ahol nem jártam, hiszen fesztiválokat, műsorokat, kiállításokat szerveztem, tánccsoportokkal dolgoztam. 

Maradt még munka a mostani néprajzkutatóknak? Mivel kellene még foglalkozniuk?
Munka lenne, hiszen sok olyan téma van, amit a mi nemzedékünknek nem sikerült feldolgozni, de ők már másképpen vannak beállítva. Ilyen például a társadalmi élet szokásai, amivel még az elődeim se foglalkoztak. A társadalmi élet a szokások alapja, és ha az változik, változnak a szokások, éppen ezért kellene ezeket ismét lejegyezni. 

Az utóbbi években sorra alakulnak az énekkarok, és a „sztárkereső” versenyek mellett népdalversenyeket is szerveznek. 
Ez nagyon-nagyon fontos lenne, hogy megtanulják a magyar népdalokat, ezek ugyanis a mi gyökereink. Amíg magyarul fognak énekelni a színpadon, vagy otthon családi körben, addig mi magyarok maradunk és megmaradunk. Nagyon örülök, hogy a Fölszállott a páva ennyi fiatalt megmozgat és a hagyományok felé irányít. A gyerekek olyan lelkesedéssel táncolnak, énekelnek, hogy ezt nem lehet mesterkélten csinálni.

Hogyan telnek a napjai?
Az utóbbi időben sokat betegeskedtem, az időm jelentős részében az orvosokat látogatom, de ha otthon vagyok, akkor bekapcsolom a számítógépet és lassan-lassan dolgozgatok. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Danko

Indulatos pártelnöki vita

Zuzana Čaputová

VIDEÓ: Saját vitaműsorral jelentkezett Zuzana Čaputová

peter pellegrini

Pellegrini üzent a kórházból

Lichtmannegger László

VERSEK ÉS ARCOK: A gyűlölködés jelen van a mindennapokban

Józanságpárti felvonulás a 20. század elején

Egy balul sikerült társadalmi kísérlet - A száraz Amerika

Quentin Tarantino

Apa lett Quentin Tarantino

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.