Régió

Megújuló lelátó és energiaforrások Királyrévben

Királyrév | Még idén rendbe teszik a királyrévi futballpálya lelátójának tetőszerkezetét. A 33 ezer eurós beruházás összegéből még 10 ezer euró hiányzik.
Marosi Bianka

2019. november 21. 12:47

királyrév
Királyrév-workout pálya: hamarosan újabb mozgásformákat próbálhatnak ki a királyréviek - A szerző felvétele

Királyrév önkormányzata a legutóbbi ülésén úgy döntött, áthidaló hitelt vesz fel a község, hogy újjá tudják építeni a sportpálya lelátójának tetejét, amely augusztusban szakadt le, amikor egy fa dőlt rá a hatalmas viharban.

“A biztosító csak utólag fizet és nem tudjuk, mekkora összeget kapunk, ezért van szükség a hitelre. A hiányzó összeget igyekszünk saját forrásból és nyilvános gyűjtésből is pótolni, illetve megyei támogatást szerezni rá” - mondta el Agócs Gergely, Királyrév polgármestere. A munka múlt héten kezdődött és a tervek szerint még idén elkészül a tető.

“A lelátó tetejét azért is fontos minél előbb felújítani, mert tartozik hozzá egy olyan épületrész, ahol az öltözők és a szociális helyiségek vannak, és amíg a tető nincs rendben, addig ezek a helyiségek is beázhatnak, ami további problémákat hozhat. A foci rengeteg embert mozgat meg a faluban, a felnőtt csapat meccseire több százan kijárnak. Nyáron különböző rendezvények helyszíne is a sportpálya, tehát a kulturális élet felvirágoztatása végett is igyekszünk minél előbb befejezni a munkát” - fejtette ki a polgármester. A községben hamarosan átadnak egy kültéri tornapályát, amelynek értéke 5 ezer euró. Királyrév 7 további településsel - Alsószeli, Felsőszeli, Tallós, Vezekény, Eperjes, Nádszeg, Alsóhatár - együtt az Öreg-Feketevíz Helyi Akciócsoport regionális pályázatán Nagyszombat megyétől 34 ezer eurós támogatást nyert a “MAS v pohybe - HACS mozgásban” projektre, amely a régió lakosait mozgatja meg.

A települések eldönthették, játszótérre vagy kültéri tornapályára kérnek-e támogatást, Királyrév az utóbbit választotta. A polgármester arról is beszámolt, hogy az alapiskola mögötti műfüves sportpálya burkolatát és a hálókat is most cserélik. A beruházás 16 ezer euró, amelyre a kormányhivataltól sikerült támogatást nyerni. Agócs Gergely szerint a meghatározott nyitvatartási időben szinte minden délután használják a falubeliek a pályát, elsősorban focizni járnak oda. Királyrév hosszabb távú tervei között szerepel szélerőművek telepítése a falu határában.

“Egy magánvállalat keresett meg bennünket azzal, hogy szeretne négy-négy szélerőművet telepíteni Királyrév és a szomszédos Zsigárd kataszterébe. Ezt számos hivatalban jóvá kell hagyni, de első lépésként a települések döntenek róla, megengedik-e, hogy a cég méréseket végezzen a községek határában. Mindkét falu vezetése beleegyezett a beruházásba, hiszen ezzel a megújuló energiaforrásokat támogatjuk, illetve jelentős bevétele lesz a községeknek is belőle. Egy szélmalom 4 megawattos teljesítményre képes. A megtermelt villamos energiát a villamos művek vásárolja fel. Azért hasznos, mert jobban elterjed a megújuló zöldenergia használata, csökken az atomenergia felhasználása” - magyarázta a falu első embere. Hozzátette, az utóbbi két képviselő-testületi ülésen foglalkoztak a témával, így a falu lakosainak lehetőségük volt tájékozódni az esetleges kockázatokról és hátrányokról is. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kozák belekötött Hyballába: „Menj vissza Németországba!”

VIDEÓ: Feltehetően nyolc áldozata van az eperjesi gázrobbanásnak

Több személyt őrizetbe vett a rendőrség az eperjesi robbanással kapcsolatban

Videón az eperjesi gázrobbanás

GALÉRIA: Ismét tizenegyest hibázott, és kikapott a Téglamezőn a DAC

Fico állapota stabilizálódott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.