Régió

Mária jelenések nyomában és gyógyerejű forrásokból merítve

Pozba/Kürt | Nem valósulhatnak meg a válsághelyzet miatt a több száz fős tömegeket megmozgató zarándokutak, ám a számunkra kedves kegyhelyeket így is meglátogathatjuk a családtagjaink, barátaink kíséretében. Minden egyes zarándokút önmagunkhoz, a saját békénk, derűnk megtalálásához vezethet, ha kellő időt szánunk a szemlélődésre, és teljes valónkkal átérezzük a búcsújáróhelyek szellemiségét. Az adott helyhez, szentkúthoz kötődő történelmi feljegyzések még teljesebbé tehetik az élményt.
Száz Ildikó

2020. augusztus 7. 13:19

Szőgyén és Kürt határában van Ciglédke

Társasággal, vagy egyedül

Azok számára, akik szívesebben indulnak kisebb csoportokkal, ajánlani tudjuk a Mária Út kiváló honlapját, ahol számos közös zarándoklatra várják az érdeklődőket még ebben a hónapban.

Augusztus 15-én szombaton az 1Úton zarándoklatokon való részvétel bárki számára elérhető, megvalósítható. Ezen a nemzetközi zarándoknapon a világ testi és lelki egészségéért valósulnak meg az utak. Megemlítenénk az útvonalakat is, zarándoklat indul Palást és Ipolyság, Cigléd és Szőgyén, Szőgyén és Cigléd között, továbbá Szőgyén és a Bényi kutacska között, Nyékvárkony és Dercsika között, illetve az Egyházgelle – Dercsika és a Szob – Márianosztra útszakaszokon. A szervezőktől megtudhatják, honnan kezdődnek a zarándoklatok, mindegyik reggel 7-kor kezdődik és várhatóan 18 óra táján ér véget.

Pozba - Szentkút


Megpihenni Pozbán

Egyik kedvenc helyem a barsi régióban található, az Érsekújvártól és Lévától egyaránt mintegy harminc kilométerre fekvő Pozba közelében van.

Vágvölgyi Szilárd helytörténész írta a kegyhely történetét összefoglaló anyagában, hogy a magyar alapítású Pálos-rendi atyák 18. századi, Máriacsaládon épült csodaszép templomába már régebben is Pozbán keresztül jártak a búcsúsok, és az itteni erdőben pihentek meg. Később az a templom leégett, ám a zarándokok továbbra is jöttek Pozbára. Több történet is szól arról, hogy a hit útját járók bukkantak az itteni forrásra, amelynek gyógyító erőt tulajdonítottak. Azóta több előadást hallgattam, irodalmat találtam arról, hogy ott, ahol erős hitű emberek gyülekeznek, együtt fohászkodnak, a források vize valóban csodás hatású. Pozbán állítólag a vakok, a gyengén látók gyógyultak meg a forrás vizétől. 1841-ben egy kis kápolna épült a forrás közelében, amely 1885-ben összedőlt, de Harris József esperesplébános javaslatára 1914-ben új kápolna épült a Hétfájdalmú Szűzanya tiszteletére. A legtöbben szeptember 15-én látogatnak ki ide a fájdalmas szűzanya ünnepén, de június derekán itt tartják az idénynyitó szentmisét a motorosok részvételével. Jómagam a lévai térségbeli szolgálati utak során szoktam megállni, jó nagyot hörpinteni a forrás vizéből, a mindenkori „tisztánlátás” reményében. A keresztút stációit járva szeretem felidézni a régi legendát, mely szerint ezen a helyen egy körtefa ágai között megjelent Szűz Mária, akik látták a kék övvel átfogott fehér ruhás asszonyt, azok nagy meggyőződéssel beszéltek a csodás látomásról. Barlangkápolna van a kegyhelyen, felette egy nagyobb kőkereszt, és egy oszlopon fülkés képtartó.

Pozbán a Kutacska Polgári Társulás lelkes, hívőkből álló csapata az utóbbi években megszépítette a zarándokhelyet, a fák árnyékában lévő padokon megpihenhetünk, majd a közeli Bellegszencsén található termálfürdőben is elidőzhetünk, élvezve a helyiek vendégszeretetét. Megszámlálhatatlanul sok kisvendéglő, családi panzió kínálja szolgáltatásait a környéken.

Pozba - Szentkút

Ciglédkére látogatva

Az érsekújvári járásbeli Kürt határában található a Ciglédke kegyhely. Megközelíthető a Szőgyén és Kürt - Cigléd közötti, nemrég kialakított tanösvényen.

Első alkalommal a fogyatékkal élő gyerekek családjaival látogattam el Ciglédkére, és felejthetetlen élmény volt számomra, amikor a kürti fiatalok ismertették velünk a hely történelmi múltját és értékeit. Elfogyasztva a hazulról hozott elemózsiát, jólesett meríteni a forrás hűs vizéből, mielőtt elindultunk a stációk mentén. Napfénnyel és szeretettel telt meg a kegyhely aznap, és még oly sok alkalommal, amikor jó szándékú emberek érkeztek Ciglédkére. A törökvész idején Kürt és a környék lakóit lemészárolták a törökök, és megölték Cigléd lakóit, szerzeteseit is. Később újraéledt a ciglédi szerzetesi közösség, a Segítő Szűzanya kegyképe egy fakápolnában kapott helyet. A helytörténészek feljegyzései alapján Pristyák Antal jómódú földbirtokos az 1900-as évek elején neoromán stílusú kápolnát építtetett a régi helyébe az itt eltemetett négy pálos rendi remete sírja fölé. 1920 táján az akkori zsidó földbirtokos trágyával betemettette a Szentkutat, mert annak a vize állítólag ingoványossá tette a rétjét. Ám a következő napon a bőven feltörő forrásvíz fölemelte, félretolta a trágyahalmot, a gazda többet nem bolygatta, nem bántotta a forrást. A kegyhelyet látogatók téglakápolnát emeltek a szent kút védelmére, és megépítették a Fájdalmas Szűz hét stációját, valamint a keresztút tizennégy állomását. 1986-ban megújult az ősi kegyhely, a térségbeli községek hívei nagy szeretettel gondozzák Ciglédke környékét.

Mária-jelenések történetei kapcsolódnak a helyhez, az ide látogatók testileg és lelkileg egyaránt felfrissülnek a kút vizétől, erőt merítenek a hétköznapok nehézségeinek a leküzdéséhez.

Pozba - Szentkút


Párizsi mocsarak

A Boldogasszony búcsújáróhely környékén érdemes még maradni, és ha van elég erő a lábunkban, alaposabban is megismerkedhetünk a Via Mariae polgári társulás kezdeményezésére kiépített Kürt – Szőgyén tanösvény látványosságaival, bekopoghatunk a helyi borosgazdák pincéibe is.

A Kürt - Szőgyén tanösvény a Pálosok útjának részét képezi, kezdő- és végpontja a két település római katolikus temploma. Tizenkét irányjelző tábla, hat tájékoztató tábla ad útbaigazítást, megismerkedhetünk a térség gazdag növény- és állatvilágával, a tájegység kultúrtörténeti értékeivel, ásatásaival. Nem érdemes kihagyni a varázslatosan szép Párizsi mocsarakat sem, európai vidrát, mocsári teknőst is rejtenek a nádasok, és fotózáskor sikerült lencsevégre kapnunk néhány sebesen eliramodó vízicsibét, szárnyát bontó, és a fák ághegyén napozó fehér kócsagot.

A Kisújfalu közelében lévő Párizsi mocsarakban 184 hektáron terülnek el, 1966-ben Nemzeti Természetvédelmi Rezervátummá nyilvánították, majd 1990-ben bekerült a ramsari területek közé. Itt található az ország legnagyobb kiterjedésű nádasa.
 

Párizsi mocsarak

Fontos tudnivalók az 1Úton zarándoklatok résztvevői számára, elérhetőség a zarándoklatok koordinátoraira

Palást - Ipolyság  Velebny Gábor (0905 392 150) / velebnyg@gmail.com

Cigléd - Szőgyén  Kurcz László

Szőgyén - Cigléd  Elzer Zsolt

Szőgyén - Bényi kutacska  Hinzellér László (0907 183 849)/ hinzeller@gmail.com

Nyékvárkony - Dercsika  Katona Júlia (0905 210 320)/ katonova.julia@zoznam.sk

Egyházgelle - Dercsika  Méhes Richard (0915 112 564) / richard.mehes21@gmail.com

Szob - Márianosztra  Török András (0903 438 380) / torok.bandika@gmail.com

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

130 ezer hazai Covid-páciens adata juthatott ki

koronavírus iskola

Eddig tizenhárom iskolát kellett bezárni a járványügyi helyzet miatt

Általános Egészségbiztosító

Egészségbiztosítás: Ne azt nézze, mi a közös, hanem azt, mi a különbség közöttük

Virt

Lépésről lépésre Virten

Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Farkasd

Kerékpárút összefogással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.