Régió

Már Nagykaposon is van lehetőség a virtuális sírkertlátogatásra

Nagykapos | A koronavírus-járvány megfékezése érdekében kijárási tilalmat rendelt el a kormány, ezalatt a sírkertek látogatása is tilos.
Németi Róbert

2020. október 30. 09:30

Nagykapos
- Németi Róbert felvétele

A mindenszentek és halottak napját közvetlen megelőző időszakban, illetve az ünnepnapokon sokkal nagyobb figyelmet szentelünk elhunyt szeretteink sírjainak. Ebben az időszakban tömegek látogatnak ki a sírkertekbe. Mivel a jelenlegi kijárási tilalom miatt a temetőket sem lehet látogatni, idén a virágok elhelyezése és a gyertyagyújtás is elmarad.

Szlovákiában jelenleg mintegy 300 településen lehet megtekinteni a köztemetőket a virtuális térben. A sírokat vagy egy adott szám, vagy az elhunyt személy neve alapján lehet megtalálni. A keleti végeken többek között Nagykapos is azon települések közé tartozik, mely bekapcsolódott a rendszerbe. Mivel az érvényben levő óvintézkedések miatt egy ideig még biztosan nem látogathatunk ki a temetőkbe, a lakosoknak némi kárpótlást nyújthat, hogy a rendszer segítségével virtuálisan gyertyát gyújthatnak szeretteik sírján. „Nemrég értesültem arról, hogy a mi városunkban elérhetővé tették a helyi köztemető virtuális felületét. Elkezdtem böngészni az oldalt, és meg is találtam nagyapám sírját. A nagyszüleink sírjára jóval a kijárási tilalom bevezetése előtt megvettük a virágokat. Az előző évek tapasztalatai szerint attól tartottunk, hogy hirtelen időváltozás lesz, ezért rögtön kivittük a temetőbe a virágokat. Nem tudtuk, hogy ilyen szigorítások lesznek, de örülök hogy legalább akkor kilátogattunk. Most ugye nem állhatunk meg egy kis időre a sírok előtt, de a virtuális rendszernek köszönhetően legalább ilyen formában is megemlékezhetünk a szeretteinkrőlˮ – nyilatkozta lapunknak Lakatos Denisza, egy nagykaposi lakos.

A felületet legegyszerűbben a város www.vkapusany.sk honlapján keresztül lehet elérni az ott elhelyezett hivatkozás segítségével. Ahogy azt Perhács Ferenc, az önkormányzat informatikusa elmondta, a fejlesztést illető projektbe azok az információs táblák is beletartoznak, amelyeket a városi temetőkön is elhelyeztek. „Ezeken többek között a sírok konkrét elhelyezkedését és egyéb hasznos információkat tüntettünk fel. A virtuális portálon való böngészés úgy működik, hogy az adott személy rákeres egy konkrét sírra a www.virtualnycintorin.sk honlapon. A sírhelyről bizonyos információkat és egy aktuális fotódokumentációt is találhatnak. A portálon virtuális gyertyákat is lehet gyújtani, melyek egyenként 48 óráig égnek. Egy sírhelyen egyszerre csak egy hozzátartozó tud gyertyát gyújtaniˮ – közölte a városi hivatal alkalmazottja. A rendszer eddig inkább azok körében volt használatos, akik nagyon távol élnek szeretteik sírhelyeitől. Mivel idén nem látogathatunk el a sírkertekbe, valószínűleg még többen veszik majd igénybe a virtuális gyertyagyújtás lehetőségét. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fürdő illusztráció

Meghosszabbítják a beutalót a rehabilitációra

gyógyfürdő

Az orvos által előírt gyógyfürdői ellátás nem kirándulás

áder čaputová

GALÉRIA: Már várja a nagyközönséget a felújított Rákóczi-kastély Borsiban

a
Frissítve

GALÉRIA: Döntetlent játszott a magyar válogatott a világbajnok franciákkal

Bacsfa

A Könnyező Szűz búcsúja – a bacsfai kegyhely

Amit nem lehet elhallgatni

Amit nem lehet elhallgatni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.