Régió

GALÉRIA: Madárlesen a Csallóközben

Tőkési-ág | A Szlovák Ornitológiai Társaság madárszámláló akciójába első alkalommal kapcsolódott be a tavaly alapított Dunavit Polgári Társulás is, amely az első magyar természetvédelmi társulás Szlovákiában.
Somogyi Katalin

2021. február 25. 10:18

Dunaszerdahely
- Somogyi Tibor felvétele

A Dunavit Polgári Társulás elsődleges célja a csallóközi táj védelme, sőt, ahol lehetséges, annak visszaállítása eredeti állapotába. Tavaly év végén kivágásra ítélt fákat mentettek átültetéssel, takarítottak, szemetet szedtek ott, ahol erre szükség volt. „Örömmel fogadtuk, hogy a mi társulásunkat is együttműködésre kérte fel a Szlovák Ornitológiai Társaság (SOS Bird Life) a Szlovákiában minden évben ismétlődő madárszámlálásra. Az adatokat nemzetközi szinten gyűjtik össze, Európa több országában is pontosan meghatározott napokon terepre mennek a természetvédők, ornitológusok, vagy éppen a természetet kedvelő önkéntesek is, hogy bekapcsolódjanak a madárszámolásba” – magyarázza a Dunavit egyik alapító tagja, Fodor Péter.

Dunaszerdahely

Folyásiránnyal szemben
Állóvizek, tavak mellett egyszerű a dolga a madárszámlálónak, mert ott van előtte az egész paletta és csak húz egy strigulát az egyes madárfajokhoz a táblázatban. A folyók menti számlálásnak viszont már megvannak a törvényszerűségei, amelyeket be kell tartani: csak a folyás irányával szemben lehet haladni és csak azokat a madarakat lehet számba venni, amelyek átrepültek a számlálók feje felett, vagy kirepültek oldalra. Az előre repülő madarakat nem szabad beszámítani, mert visszarepülhetnek és így fennáll a veszély, hogy többször is számításba veszik őket. 12 madárfaj mintegy 800 egyedét sikerült ilyen módon összeszámolni a polgári társulás önkénteseinek a Tőkési-ág 18 kilométeres szakasza mentén, ez egy nagyon ígéretes eredménynek számít.

Dunaszerdahely

Többéves adatok 
A tavalyi eredményeket összevetve az idei számok némileg alacsonyabbak voltak, de ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Annak ellenére, hogy a Tőkési-ág falukon folyik keresztül, megművelt földek szorongatják két oldalról, továbbá más emberi hatás is akad a környezetében, mindent egybevetve ez egy jó telelőhely több madárfaj számára is. Ám ahhoz, hogy reális képet kapjunk az itteni madárállományról, több év adatára van szükség. 

Dunaszerdahely

 

Galéria
madárles-1
madárles-2
madárles-3
madárles-4
+13

Patak vs. szennyvízcsatorna
A madárszámlálás másik helyszíne a Csiliz-patak mente volt. Ez egyike azon utolsó, eredetileg 200 Duna menti mellékágaknak, amely megmaradt. Hála a BROZ környezetvédő szervezetnek, az elmúlt néhány évben mintegy 800 hektárnyi folyam melletti területen sikerült visszaállítani az eredeti élőhelyeket, ezért nagyok voltak az elvárások. A Dunavit természetvédői nem is csalódtak, valóban figyelemre méltó madárpopulációt számoltak össze. Ám ami riasztó volt, az a folyó elhanyagoltsága. „Sajnos elfogadott ténnyé vált, hogy a csallóközi vizekben, azok partjain emberi hulladékba botlunk, de a Csiliz mente felülmúlt mindent” – közölték a természetvédők. Állításuk szerint a folyó inkább hasonlít egy szennyvízcsatornára a felgyülemlett PET-flakonok, üvegek, sőt, háztartási gépek roncsai miatt. Ráadásul ezt a jelenséget nem a folyó eldugott részein fedezték fel, hanem éppen a bősi parkon átfolyó szakaszán volt látható, ahol naponta több ember is sétál. 

Dunaszerdahely
Nem elég védeni a ritka és értékes madarainkat, ha nem védjük élőhelyeiket is, esélyük sincs a túlélésre. Tanuljunk meg törődni természeti kincseinkkel, hogy büszkék lehessünk rájuk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Komárom

223 gyermeket írattak be a komáromi magyar alapiskolákba

dac
Frissítve

GALÉRIA: A besztercebányaiak kiejtették a DAC-ot a kupából

mikulec

Már a csalók is készülnek a májusi népszámlálásra

drog

GALÉRIA: 500 adagnyi droggal fogtak el egy dílert a Dunaszerdahelyi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.