Régió

Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

Érsekújvár | Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány következtében azok a családok, ahol autizmussal élő gyerekekről, fiatalokról kell a bezártságban, otthoni körülmények között gondoskodni. Április 2-án, az autizmussal élők világnapján tavaly ötödik alkalommal csatlakozott Érsekújvár a Ragyogj Kéken mozgalomhoz, idén nem vonulhattak ki a főtérre.
Száz Ildikó

2020. április 2. 20:16

Tavaly ezen a napon kékbe öltözött Érsekújvár főtere
Tavaly ezen a napon kékbe öltözött Érsekújvár főtere. - A szerző felvételei

Otthon is kékben

Az érsekújvári Regionális Nevelési és Szociális Központ dolgozói nem hagyják magukra ebben a helyzetben sem a családokat, számíthatnak a szakemberek lelki és szakmai tanácsaira. A központ dolgozóinak a felhívására rengetegen készítettek magukról kék ruhás fotót, és ezeket megosztották az intézmény közösségi oldalán az ajándék rajzokkal együtt.

Tavaly ilyenkor dallal, tánccal, kék ruhába öltözve és égszínkék lufikat bocsátva fel az égbe fejezték ki támogatásukat az autizmussal élőknek a városi hivatal munkatársai, a városi rendőrség dolgozói, valamint az érsekújvári iskolák diákjai.

„Valamennyien elfogadhatóbbá tehetjük a sérüléssel élő gyerekeket gondozó családok életét azzal, ha sajnálat helyett megértéssel segítjük őket”

– vallották egybehangzóan a résztvevők.

NZ

Nagy Anita, az érsekújvári Regionális Nevelési és Szociális Központ alapítója, vezetője és kollégái jól tudják, milyen óriási teher nehezedik ezekre a családokra az átlagos hétköznapok során is, nem még válsághelyzetben. A távoktatást nem tették kötelezővé, mert minden fogyatékkal élő gyerek és fiatal egyéni képzést, hozzáállást igényel.

„Nagyon aktívak a családok, az enyhébb fogyatékkal élő tanulók szülei várják a feladatokat, a számítógépes, képernyős beszélgetések, képzések során sokat beszélgetünk a gyerekekkel. Vannak, akik megosztják velünk a félelmeiket. A vírushelyzet, illetve maga a vírus számukra fel nem fogható, láthatatlan veszélyforrás, és igazából nem értik, mi zajlik körülöttük, miért vannak bezárva a lakásba, miért nem mehetnek iskolába? Nem találkozhatnak a barátaikkal, a számukra kedves tanárokkal sem, amit nem jól viselnek” – mondta Nagy Anita.

Nagy Anita
Nagy Anita az érsekújvári központ alapítója és vezetője elmondta, nem hagyják magukra ebben a helyzetben sem a segítségre szoruló családokat. - A szerző felvétele

Távoktatás másképpen

Feladatlapokat, az otthoni foglalkozásokhoz szükséges segédeszközöket vehetnek kölcsön a központból azok a családok, akik igénylik a távképzést. Hétfőnként 11-től 12 óráig, az osztályfőnökökkel történő egyeztetést követően hozhatják vissza a központba a korábban használt segédanyagokat, és kérhetnek ingyen újakat a szülők. A pedagógusok vállalják a feladatlapok nyomtatását azok számára, akiknek erre otthon nincs lehetőségük. Érsekújvárban speciális alapiskolát és autista alapiskolát is működtetnek, valamint 2010-től speciális pedagógiai tanácsadó központjuk is van a magyar és szlovák családok számára. Ezen kívül a Fogyatékkal Élőket Segítő Társulás szociális szolgáltató otthont üzemeltet a központban azon ügyfeleknek, akik még, vagy már nem látogatják a magán speciális iskolák valamelyikét. Ezt a központot még múlt hét szerdáig üzemeltették, de csak délelőttönként.

NZ

A gondozói központot, azaz szolgáltató otthont három éves kortól látogatják a fogyatékkal élők, a speciális iskola elvégzését követően ismét ennek a központnak a szakemberei foglalkoznak velük. Az autizmussal élők speciális alapiskolájában a magyar gyerekekhez magyarul szólnak egyéni és csoportos foglakozások során egyaránt. Az érsekújvári központban mintegy száztíz gyerekkel és fiatallal foglalkoznak, most mindannyian várják az útmutatást, a segítséget.

Működik a segélyvonal

A tanácsadó központot is kénytelenek voltak bezárni, holott csaknem hétszáz ügyfél látogatja, és mintegy húsz százalékuk magyar. Az autizmus egyfajta spektrum zavar, viselkedési tünet együttes. Az autizmussal élő gyerekek rendszerint kommunikációs problémákkal küzdenek, nem tartanak szemkontaktust, nehezükre esik szociális kapcsolatokat kialakítani.

„A súlyos autizmussal élő gyerekeket nevelőknek azt javasoljuk, hogy otthoni körülmények között is legyen meg a napi rutin, az a számukra biztonságot adó egyformaság, amit megszoktak. Meghallgatjuk a szülőket. Van, aki kétségbe esett, mert a szomszédok panaszt tettek a túl hangos, túl zajos gyerekre. Másfajta, hatékonyabb gyógyszereket kellett alkalmazni az egyik fogyatékkal élő fiatalnál, mert nem bírta a bezártságot, nem értette, miért nem mehet ki a lakásból”

– tette hozzá Nagy Anita.

NZ

Hatalmas lelki teher az érintettek számára, hogy végül teljesen le kellett állítanunk a súlyos, halmozottan sérült gyerekeket gondozó központ működését, mert így a nap huszonnégy órájában minden családtagnak alkalmazkodni kell a helyzethez.

Nagy Anitát a szülők a 0905/827377-es telefonszámon érhetik el, és további tájékoztatást kapnak az érsekújvári központ honlapján, vagy közösségi oldalán. A vudpap.sk oldalon ingyenes speciális képességfejlesztő játékokat találhatnak a gyerekek számára, a gyermekpszichológiai kutatóközpont honlapján.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Az Európai Bizottság elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye

Érsekújvár, Czuczor Gergely Alapiskola
Frissítve

Gördülékeny volt a tesztelés utolsó napja Érsekújvárban

halál gyertya
Frissítve

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást - több krónikus betegsége is volt

csonttörés

Fatális következményei lehetnek a csonttörésnek

dd

Agapé, a tiszta szerelem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.