Régió

Körvonalazódik a megoldást a lakásproblémákra

ALSÓHATÁR | Ingatlankezelő segítségével próbálnak megoldást találni az évek óta húzódó problémákra a községi bérlakásokkal kapcsolatban. A számos javítanivalóra karbantartási és javítási alapot kell létrehozni, de a lakók egy része sokallja a fizetendő összeget.
Tornyai Bianka

2021. szeptember 21. 19:00

Alsóhatár-Kálmán Ernő
Kálmán Ernő lakása beázott, a falakon, bútorokon penész van (A szerző felvétele)

Évek óta sokasodnak a problémák a településen az Állami Lakásfejlesztési Alap (Štátný fond rozvoja a bývania) támogatásával felépített, összesen kilencven lakásban és sorházban. 

Áldatlan állapotok

Közel másfél évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy a lakók beszámolói szerint a lakásokban szinte egész télen nem volt fűtés, a falak penészesek, nedvesek voltak, a tető beázott, a bejárati ajtó nem záródott, a világítás nem működött. Dora Ferencet, a galántai járásbeli Alsóhatár polgármesterét tavalyelőtt letartóztatták, azóta Culinka László alpolgármester intézi a község ügyeit, aki akkor határozottan elutasította, hogy egész télen fűtés nélkül lettek volna a lakások, de elismerte, hogy a kazán meghibásodása miatt egy ideig nem volt fűtés. Elmondta továbbá azt is, hogy a lakások nagy része üres, mert kilakoltatták a nem fizető lakókat, 2019-ben 20 ezer euró volt a hiány, ami mostanra 40 ezer euróra emelkedett. A lakbért a még meglévő lakók a végrehajtónak fizetik, ugyanis a község nem törlesztette a lakásakaptól felvett támogatást. A fűtési díjat, amelyet a községnek fizettek, egy idő után a legtöbben nem fizették tovább, mert úgy vélték, ha nincs fűtés, feleslegesen fizetik. A község vezetése azonban azért nem akart fűteni, mert nem fizették be a díjat a lakók.

Egyedi megoldások

Alsóhatár képviselő-testülete májusban fogadott el határozatot arról, hogy a község megbízza a gútai székhelyű GRAND ingatlankezelő Kft.-t (GRAND, správa bytovych domov s.r.o.), rendezze a lakásokkal kapcsolatos problémákat. Szeptember elején lakógyűlést tartottak Alsóhatáron, ahol a vállalat képviseletében Gabriel Szabó ügyvéd, Culinka László alpolgármester és a községi hivatal néhány alkalmazottja vázolta fel az elképzeléseket, a lehetséges megoldásokat. A gyűlésen nagyjából harminc érintett, vagyis a bérlakások lakói vettek részt. Gabriel Szabó elmondta, az Állami Lakásfejlesztési Alappal egyeztetett, de mivel a lakások végrehajtás alatt állnak, ezért nincs rá mód, hogy elővásárlási jogot kapjanak a bérlők. Hangsúlyozta, tizennyolc lakás van nagyon rossz állapotban, elsősorban azokban kell elkezdeni a javításokat, de a többiben is van mit javítani. Minden lakást egyenként fognak átvenni, hiszen mindegyik specifikus, szinte nincs két egyforma probléma. Azokkal, akik nem fizetik a lakbért, külön foglalkoznak, a tartozásokat mindenképpen rendezni kell, ebben is egyéni megoldásokra van szükség. Nekik részletfizetési tervet készítenek. Azoknak, akik eddig saját költségen javítottak dolgokat az ingatlanon és karbantartották azt, a kiadásaikat leszámolják a további befizetéseknél. 

Sokallják az összeget

A gyűlésen sokszor csapott át személyeskedésbe a párbeszéd, az ügyvéd igyekezett vezetni a vitát. A legnagyobb felzúdulás akkor volt, amikor a karbantartási és javítási alapról esett szó. Eddig 10 eurót fizettek érte lakásonként, szeptembertől ezt az összeget 70 euróra emelték. Főleg az egyedül élők, a nyugdíjasok sokallották ezt az összeget. Az egyik hölgy elmondta, utánajárt, mennyit fizetnek más településeken az alapba és megtudta, hogy nagyobb városokban 50-60 centet számolnak fel négyzetméterenként, nekik viszont egy euróra jön ki. Gabriel Szabó azzal érvelt, hogy sajnos a végrehajtás miatt voltak kénytelenek ekkora összeget felszámolni, illetve azért is, mert rengeteg a javítanivaló a lakásokban. Többen kijelentették, nem hajlandóak ekkora összeget befizetni a közös alapba, követelik, hogy csökkentsék azt. Az ügyvéd elmondta, felmerült ez a lehetőség is, de a befolyt összegből nagyon kevés lenne az, amit a javításokra tudnának fordítani és sajnos nincsenek olyan helyzetben, hogy egyezkedhessenek a végrehajtás miatt. Néhányan amiatt fejezték ki felháborodásukat, mert eddig is fizették a karbantartási és javítási alapot, ha probléma adódott, a községi hivatalhoz fordultak, de a legtöbb esetben érdemben nem foglalkoztak a lakók panaszaival. 

Megvan a megoldás

Kapcsolatba léptünk a lakáskezelő vállalattal, amelynek vezetője, Gabriel Szabó elmondta, megtalálták a megoldást a problémára. “A jelenlegi állapotot gazdaságilag nem lehet tovább fenntartani. Ezeket a lakásokat nem több évtizede, hanem néhány éve építették, megengedhetetlen, hogy némelyik lassan összedől, ezért első lépésként kiderítjük, miért ázik be a mennyezet, miért penészesek a falak, számszerűsítjük, mekkora összeg szükséges a lakások rendbetételére és mekkora adósság terheli az ingatlant. A legfontosabb feladat, megoldást találni ennek finanszírozására. Ahelyett, hogy azok fizetnék a költségeket, akik ott laknak, azok fogják fizetni, akik ott szeretnének lakni. A lakásokat felújítjuk és lakhatóvá tesszük, és a beköltözőknek kell magasabb előleget fizetniük. Az kaphat tehát lakást, aki hajlandó több havi lakbért kifizetni előre foglalóként. Nemcsak a helyieknek, hanem bárki számára megvan a lehetőség, hogy Alsóhatáron kényelmes lakhatáshoz jusson, de ennek az a feltétele, hogy legyen megtakarított pénze, amellyel több hónapnyi lakbért ki tud fizetni előre. Az választhat elsőként lakást, aki nagyobb összeget tud erre a célra felajánlani. A befizetett előlegekből tudjuk majd az adósságot rendezni és a javításokat fizetni, vagyis kikerülni a jelenlegi kellemetlen helyzetből, mert egyszerűen nincs honnan előteremteni a szükséges pénzt” - fejtette ki Gabriel Szabó, aki már a község vezetésének is elmondta az elképzeléseit. Hozzátette, természetesen ennél összetettebb a felállított rendszer és minden eset egyedi, amelyre egyedi megoldás kell, de a felvázolt terv szerint szeretnék rendezni a problémákat.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ipolyság0101

A magyar kormány titokban vásárolt szlovákiai ingatlanokat

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

Gyimesi György

Elnapolják a Csemadokról szóló törvényt?

megemlékezés

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Dunaszerdahelyen

Eduard Heger

Heger: Szlovákia segíteni fog Litvániának a határvédelemben

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.