Régió

Könyv a zempléni református templomokról

Németi Róbert

2017. december 14. 17:51

Kisgéres | Itt van Isten köztünk címmel jelent meg a Zempléni Református Egyházmegye új kötete, 160 oldalon, szöveggel és korhű fotókkal mutatja be a keleti régió református templomait.

A kötet templomonként átlagosan 10-12 színes fotóval, illetve gyülekezetenként egy-egy igeverssel és egy rövid történettel mutatja be a zempléni egyházmegye 38 református templomát. Kendi Csaba zempléni református esperes lapunknak elmondta, a kiadvány elsősorban a fényképekre összpontosít. „A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zempléni Egyházmegyéjének lelkészközösségében fogalmazódott meg a gondolat, hogy a reformáció jubileumi évében fényképeken dokumentáljuk azt a jelentős történelmi örökséget, amelynek gyülekezeteink ez idő szerint őrzői, gyarapítói. A feladatra egy bodrogközi születésű fotóst kértünk fel, de a grafikai munkát is egy bodrogközi szakember végezte. Szándékunk a kezdetektől az volt, hogy a fotókat – kiegészítve a legfontosabb történelmi adatokkal – közreadjuk” – nyilatkozta lapunknak Kendi Csaba. Hozzátette, a könyvben szereplő pillanatképek azért is különlegesek, mert a reformáció 500 éves jubileumának esztendejében készültek. 

A régió templomairól évekkel ezelőtt Bogoly János több könyvet is kiadott, azonban, az esperes szerint, míg azok inkább az épületek és a közösségek történelmi hátterével foglalkoztak, addig ez a kötet inkább a fotós szemével mutatja be a templomok talán nem vagy csak kevésbé látott oldalát. „Érdekel bennünket, hogyan látnak minket a kívülállók, és talán pont ezért kerültek be a könyvbe azok az építészeti jellegzetességek, amelyekre eddig nem is figyeltünk, vagy legalábbis ilyen szemszögből nem láttuk őket” – magyarázta Kendi Csaba. 

A könyveket a lelkészi hivataloknál lehet beszerezni, egy-egy példányért 12 eurós adományt fogadnak el. Az előzetes igények szerint egyelőre összesen hétszáz darabot nyomtattak. 

Önnek ajánljuk