Régió
- Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Kiskorú prostituáltak terjesztik a szifiliszjárványt Tőketerebesen

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 23. 11:22

TŐKETEREBES | A tőketerebesi prostituáltak némelyike még 10 éves sincs, a helyi romatelepekről származó, idősebbre sminkelt lányok bevásárlóközpontok vagy a Štefánik utca közelében várják a kuncsaftokat, szolgáltatásaikat gyakran csak 5 euróért kínálják - írja a sme.sk.

A 8-10 év közötti lányok prostitúciója és a leggyakrabban csak átutazó kuncsaftok könnyelműsége, felelőtlensége az oka annak, hogy Tőketerebes a szifilisz városa lett. A lányokat azonban nem csak autósok szólítják le. „A szolgáltatást egyesek a saját lakásukon veszik igénybe, rögtön azután, hogy megkapják a nyugdíjukat. 6-8 ilyen páciensünk is van, erre eddig nem volt példa" - nyilatkozta még 2010-ben Ondrej Bobík bőrgyógyász a Sme napilapnak. A megbetegedések száma a tizenhatszorosa az országos átlagnak. Szlovákiában nincs még egy település, amely akár csak megközelítené ezt az arányt.

A járvány még 2002-ben jelent meg, 2010-ben már a második hulláma kezdődött. A szifilisz nemi úton terjedő betegség, legismertebb tünete a nagyjából egy centiméter nagyságú, nem fájdalmas fekély a nemi szerv táján. A betegség nem csupán nemi úton terjed, terhes nők esetében a még meg nem született gyerekek is megfertőződhetnek. A nem kezelt szifilisz akár pszichés betegségeket is okozhat, és halálos lehet.

A szifilisz azonban nem csak Tőketerebest érinti, a város környékén található falvak több mint egyharmadában szintén vannak megbetegedések. Bár a betegség járóbetegellátás keretében gyógyítható, a helyzeten az sem segít, hogy a tőketerebesi kórház bőrgyógyászati osztályát bezárták. A romatelepekről származó prostituáltak esetében nem garantálható, hogy betartják a háromhetes gyógyszeres vagy injekciós kezelést.

Zuzana Zubková szociális munkás szerint a szifilisz terjedéséért a szigorúbb ellenőrzés hiánya is felelős. A kiskorú prostituáltak szolgáltatásainak igénybevétele 3-tól 10 évig, a  járvány terjesztése pedig 3 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető. (sme)

Önnek ajánljuk