„Képezd magad” – növekszik a szakmai továbbképzések iránti igény

munkahivatal
Komárom |

Novembertől gyakorlatilag már bármilyen szakmában elvégezhetőek olyan akkreditált képzések, amelyek költségeit 1848 euróig téríti meg a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVaR).

A „Ne veszítsd el az állásodat – képezd magad” (Nestrať prácu – vzdelávaj sa) című országos projektet még tavasszal indította el az ÚPSVaR. Ez gyakorlatilag egy preventív jellegű program, amellyel a legkülönfélébb státuszú emberek szakmai kompetenciáit és munkaerőpiaci lehetőségeit szeretnék erősíteni.

A projekt kezdetben csak a hiányszakmákra korlátozódott. Digitalizáció, automatizáció, zöld gazdaság: e területek voltak azok, amelyekben el lehetett végezni a képzéseket. Novembertől azonban már mindenféle más szakma kurzusain is részt vehetnek az érdeklődők”

– fejtette ki az Új Szónak Matej Marchyn, a projekt komáromi koordinátora. Az állam arra számít, hogy a bővítésnek köszönhetően a következő hónapokban növekedni fog az érdeklődők száma.

Keleten eddig többen jelentkeztek

Szlovákia-szerte eddig csak néhány százan képezték tovább magukat a 2023 augusztusáig tartó program keretén belül. Érdekes módon eddig különösen a keleti országrészekben mutatkozott fokozott érdeklődés. Egyes városokban az is megesett, hogy például személyszállítással foglalkozó cégek szólították meg azokat az érdeklődőket, akik aztán a program segítségével továbbképezték magukat. Különösen igaz volt ez a buszsofőrök esetében.

A kliensek az állandó lakcímük szerinti munkahivataloknál adhatják be a támogatásra irányuló kérvényeiket. A kurzusok helyszíne Szlovákián területén belül aztán már kötetlen, vagyis valaki komáromi lakosként akár egy eperjesi székhelyű tanfolyamra is szabadon beiratkozhat. Fontos kitétel, hogy a képzéseknek szlovákiai akkreditációval kell rendelkezniük.

Nyitott lehetőségek

Ahogyan arról lapunk már a nyár folyamán beszámolt, a projekt elsősorban a dolgozó embereket célozza meg, de beletartozhatnak az anyasági vagy szülői szabadságon lévők is. A lehetőség már a középiskolák végzősei számára is nyitva áll. A lényeg a szakmai tudás és képességek bővítése, akár munkahelyváltást, akár a szakmai ismereteinek bővítését szeretné elérni az adott egyén.

Az állam személyenként 1848 euróig tudja állni a kurzusok költségeit.

Az összeget akkor fizetik ki, amikor a képzést sikeresen elvégezte a személy – aki ezt követően formailag felhatalmazza a hivatalt arra, hogy kifizesse a kurzus árát. Ha az oktatást nyújtó intézmény esetleg előre kéri az összeget, abban az esetben a finanszírozás ütemezéséről külön meg kell egyeznie a klienssel.

Matej Marchyn elmondta, már elkezdtek beérkezni hozzájuk az első kliensek visszajelzései, ugyanis még csak most telt el az első képzések befejeződése óta számított fél év. Mostantól fogva kezdik majd pontosabban látni a projekt lebonyolítói, hogy kinek milyen előnyöket biztosított az egyes kurzusok elvégzése.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!