Régió

Juhász György maradhat a Selye Egyetem rektora

Komárom | Az egyetem szenátusa 14 igennel, ellenszavazat nélkül és egy tartózkodás mellett újabb négy évre szavazott bizalmat Juhász Györgynek, aki 2016 óta vezeti a Selye János Egyetemet (SJE). Régi-új rektorrá majd a köztársasági elnök nevezi ki, várhatóan januárban.
Vataščin Péter

2020. november 26. 14:09

Frissítve
Komárom
Juhász György programjának bemutatása közben. (Képkivágás a SJE élő internetes kövtetítéséből)

A rektori posztért eredetileg hárman szálltak versenybe, ám Tóth János és Szőköl István november 25-én visszaléptek, így a komáromi egyetem jelenlegi vezetője, Juhász György egyedüli jelöltként mutathatta be programját a rektorjelölt-választó közgyűlésen. Hogy mi állt a visszalépés hátterében, arról hivatalos és nyilvános indoklás nem hangzott el. Az intézmény Konferenciaközpontjában tartott eseményt a járványügyi helyzet miatt csak internetes közvetítés segítségével követhették az érdeklődők.

Társadalmi felelősség

Juhász György a rektorjelölti előadását a szlovákiai magyar oktatás helyzetének, illetve a kedvezőtlen demográfiai jellemzők bemutatásával kezdte. „Felelős intézményként ki kell venni a részünket abból, hogy minél alacsonyabb legyen a csökkenési arány” – jelentette ki Juhász. Felsorolta, hogy a vezetése alatt a SJE milyen eredményeket ért el az elmúlt négy évben. Hangsúlyozta a doktori programok fejlődését és bővülését, mivel úgy tartja, a „PhD-hallgatók biztosítják a jövőt”, valamint kiemelte a habilitációs és inaugurációs eljárás jogának akkreditálását is a Református Teológiai Karon. Mindhárom egyetemi karnál felvállalja azok társadalmi szerepét, támogatva a további fejlődésüket.

Diákok bel- és külföldről

A SJE-n jelenleg 1894 hallgató folytat tanulmányokat, közülük 1457-en nappali tagozaton. „Figyelemmel fogjuk kísérni a nappalisok létszámának alakulását, s mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a létszámuk ne csökkenjen, mert ez az állami támogatás egyik fontos eleme” – szögezte le a rektorjelölt. 2020-ban egyébként mintegy 4 millió 952 ezer eurót kapott az egyetem állami támogatás gyanánt. Kitért arra is, hogy 2015 óta emelkedik a SJE-n tanuló magyarországi diákok aránya, amelyet meg kell tartani, mert az állam támogatja a külföldi hallgatók számának növekedését. A témára később visszatért a kérdések blokkjánál, amikor Horváth Kinga, a Tanárképző Kar dékánja azt szerette volna megtudni, hogy tervezik-e az egyetem küldetésnyilatkozatának pontosítását. Juhász György elmondta, annyiban például igen, hogy igyekeznek megszólítani az észak-magyarországi régiót, ahol szorosabb együttműködést akarnak kialakítani a különféle intézményekkel és vállalatokkal.

A tudomány erősítése

A prezentáció talán legfontosabb témája az egyetemen zajló tudományos munka erősítése volt, amelyet részletekbe menően boncolgatott Juhász. Mindenképpen támogatni fogják az oktatók tudományos karrierjét, beleértve a kimagasló publikációs aktivitást, valamint a projekttevékenységet. Ehhez kapcsolódik, hogy 2021-ben teljesítményalapú szerződést kötnek a minisztériummal, ami azt jelenti, hogy a jövőben ehhez fog kapcsolódni az állami finanszírozás is. Elsődleges célként jelölte meg, hogy megtarthassák azokat a programokat, amelyek a SJE-n megvalósulnak, s ha teljesíteni tudják a minőségbiztosítási eljárások követelményeit, akkor további programok nyitására is lehetőség nyílik majd. E téren szeretnének meríteni a rendelkezésre álló Európai uniós forrásokból is.

Juhász György hosszabban beszélt arról, hogy „hallgatóközpontú egyetem” építése a célja, illetve minden erejükkel azon lesznek, hogy a járványhelyzet okozta nehézségek ne a hallgatókon csapódjanak le.

„Amit most ígérni tudok a szenátusnak és az akadémiai közösségnek, az a munka. Tehát az elkövetkező négy évben is nagyon sok munka vár ránk nehéz feltételek között – értem ezalatt a koronavírust és az általa okozott gazdasági problémákat, illetve az akkreditációs ügynökség által előírt standardokat, amelyeket majd teljesíteni kell” – hangzott el a rektorjelölt zárszavában.

A szenátusi támogatás nem jelent közvetlen kinevezést, Juhász György most rektorjelöltnek számít. A testület a javaslatot először eljuttatja az oktatási miniszternek. Ezt követően Zuzana Čaputová köztársasági elnök várhatóan januárban nevezi ki a SJE régi-új rektorát, akinek megbízatása újabb négy évre szól majd.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Országos tesztelésre készül a kormány, de a részletek továbbra is homályosak

Vállalkozók

Vállalkozókat érintő év eleji változások

Általános Egészségbiztosító

Mennyivel több járulékot kell elvezetni a biztosítókba?

jégcsap

Akár mínusz 25 fok is lehet szombatról vasárnapra virradó éjszaka

Marián Jaroš minden reggel megmártózik a patakban

Egy szál fürdőnadrágban a fagyos vízben

Mount Everest

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.