Régió

Jubilált a rozsnyói Búzavirág néptáncegyüttes

Az amatőr együttesek hoszszú távú működésének a feltétele elsősorban a tagok lelkesedésén és a folyamatosság biztosításán múlik.
ÚJ SZÓ ONLINE

2006. június 7. 10:00

gf
A rozsnyói Búzavirág néptáncegyüttes sokszor búvópatak módjára arra várt, hogy újult erővel valahol kitörhessen. Idén ez sokszoros erővel sikerül nekik, hiszen jubilálnak, és ebből az alkalomból a régi tagokat is összetoborozták, hogy egy nagyszabású műsorral rukkoljanak elő.

Az előadáson ott volt mindenki, aki valaha is kapcsolatba került a Búzavirággal. A több mint ötszáz fős közönség a legkülönbözőbb korosztályból és társadalmi csoportból tevődött össze. A kétórás műsor első részében a Búzavirág egykori táncosai és a gyermekcsoportok, valamint a környék felnőtt népművészeti együttesei adtak ízelítőt a Kárpát-medence táncaiból és gyermekjátékaiból. A jubileumi műsor legújabb koreográfiáját Richtarčík Mihály állította össze. Újdonságként szerepelt a műsorban az erdélyi blokk, amelyben jobbágytelki táncokat mutattak be.

Az együttest még 1980-ban alakította meg Csunyocska Árpádné pedagógus. Előbb egy lánycsoporttal kezdte, majd egy fellépés alkalmával Mezőkövesden találkozott Adorján Lajos koreográfussal, aki elvállalta, hogy havonta Rozsnyón oktatja az újdonsült együttest. Az elméletre Takács András tanította őket, és az első fellépésükre már a megalakulásuk évében, Gombaszögön sor került. Jószerével még nevük sem volt, s mivel Zselízen is bemutatkoztak, gyorsan nevet kellett választaniuk. ĺgy lett az együttes neve a Búzavirág. Gömörben ez alatt a negyedszázad alatt közismert lett a csoport, de az utóbbi időben a folytatás komoly akadályokba ütközik, főleg az utánpótlás hiánya miatt. Csunyocska Árpádné, Ildikó néni szerint a kezdet ebből a szempontból könnyebb volt, lépten-nyomon hirdette, hogy új tagok kerestetnek, akik jöttek is. Kristóf Tibor művészeti vezető elmondta, örömmel dolgozik az emberekkel, s mára már sok új koreográfia született. Eleinte főleg gömöri, szilicei táncokat dolgoztak fel, majd a Medvesalját vették sorra. Később a beinduló táncházakat használták ki arra, hogy népzenei és néptáncműveltséget szerezzenek. A csoportot azonban más, neves koreográfusok is szárnyaik alá vették. Például Novák Ferenc, aki hortobágyi botos táncokat dolgozott fel velük, vagy Nagy Zoltán József, aki több műsor összeállítását is segítette. Ennek eredményeképpen a második helyezést érték el Kassán a koreográfusversenyen. Jártak Litvániában, Görögországban, Németországban, Hollandiában és természetesen számtalan alkalommal Magyarországon. Erejük teljében akkor voltak, amikor évi 30 fellépést is el tudtak vállalni.

Az együttes egyik legnagyobb problémája, hogy nincs állandó zenekara. A műsort ezúttal a budapesti Tükrös zenekar segítette, és a reggelig tartó táncházban is ők muzsikáltak. Persze, az együttes a folyamatosságot igyekszik a zenekar terén valamiképpen megkeresni, hiszen több táncos gyermeke tanul valamilyen népi hangszeren játszani. Csak remélni tudják, hogy ebből egyszer majd a csoportnak is haszna lesz. A táncosok utánpótlása is fontos. Kezdetben az Aprócskákkal Csunyocska Árpádné foglalkozott. 2000-ben Badin Ivett vezetésével megalakult a Pacókos gyermekcsoport, Dernőn működik az önkormányzat támogatásával a Kincskeresők gyermeknéptánccsoport és a Szivárvány leánycsoport Icso Valéria vezetésével, a rozsnyói alapiskola mellett pedig a Százszorszép, Uličný Kiss Ibolya felügyelete alatt. Mindezen csoportok és a berzéte-kőrösi Berkő köszöntötte az ünnepelt Búzavirágot egy egyórás összeállítással. Szép gesztus volt a környék szlovák együtteseinek vezetőitől, hogy eljöttek az előadásra és köszöntötték a csoportot.

Önnek ajánljuk

A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t

Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből

Elbúcsúzhatunk a gyors növekedéstől

VIDEÓ: Meg akartak hajolni Meghan hercegné előtt, a reakciójára nem számítottak

Gazdagabb lesz az idei burgonyatermés

Új Ipoly-híd: nemzetközi közbeszerzés november végén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!