Régió

Jóval többen kérnek hamvasztást a koronavírus idején

Érsekújvár/Vágsellye | Múlt évben a statisztikai hivatal adatai alapján csaknem kétszázzal több személy hunyt el Nyitra megyében, mint egy évvel korábban. Nem minden haláleset függ össze a koronavírus-fertőzéssel, ám az ilyen betegségben elhunyt személyek hozzátartozói előnyben részesítik a hamvasztást, tudtuk meg az érsekújvári járásbeli temetkezési vállalkozóktól.
Száz Ildikó

2021. január 16. 17:52

Képarchívum

Naponta húsz hamvasztás

Ján Baček az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet szóvivője elmondta, legalább négy hűtőbokszuk mindig üresen áll. Ha nem kerül sor a boncolásra, akkor az elhunytat elszállítja a temetkezési vállalkozó.

Az érsekújvári krematórium nem a szűkebb régióban elhunytak száma miatt üzemel mostanában teljes bevetéssel a nap huszonnégy órájában, hanem mert országos szinten áldatlan, már-már elviselhetetlen a helyzet és egymást próbálják kisegíteni az üzemeltetők. Molnár Róbert, az érsekújvári magán krematórium üzemeltetője elmondta, van úgy, hogy kénytelenek négy-hatszáz kilométert autózniuk, mert egyre távolabbról kapnak rendeléseket a hamvasztásra. „Napi huszonnégy órában működik a krematórium kemencéje, húsz-huszonkét testet tudunk hamvasztani, de amint befejeztem, máris indulok a további harminc testtért. Négyen dolgozunk éjt nappallá téve, és el kell látnom a hamvasztással járó feladatokat is, mert nincs aki vállalná! Nagy szükségem lett volna egy újabb alkalmazottra, aki segítene, de a nemrég jelentkező férfi csak egyetlen napot dolgozott, majd azzal távozott, hogy nem alkalmas erre a munkára” – jegyezte meg Molnár Róbert. A temetkezési vállalkozó a beszélgetésünk során több alkalommal hangsúlyozta, egyáltalán nem céljuk a pánikkeltés, de tény, hogy a rájuk váró mintegy 150-300 hamvasztás hetekig is eltarthat, még Nagytapolcsány tágabb térségéből is őket hívják. Ha nem változik a helyzet, kénytelenek lesznek újabb hűtőkonténert beszerezni. A hozzátartozók egy része megrendeli a temetést, de az elmúlt években akadtak olyanok is, akik máig nem vették át a hamvakkal teli urnát az érsekújvári cégtől. „Bármilyen hihetetlen, legalább ötszáz ilyen urnát tárolunk, a munkatársaink nem győzik felcímkézni, hogy rendszerezni tudjuk őket” – mondta Molnár Róbert. A temetkezési vállalkozó nem szívesen nyilatkozik, mondván, kevesen érthetik meg őket és a kialakult helyzetet. Országos viszonylatban kevés a krematórium, és a jelenlegi állapotra egyetlen üzemeltető sem tudott kellőképpen felkészülni.

Hagyományos temetés óvintézkedésekkel

Akadtak az ünnepek előtt olyan hagyományos temetések is egyes községekben, ahol védőöltözetben voltak a temetkezési vállalkozó munkatársai és a szertartás lebonyolítói. A koronavírus-megbetegedésekkel, elhalálozásokkal kapcsolatos, egyre riasztóbb országos statisztikákon túl sokkal megrázóbb volt, amikor egyre több ismerősünktől, munkatársunktól érkezett a gyászhír, hogy kedves rokonuktól kellett búcsút venniük. Ismert vállalkozók, munkáltatók, valamint még csak a negyvenes-ötvenes éveikben járó földijeink távoztak az ünnepek táján, illetve év elején. A temetkezési vállalkozóktól megtudtuk, a búcsú szertartáson csak kisebb létszámban, óvintézkedéseket betartva vehettek részt a gyászoló hozzátartozók. Még fájdalmasabb, ha az elhunyt személy rokonai karanténban vannak, és nem tudnak utolsó búcsút venni. „A koronavírus tavaszi hullámakor még valamivel több idős beteget gondoztak otthoni környezetben. Ősszel, a vírus második hullámában több lett az olyan fertőzött személy, akit inkább kórházba szállítottak a rokonok. Az idős betegeket az egészségügyi panaszokon túl az is megviselte, hogy magukra maradtak, nem látogathatta őket a család életük utolsó napjaiban. A gyászolók számára is nehezen feldolgozható, hogy a látogatási tilalom miatt nem tudtak kellő búcsút venni a családtagjuktól, ezért fontos ezekben az időkben is a méltó szertartás lebonyolítása” – osztotta meg velünk a meglátásait Czuczor Róbert érsekújvári temetkezési vállalkozó. Havonta 5-8 temetéssel többet valósítanak meg a vírushelyzetben, a tágabb régióból is megkeresik őket. Egyelőre még nincs gondjuk a koporsók, vagy más kiegészítők beszerzésével. Mindenütt megszaporodott a temetkezési vállalkozók munkája, ám Nyitrához képest Érsekújvárban viszonylag elfogadhatóbb a helyzet.
 

Temetések

Betelik a temető

Érsekújvárban nemrég nyitották meg a Szent József köztemetőben az új urnaligetet. Vágsellyén, ahol hetente három-négy temetést tartanak az utóbbi időben, már csak egyes sírhelyeket jelölnek ki a ravatalozó mögötti területen. Bővíteni nem tudják a városi temetőt, mert már a bejárati kapuhoz közeli kerítés tövében is sírok vannak. Az idős fák erős gyökerei repedéseket okoztak a sírköveken, és nincs hely újabb járdák építésére sem. Az új területrendezési tervben először egy Murgaš utca végében lévő telket szemelt ki a város, ahol megnyitották volna az új köztemetőt. Később kudarcba fulladt a telekvásárlás, mert néhány tulajdonos nyereségvágyból felvásárolt más parcellákat is. A város tárgyalt a római katolikus egyház képviselőivel és telekcserét ajánlott fel egy hathektáros, vasúti átjárón túli parcelláért a Deáki úton. Róbert Andráši városi képviselő elmondta, a szükséges építési engedélyek jóváhagyását követően megkezdik a terület rendezését. A sírkert szomszédságában urnamező lesz, és parkot nyitnak a kolumbárium közelében.

Hamvasztások az országban

A Szlovákiai Temetkezési és Hamvasztási Szolgáltatások Szövetségének tájékoztatásában az áll, hogy a koronavírus-helyzet előtt a temetések mintegy hatvan százaléka volt hamvasztásos. Hét krematórium van az országban, Pozsonyban, Zsolnán és Kassán két-két kemencével, Besztercebányán továbbra is javítják a berendezéseket, Nyitrán egy kremációs kemence működik. Érsekújvárban és Léván a magán krematóriumokban egy-egy kemencét üzemeltetnek. Minden kremációs berendezés karbantartásra szorul, ha ilyen intenzív üzemmódban működik. Pozsonyban jelenleg az egyik kemencén zajlanak revíziós munkák. A kremációs folyamat 80-150 percig tart, ha minden központban folyamatosan működne a nap huszonnégy órájában minden kemence, naponta 132 hamvasztást bírnának.

Temetések

A statisztikai hivatal idén január 12-én közzétett elemzése szerint 2020-ban országos viszonylatban mintegy öt százalékkal nőtt az elhunytak száma, holott a tavaszi és a nyári hónapokban jóval kevesebben haltak meg, mint az előző évek során ugyanebben az időszakban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltás

GALÉRIA + VIDEÓ: Torlódással ugyan, de elindult a tömeges oltás Dunaszerdahelyen

DAC

ÉLŐ: ŠK Slovan Bratislava – FC DAC 1904

Richard Sulík

Sulík: Matovič hazudik!

Igor Matovič

Matovič legszívesebben leváltaná Sulíkot

MMA: Tömött UFC-kártya

MMA: Tömött UFC-kártya

Ivan Korčok

Németországi kórházba szállítottak át szlovákiai koronavírusos betegeket

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.