Régió

„Jó azt nézni, hogy az emberek örülnek“

Komárom | Többedmagával nemrég a Femine Fortis – Erős Nők Polgári Társulás Példakép-díjában részesült a párkányi születésű, de Komáromban élő Klemen Terézia pedagógus-író és szervező. A Lehár Ferenc és a Szlovákiai Civil Becsületrend polgári társulások vezetője, valamint Lehár Ferencről és Házy Erzsébetről is írt egy-egy könyvet. Több zenés rendezvény szervezőjével az elmúlt 10 évben végzett munkájáról beszélgettünk.
Vataščin Péter

2020. szeptember 26. 19:00

Komárom
Klemen Terézia - Vataščin Péter felvétele

- Az utóbbi években talán Lehár Ferenccel kapcsolatban hallhattunk Önről a legtöbbet. Miért tölt be ilyen fontos szerepet az Ön életében a Víg özvegy szerzője?

- Általános iskolában jártam zenére is, zongoráztam – a lányaim is jártak zeneiskolába. Szerintem az az alapműveltséghez tartozik, hogy valamilyen hangszeren játszunk. A másik dolog: mikor nagyon fiatalon idekerültem Komáromba, rögtön és részletesen utánanéztem város történelmének. Tudtam a nagyokról, például Jókairól, s érdekelt, hogy kik voltak még a város híres szülöttei. Természetesen kiderült, hogy Lehár Ferenc is közéjük tartozik, amit én azelőtt nem tudtam. Figyeltem, hogy Komárom szülöttei kapcsán milyen eseményeket szerveznek. Viszont én is gyerekeket neveltem, dolgoztam, ezek a mindennapok elveszik az ember energiáját... Aztán mikor eljutottam oda, hogy a gyerekeim kirepültek, akkor úgy gondoltam, hogy a tanítás mellett kell valami plusztevékenység, amivel kitöltöm az időt. Én egy ilyen...

- Örökmozgó?

- Igen, az vagyok. Szeretek kitalálni tevékenységeket magamnak. Úgy vettem észre, hogy csak háromévenként volt a Lehár-énekverseny, közben meg semmi, de szerintem egy Lehár megérdemli az gyakoribb figyelmet. Ő a világon mindenhol még sztárnak számít. A saját korában világsztár volt. Amikor 2018-ban és 2019-ben a londoni Operaházat meg tudja tölteni egy Lehár-mű, akkor az nem semmi. Azt gondoltam tehát, hogy megalapítom a Lehár Ferenc Polgári Társulást.

- Most jelent meg Az operettkirály című új könyve. Miben más ez az zeneszerzőről szóló többi kötethez képest?

- Sok dokumentumot mutatok be benne. Lényegében véve egy ismeretterjesztő szakkönyv, kimondottan azokról a magyar vonatkozásokról, amelyről nem tudnak az emberek. Például arról, hogy Lehár mindvégig kizárólag magyar állampolgár volt. A könyvben benne vannak a levelek, amelyekkel 10 évente kérvényezte az állampolgárság megtartását.

- A másik alak a zenei világból, akivel össze lehet Önt kötni, az a Házy Erzsébet, akiről szintén könyvet írt, s róla nevezte el az Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt is.

- Amikor megalapítottam a Szlovákiai Civil Becsületrendet, arra gondoltam, a díjon kívül kéne még valami, amivel a másik polgári társulásunkat emlékezetessé teszem. Házy Erzsébetet én még láttam a pesti egyetemi éveim során fellépni, de róla sem tudtam, hogy pozsonyi születésű. Egyet csodáltam: mindenhova hívták, bármelyik nyugati színházba mehetett volna, de mindig hazajött Magyarországra. Somorja környékéről származik az egész családja, és becsületbeli ügynek tartottam, hogy felélesszük az emlékét. Csináltam róla egy kiállítást, amelyből írtam egy könyvet. Őt nevezték az évszázad Manonjának, mert annyira csodálatos volt, ezért lett ez a könyvem címe is. Az énekversenyen pedig azért lett három kategória – opera, operett és musical –, mert mindháromban jeleskedett.

- Amiről most beszélgetünk, azokat a munkákat önként vállalta. A Szlovákiai Civil Becsületrendet is olyan személyeknek osztják ki, akik ingyen dolgoznak a közjóért. Mi az a plusz, amit az önkéntesség hozzátesz a társadalmi élethez?

- Ha nem lennének ilyen emberek, akkor sokkal szürkébb lenne a paletta. A másik dolog pedig... Miért csinálom a Klapka téren az ingyenes nyári koncerteket? Egyszerűen jó azt nézni, hogy az emberek örülnek. Szeretek örömet szerezni másoknak. Nem tudok mást adni, de legalább egy élményt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Tíznapos karantén várhat azokra, akik nem vesznek részt az országos tesztelésen

koronavírus

A nyitrai kórház 61 alkalmazottja koronavírus-fertőzött

koronavírus

Az emberek 44,4%-a biztosan részt vesz az országos tesztelésen

Peter Pellegrini

Pellegrini szerint sok a megválaszolatlan kérdés az országos teszteléssel kapcsolatban

Naszvad

Újra behúzta a kéziféket a naszvadi fürdő

tarkovic

Tarkovič lett Hapal utódja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.