Régió

Hozták a megszokott beiratkozási számokat Ógyallán és Naszvadon

Ógyalla/Naszvad | A Komáromi járás két kisebbik városában nem hozott meglepetéseket az idei beiratkozási időszak: mindkét településen két-két első osztályt tudnak indítani szeptembertől.
Vataščin Péter

2021. május 15. 14:09

Naszvad
A Naszvadi Magyar Tannyelvű Alapiskola épülete. - Vataščin Péter felvétele

Egyelőre 34 beíratott gyereket tartanak számon Ógyallán, ám ez még nem a végleges szám, mivel hat-hét főről tudnak, akiknek a közeljövőben kellene jelentkezniük – tájékoztatta lapunkat Deme László, az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda igazgatója. Emlékeztetett, a vírus terjedése miatt nemrég két hétre be kellett zárniuk az iskolát, emellett a Covid családi körökben is intenzíven terjedt, ami nehezítette a beiratkozás normális folyamatát. Az idei tanévet egyébként két első osztállyal és 39 kisdiákkal kezdték meg úgy, hogy a nulladik évfolyamot 16 fővel indíthatták el. Deme László úgy látja, ha ingadozik a létszám, annak demográfiai okai vannak, s a születésszámok tükrében arra számítanak, hogy ezekben az években csökkenni fog az elsősök száma a korábbi időszakhoz képest.

Az ógyallai szlovák tannyelvű Konkoly-Thege téri Alapiskolába idén egyébként a jelenlegi állás szerint 46 gyermeket írattak be. Az ógyallai alapiskolában online és személyesen intézett beiratkozásra is volt lehetőség, de természetesen utóbbi csak a gyerekek jelenléte nélkül. Emiatt ők sem tudták felmérni a gyerekek adottságait és iskolaérettségét, amire később kerülhet sor Deme László szerint.

„Ha lehetséges lesz az, hogy folyamatosan üzemeljünk, s nem szakítják meg úgy a működésünket, mint azelőtt, akkor szeretnénk folytatni a nemrég bevezetett komplex instrukciós programot, ami a marginalizált roma közösségből érkező tanulókat segíti differenciális oktatás révén. Bízom benne, hogy nyáron elkészülnek az informatikai és a biológiai–kémiai szaktantermeink” – részletezte az igazgató a legfontosabb terveiket. Ezenkívül folyamatosan, lépésről lépésre végzik az 50-60 éves épületkomplexum felújítását, illetve szeretnék befejezni az új pavilon tetőterének kiépítését is.

A Naszvadi Magyar Tannyelvű Alapiskolába 15 elsőst írattak be, öten kaptak pótidőpontot. Egyelőre csak egy halasztással számolnak, emellett 10 nulladik osztályos tanulójuk is van. Szeptemberben várhatóan két első osztályt tudnak indítani – foglalta össze a beiratkozási adatokat az Új Szónak Becse Norbert. Az iskolaigazgató elmondta, elsősorban a születésszámtól függ az, hogy évente mennyi elsőst íratnak be hozzájuk, kisebb-nagyobb változásokkal tartják a számaikat. Információink szerint a naszvadi szlovák alapiskolába idén 41 diákot írattak be.

Az online beiratkozásról Becse Norbert is megerősítette az általános tapasztalatokat: „Sokkal jobb, ha látjuk a gyereket, ki tudjuk vizsgálni, ott vannak a speciális pedagógusaink, akik fel tudják mérni a gyerek iskolaérettségét” – részletezte az igazgató, majd hozzátette, később minden bizonnyal alkalmaznak valamilyen pszichológiai felmérést azoknál, akiknél szükségesnek mutatkozik, hiszen például van a gyerekek között olyan is, aki a járvány miatt hosszabb ideig nem járt óvodába.

Még nem biztos, hogy bele tudnak-e vágni az idei évre tervezett nagyszabású fejlesztésbe, de az előkészületeket már megtették.

„Múlt héten adtuk be a Bethlen Gábor Alapítványhoz egy kültéri tanterem terveit. Próbálunk reagálni a Covidra is, s ha olyan helyzet állna elő, akkor rendelkezésünkre állna egy külső helyiség, ami könnyen elérhető” – mondta az igazgató a 60 négyzetméteresre tervezett többfunkciós teremről, ahol osztályfőnöki órákat, szülői értekezleteket is lehetne tartani.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián

Forró: Bízom benne, hogy megállapodunk

horvátország tengerpart

Klus: Szlovákia lakosai már korlátozások nélkül utazhatnak Horvátországba

borsi rákóczi-kastély

Ma adják át a felújított borsi Rákóczi-kastélyt

Marco Rossi

Mutatjuk a franciák ellen felálló magyar kezdőcsapatot

Cristiano Ronaldo

Ronaldónak már 300 millió Instagram-követője van

koronavírus Magyarország

A taj-szám nélküli külföldiek és külhoni magyarok is regisztrálhatnak oltásra Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.