Régió

Herbaland Nagykaposon

A Herbaland néven új projekt indul az Ung-vidék központjában.NagykaposA projekt megvalósítása a gyógynövénypiac feltérképezésével kezdődik a szlovák–magyar határ menti térségben. Az összegyűjtött adatok alapján átfogó tanulmány készül, amelyet egy honlapon tesznek közzé.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 12. 18:00

A Herbaland néven új projekt indul az Ung-vidék központjában.

Nagykapos

A projekt megvalósítása a gyógynövénypiac feltérképezésével kezdődik a szlovák–magyar határ menti térségben. Az összegyűjtött adatok alapján átfogó tanulmány készül, amelyet egy honlapon tesznek közzé. Interaktív portál jöhet létre, hogy segítse a gyógynövényekkel foglalkozó egyének, vállalkozások, nonprofit szervezetek, vagy önkormányzatok kapcsolatteremtését. A gyógynövénytermesztés területén működő kizárólagos kereskedők a portálon közzétehetik a kínálatukat is. A projekt vezető partnere oktatási anyagokat fejleszt az oktatók számára, ezt is közzéteszi és a projekt weboldalán. Elkészülnek a gyógynövényekkel kapcsolatos tájékoztató kiadványok, valamint a gyógynövények lelőhelyét bemutató térkép is. Több workshopot is szerveznek a gyógynövényipar szereplőinek bevonásával. Ezen kívül két olyan információs központ jön létre Szlovákiában, amely tájékoztatást nyújt a gyógynövényiparról és szereplőiről, valamint a célzott, határokon átívelő együttműködés lehetőségeiről. Az egyik Komáromban, a másik pedig Nagykaposon lesz.

Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke elmondta, fő partnereikkel, a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézettel, a tatabányai Rába–Duna–Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulással, valamint a komáromi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel valósítják meg a Cross-border network cooperation of stakeholders in herbal industry projektet. A 352 ezer euró összértékű pályázat költségeinek 85 százalékát európai uniós forrásból állják, az állami támogatás a kiadások 10 százalékát teszi ki, a partnereknek az 5 százalékos önrészt kell fedezniük. Gabri tájékoztatása szerint céljaik közt szerepel, hogy a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő emberek a gyógynövények termesztése vagy forgalmazása révén bevételhez jussanak. Nagykaposon egyébként nagy hagyományai vannak a gyógynövénytermesztésnek, régebben a helyi szövetkezetben több hektáron termeltek gyógynövényeket, és a kamillabetakarító kombájn feltalálója, Šponták György is nagykaposi lakos volt, akit 2009-ben a város díszpolgárává avattak.

Önnek ajánljuk

Manipulálhatták a Špirko elleni vizsgálatot

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Budapesten

GALÉRIA: Impozáns az új Slovan-stadion

Három év börtönre ítélték Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét

Megszavazta a magyar kormány a "rabszolgatörvényt"

Női kézilabda Eb - Legyőzte Romániát a magyar válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?