Régió

Három halasztás után végre korrekciós műtétre megy a kis Dorina

Érsekújvár | Kissé szomorúra sikeredett a legutóbbi beszélgetésünk Sooky Melindával, a súlyos beteg hároméves Dorina édesanyjával. A koronavírus helyzet miatt többször elhalasztották a koraszülött kislány nyitott szájpadlásának korrekciós műtétjét. Nehezen vészelték át a kislány komplikációkkal járó megfázását is. Melinda úgy érezte, sosem jön el az idő, hogy végre teljes erőbedobással a kislány fejlesztésére fókuszáljanak.
author
Száz Ildikó

2022. március 28. 11:07

A kis Dorina
- Száz Ildikó felvételei

Beszédfejlesztés, önálló táplálkozás

A kis Dorina súlyos látásproblémákkal született, a kis tüdeje sem fejlődött ki rendesen. Életet mentő gégemetszést kellett elvégezniük az orvosoknak, és gyomorszondán keresztül eteti az édesanyja. Mínusz tíz dioptriás szemüveggel is rendkívül ügyesen kezeli a mobiltelefont és a táblagépet, bármilyen kedvenc dalocskát, vagy mesét kikeres. A beszélő, éneklő babát a kis füléhez emeli, úgy hallgatja, mert a dallamok világa felszabadítja, tágabb terekbe repíti. Az otthonról elindulások, utazások mindig csak egyirányúak, kórházakba és kivizsgálásokra vezetnek. Sooky Melinda elmondta, rendkívül fontos, hogy elvégezzék a korrekciós műtétet, mert onnantól kezdve a kislány végre valódi ételeket kóstolhat és megkezdhetik a beszédfejlesztését.

Segítség az olvasóinktól

Napilapunk olvasói közül sokan írtak, telefonáltak, még többen anyagilag támogatták a kis Dorinát, akivel magára maradt az édesanyja egy bérlakásban. A nagymama és a keresztmama lehetőségeikhez mérten besegítenek a kislány gondozásába, mégis nagy teher nehezedik Melindára, akinek elő kell teremteni a lakbérre, az ellátásukra valót. A beteg gyermek gondozása huszonnégy órás ügyeletet jelent és nem kis feszültséggel jár. Lapunk olvasói, magánszemélyek, civil szervezetek és önkormányzatok mozdultak a felhívásunkra, nekik köszönhetően tavaly decemberben 3 ezer eurót adtunk át az édesanyának. Idén további segítség érkezett, jelenleg 1802,27 euró van a transzparens számlájukon. Sooky Melinda elmondta, szívesen fogad el hasonló helyzetben lévő szülőktől, logopédusoktól, gyógypedagógusoktól tanácsokat. Szeretné megtudni, milyenek a hazai lehetőségeik, kihez érdemes fordulniuk, hogy minél eredményesebb legyen a kislány fejlesztése. „Kissé egyedül érzem magam ebben a helyzetben, mert rendkívül rosszul esik, amikor a műtétet megelőző, vagy bármilyen más kivizsgálások során megjegyzik a kórházbakban, hogy a korához mérten nem elég fejlett a kislányom. Én örülnék a legjobban, ha megfelelő, kiváló szakemberekhez kerülnénk, és apró lépésekben, de haladnánk! A kis Dorina értelmes, figyelmes, már nagyon unja a helyhez kötöttséget, több impulzusra, tanulási élményre van szüksége, mint amit tőlem kaphat. Az adományozóktól érkezett pénzt mindenképpen a fejlesztésre szánom, mert most ez a legfontosabb!” – mondta Sooky Melinda.

Megkezdődtek az egyeztetések

Szerdai beszélgetésünk során megtudtuk, rokonuk segítségével eljutottak egy magyarországi klinikára is, ahol várakozás nélkül elvégezték volna a kislány korrekciós műtétjét, de ez több mint tízezer euróba került volna. A pozsonyi, rózsahegyi kórházban a koronavírus-helyzet miatt túl hosszú a várakozási idő, mert sok műtétet kellett elodázniuk. Nagy örömünkre még tegnap este jó hírt kaptunk Sooky Melindától. Dorina orvosai úgy döntöttek, a kramárei kórházban végzik el a szájpadlás-korrekciót, mert a kislánynak speciális altatásra van szüksége. A szakorvosok még ezen a héten egyeztetnek, hamarosan tehát sor kerülhet a műtéti beavatkozásra. Dorina még nem tudja elmondani, hogy önállóan járni, beszélni, énekelni, finom ízekkel ismerkedni szeretne, és élesebben látni a világot. Csupa olyan dologra vágyik, ami egészséges társai számára teljesen természetes.

Érsekújvár

Hisszük, hogy a kis Dorina egyszer majd személyesen köszöni meg az olvasóknak videó üzenetben a megannyi jó kívánságot, támogatást, a folyamatos rágondolást. Az adományozó magánszemélyek és szervezetek nevét, a fennmaradó összeget a transzparens számlán https://ib.fio.sk/ib/transparent?a=2602066823 megtekinthetik az olvasók, és a lehetőségeikhez mérten továbbra is támogathatják a mindenre elszánt édesanyát és a kis Dorinát.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Szlovák Orvosszakszervezet küldöttsége a keddi tárgyaláson sem tudott megegyezni az egészségügyi minisztériummal

Napról napra egyre több orvos mond fel

f

Az elit nyomozó szerint ilyen büntetést kaphat a pozsonyi gázoló

d

Pozsonyi gázolás – További áldozatok kiléte került nyilvánosságra

Azonnali segítséget kért egy ukrán katonatiszt Debalcevéből

Legyőzték az orosz elit csapatokat, folytatják előretörésüket az ukrán katonák

f

Kiderült, mennyivel hajthatott a pozsonyi gázoló

zelenszkij k

Zelenszkij aláírta azt a rendeletet, amely lehetetlenné teszi, hogy valaha is tárgyalóasztalhoz üljön Putyinnal

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.