Régió
(Képarchívum)

Game over – fogynak a játékautomaták Galántán is

Bartalos Éva

2018. január 20. 14:45

Pozsony/Galánta | Az év elején életbe lépett szigorúbb szabályozás és a korábban elfogadott rendeletek miatt csökken a nyerőgépek száma Pozsonyban és Galántán.

Az év elejétől további 127 fővárosi kocsmában kapcsolták ki a nyerőgépeket a szerencsejátékokra vonatkozó szigorúbb szabályozás miatt.

Az új jogszabály több módosítást is tartalmaz, amely alapján fokozatosan eltűnhetnek a játékgépek a kis vendéglőkből és kocsmákból. Dominika Lukáčová, a hazárdjátékokat működtetők társulásának szóvivője a TASR hírügynökségnek elmondta, körülbelül 150 játékterem maradt Pozsonyban. Országszerte is jelentősen csökkent azoknak a kocsmáknak a száma, ahol játékgép van, a korábbi 4500 helyett már csak 1500 működik. A hazárdjátékok üzemeltetői egyetértenek abban, hogy csak a játéktermekben és a kaszinókban legyenek nyerőgépek. Lukáčová közölte, az év elejétől a korábbi 5 helyett legalább 12 játékgép kell ahhoz, hogy egy játékterem működhessen, és évi 5500 euróra nőtt a nyerőgépek után fizetendő illeték, ami miatt tovább csökkenhet a kis játéktermek száma. A fővárosi képviselő-testület elé beterjesztett dokumentum szerint tavaly ősszel összesen 270 helyen volt lehetőség hazárdjátékot játszani, ebből 150 hely játékterem volt.

Galántán 2016 őszén fogadták el a hazárdjátékok betiltásáról szóló általános érvényű rendeletet és sikeres helyi petíciós kezdeményezés után.

Pozsonyban tavaly májusban lépett életbe ez a szabályozás, amelynek értelmében nem hosszabbítják meg a játékgépek üzemeltetésére vonatkozó engedélyt. A pozsonyi rendeletet megtámadta a kerületi ügyészség, de még nem döntöttek a beadványról, ezért a magisztrátus az elfogadott rendelet alapján jár el és nem ad ki új engedélyeket a nyerőgépekre. Az utolsó engedélyek 2017 végén lejártak. Csak azok a szerencsejátékok működhetnek, amelyekre a pénzügyminisztérium hivatalos engedélyt adott. A főváros azonban nem tudja ellenőrizni a rendelet betartását, ez év elejétől ez az adó- és vámhivatal, valamint a pénzügyőrség alkalmazottainak hatásköre.

Galántán az idei költségvetésben már nem számoltak a hazárdjátékok üzemeltetéséből származó mintegy 184 ezer euró bevétellel. 2016-ban, a rendelet elfogadásakor 24 regisztrált játékterem volt a városban, 141 videónyerőgéppel, 45 játékautomatával és 4 rulettasztallal. Peter Paška polgármester lapunknak elmondta, a hónap végén kapnak pontos statisztikai kimutatást a városban működő játéktermekről. „Jelenleg öt játékterem van a városban” – közölte a polgármester, hozzátéve, hogy az év végéig ezeknek az engedélye is lejárhat, és ezzel teljesen eltűnik a hazárdjáték a városból.
 

Önnek ajánljuk